Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Γιατί η Μέρκελ συμφώνησε με Νταβούτογλου και πέταξε εκτός Τουσκ, Γιούνκερ και Ολάντ

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και για το πως η Άνγκελα Μέρκε αποφάσισε να ενδώσει στις απαιτήσεις Νταβούτογλου προβαίνει το πρακτορείο Reuters.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται τον...
πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ενέργειες που είχε κάνει μερικές ημέρες πριν και κάνει λόγο για πλήρη παραγκωνισμό του, όπως και για παραγκωνισμό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Φρανσουά Ολαντ.
Όταν, όπως δηλώνει αξιωματούχος στο  Reuters, ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε την «τολμηρή» πρότασή του να πάρει πίσω στην Τουρκία όλους τους παράτυπους μετανάστες και ένα μεγάλο μέρος των Σύρων προσφύγων, με ανταλλάγματα την επίσπευση της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες, επιπλέον 3 δισ. ευρώ βοήθεια και το «ξεκλείδωμα» νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση, «η Μέρκελ αμέσως κατάλαβε ότι η συμφωνία μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη τη δυναμική», εκτιμώντας πως τα κέρδη θα είναι πολύ περισσότερα από τις παραχωρήσεις που ζητά ο Νταβούτογλου.
Οργή στο τραπέζι της συνόδου
Το πρακτορείο αναφέρει ότι διπλωμάτες της Ε.Ε. και αξιωματούχοι των Βρυξελλών εξέφρασαν την έκπληξή τους από την πρόταση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στους ηγέτες κατά την διάρκεια της συνόδου, εξοργίζοντας ορισμένους για το γεγονός ότι η Μέρκελ τους είχε κρατήσει στο σκοτάδι για τις ενέργειές της.
Μάλιστα όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο να επιστρέφονται μαζικά πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών απάντησε: «Να ρωτήσετε την κα. Μέρκελ».
Γιατί η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται τον Τουσκ
Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε κάνει περιοδεία στην Βαλκανική και είχε επισκεφτεί για συνομιλίες την Τουρκία, ετοιμάζοντας μια διαφορετική συμφωνία, από αυτήν που έβαλε την τελευταία στιγμή πάνω στο τραπέζι η γερμανίδα καγκελάριος.
Κατά την διάρκεια της συνόδου, μερικοί ηγέτες ρώτησαν τον Τουσκ, για ποιον λόγο δεν τους είχε ενημερώσει για το τουρκικό σχέδιο, μετά τις επαφές του στην Αγκυρα. Εκείνος παραδέχθηκε ότι δεν πληροφορήθηκε την τουρκική αντιπρόταση τη Δευτέρα το πρωί, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής.
Οπως αναφέρει το Reuters, ο πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, έχει βρεθεί στην μέση μιας διελκυστίνδας με τη γερμανδα καγκελάριο στο ένα άκρο και τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν στο άλλο άκρο.
Ο Τούσκ υποστήριζε το Βίζεγκαντ
«Υπήρξε μια κόντρα ανάμεσα στο Σχέδιο Α της Μέρκελ και το Σχέδιο Β των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο η Μέρκελ υποπτεύεται ότι υποστηρίζει ο κ. Τουσκ» είπε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης Και όντως ο Τουσκ πίεζε συνεχώς προς την κατεύθυνση του κλεισίματος του Βαλκανικού Διαδρόμου , σύμφωνα με το Reuters, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις ευχαριστίες που εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Ε.Ε.
Το πρακτορείο προσθέτει ότι την Κυριακή το βράδυ ο Τουσκ κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος διπλωμάτης πρόσθεσε: «Η Μέρκελ τον παραγκώνισε».
Η υιοθέτηση του τουρκικού σχεδίου από τη Μέρκελ μπορεί να εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους για τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που βρίσκεται επίσης παραγκωνισμένος και ταυτόχρονα να παλεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας αλλά και για τον βρετανό πρωθυπουργό Ντείβιντ Κάμερον, που – ενόψει του δημοψηφίσματος – προσπαθεί να πείσει τους συμπατριώτες του ότι η Ε.Ε. είναι μια ασφαλής ένωση. Ωστόσο – όπως σημειώνει το Reuters – οι περισσότεροι ηγέτες της Ε.Ε. δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αντισταθούν στις επιλογές της καγκελαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: