Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Πελαγωμένη η κυβέρνηση για το Προσφυγικό


Υπό καθεστώς έντονης ανησυχίας συνέρχεται σήμερα πριν το μεσημέρι, το Κυβερνητικό  Συμβούλιο για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο μεταξύ – η σφαγή στις Βρυξέλλες και η αβελτηρία της Τουρκίας στην έξοδο των μεταναστών - μεταβάλλουν επί τα χείρω την ήδη...
αμφισβητηθείσα συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.
Βέβαια δεν νιώθουν όλοι τον ίδιο βαθμό ανησυχίας. Σε κάποιους επεκτείνεται στα όρια της αγωνίας, όπως στον αρμόδιο υπουργό κ. Μουζάλα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί …ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη.
Κάποιοι άλλοι, χαλαροί σε κατάσταση …ζεν - όπως ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μας «καθησύχασε», λέγοντας πως   δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού «η χώρα μας ούτε αποικιοκρατική ιστορία έχει, ούτε ιμπεριαλιστικές διαθέσεις είχε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της». Τόση κατανόηση του προβλήματος και τόση παιδαριώδη  προσπάθεια εφησυχασμού!
Μια ωραία ατμόσφαιρα…
Το κυβερνητικό συμβούλιο συνέρχεται και σε ατμόσφαιρα δυσαρμονίας των δύο εκ των τριών βασικών υπουργών επί του θέματος, των κ. Τόσκα και  Καμμένου, οι οποίοι ερίζουν για το αν ο στρατός θα αναλάβει να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων της Ειδομένης, όπως είπε ο υπουργός Προ.Πο., με τον υπουργό Αμυνας να απαντάει  ότι ο στρατός  δεν είναι υπηρεσία τροφίμων!.
Προφανώς ο συντονισμός στο Προσφυγικό  είναι το …asset της κυβέρνησης... (σ.σ. ίσως είχε δίκιο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Χρειαζόταν ένας υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ να δίνει εντολές στους εμπλεκόμενους υπουργούς και «τα σκυλιά δεμένα». Πως να δώσει εντολή ο κατά τα άλλα αξιόλογος κ. Μουζάλας, στον κ. Καμμένο, που από την πλευρά του ο τελευταίος εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν του παρέχει εμπιστοσύνη – αλλά την παρέχει στην κυβέρνηση και διατηρεί τη θέση του ως πολιτικός προϊστάμενος στα ελληνικά "στρατά"…).
Τα κομβικά θέματα, για την κυβέρνηση
Τα κομβικά θέματα, που εντείνουν την  ανησυχία της κυβέρνησης για την πορεία του προσφυγικού, είναι:
α) Η στάση της Τουρκίας.

Έκπληκτη και προβληματισμένη κυβέρνηση βλέπει τις ροές να συνεχίζονται σαν να μην υπήρξε καμιά συμφωνία. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε προχθές στην γερμανίδα καγκελάριο, από την οποία ζήτησε εφαρμογή της συμφωνίας και βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο.
β) Η στάση του ΝΑΤΟ.

Για το σκοπό αυτό επίσης ο κ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Του μετέφερε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και για την στάση της Αγκυρας, που επιμένει να μην περιορίζει τις ροές. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ φέρεται να διαβεβαίωσε το πρωθυπουργό ότι  εντός του επόμενου δεκαημέρου, τα πράγματα θα φτιάξουν.  
γ) Η ενίσχυση των υπηρεσιών Ασύλου.

Η κυβέρνηση τώρα συνειδητοποιεί ότι το όλο «πρότζεκτ» δεν είναι καθόλου μικρό, καθώς η ελληνική πλευρά ζητεί να έρθουν ταχύτατα οι περί τους 1200 ευρωπαίοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα στελεχώσουν την όλη προσπάθεια. Ένα ακόμη κάβος είναι οι ανάγκες σε ελληνικό προσωπικό, του οποίου ο αριθμός «μίνιμουμ θα πρέπει να είναι 500 άτομα», όπως μας είπαν.
Η δυσκολία επί του προκειμένου είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις αν δεν το επιτρέψουν οι δανειστές, ούτε όμως να υπάρξουν μετακινήσεις από άλλους τομείς του δημοσίου, καθώς το προσωπικό που χρειάζεται, πρέπει να έχει ειδικά προσόντα (π.χ. διερμηνείς αραβικών, αφγανικών ή αφρικανικών γλωσσών, καθώς και επιστημονικές ή τεχνικές ειδικότητες, όπως γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, υπάλληλοι στα Κέντρα Φιλοξενίας κλπ).
Ήδη η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου άρχισε να καταφτάνει από το εξωτερικό, αλλά όχι με την ταχύτητα και την ποσότητα που θα ήθελε η κυβέρνηση - και που απαιτούν οι καταστάσεις.     
Η κατάσταση εκτραχύνεται
Εκείνο στο οποίο δείχνει «μακαριότητα» η κυβέρνηση είναι οι έκρυθμες καταστάσεις που δημιουργούνται μεταξύ των προσφύγων/μεταναστών, αλλά και μεταξύ αυτών και των Ελλήνων.
Στην Ειδομένη κάποιοι πρόσφυγες/μετανάστες αποφάσισαν απεργία πείνας, και με μεθόδους επιβολής απαγόρευσαν το μαγείρεμα, αναγκάζοντας ακόμη και τα παιδιά να κάνουν ακούσια απεργία πείνας…( υπενθυμίζεται προχθές για λόγους ασφάλειας  απομακρύνθηκαν ΜΚΟ).
Η κυβέρνηση επαναπαύεται ότι το πρόβλημα θα το λύσει …η ζωή, με την έννοια ότι ήδη είναι κουρασμένοι, απογοητευμένοι, απελπισμένοι και θα δεχθούν σύντομα να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας!
Παράλληλα στωικά αντιμετωπίζει και τα προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ ξένων και Ελλήνων. Ηταν η ελληνική κοινωνία που τόσο συγκινητικά προσέτρεξε και πρόσφερε  θαλπωρή των μεταναστών/ προσφύγων (με τη βοήθεια της τηλοψίας και των «ζουμ» στα παιδικά προσωπάκια), και είναι η ίδια η κοινωνία που χθες αγανάκτησε γιατί 50-100 πρόσφυγες/μετανάστες έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς και μποτιλιαρίστηκε το σύμπαν επί πεντάωρο.
Και γιατί; Διαμαρτύρονταν για τα κλειστά σύνορα  των Σκοπίων, αλλά την πλήρωναν οι έλληνες που τους φιλοξενούν και τους συμπαραστέκονται.
Η στήλη δεν το γνωρίζει αν το έκαναν μόνοι τους, χωρίς παρότρυνση, ή κάποιοι τους καθοδήγησαν. Αν έγινε το δεύτερο, μάλλον αρνητική υπηρεσία τους προσφέρουν…

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: