Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η ΤΟΥΡΚΙΑ «ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! Αμφισβητεί ξανά κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα – Σχεδιάζει «γκρίζους» στην ελληνική θάλασσα

Τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ αμφισβητεί πλέον η Άγκυραμε τους Τούρκους αξιωματούχους να είναι έτοιμοι να «σχεδιάσουν χάρτες» στην «κοινή θάλασσα του Αιγαίου» υπό την ομπρέλα της νατοϊκής αποστολής που ξεκίνησε. 
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η γειτονική χώρα τα επιχειρησιακά όρια της τουρκικής εμπλοκής στο Αιγαίο δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί και μένει να συζητηθούν...

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του Έθνους, η Άγκυρα μέσω διαρροών στον Τύπο αμφισβητεί το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Συγκεκριμένα, Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στην «Hurriyet» επισημαίνουν ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να αρχίσει να γίνεται πράξη από πλευράς της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα σημειώνουν ότι η σχετική διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο πρώτο από τα συνολικά τρία στάδια της πορείας υλοποίησης της, και ότι μέχρι στιγμής το μόνο που υπάρχει είναι μια «τεχνική συμφωνία», η διαδικασία εφαρμογής της οποίας μένει να διευκρινιστεί. «Η δεύτερη φάση πρόκειται να διεξαχθεί το κρίσιμο διάστημα μεταξύ 29 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου». Η συγκεκριμένα φάση«θα έχει να κάνει με την περιγραφή των λεπτομερειών εφαρμογής του σχεδίου» και σε αυτή την πρόκειται να συμπεριληφθεί και ο «σχεδιασμός χαρτών», ο οποίος αναμένεται μάλιστα να γίνει παρουσία αξιωματικών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και ενδεχομένως «να διαρκέσει εβδομάδες».
Παράλληλα, οι Τούρκοι αφήνουν, εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν παραβιάσεις του ελληνικού χώρου στο πλαίσιο του σχεδίου για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Διευκρινίζουν, ωστόσο, παράλληλα ότι οι όποιες παραβιάσεις δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ως προηγούμενο για εδαφικές διεκδικήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: