Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Η Γιάλτα του Μνημονίου

Η νύχτα της Τετάρτης 2 Μαρτίου, με το περιβόητο «μυστικό δείπνο των δανειστών» στις Βρυξέλλες, ήταν ίσως η κρισιμότερη της 6χρονης μνημονιακής ιστορίας της Ελλάδας.
Για πρώτη φορά, το «σχίσμα των θεσμών» που με τόση μαεστρία σκηνοθέτησε η ΠΦΑ Κυβέρνηση, τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, του Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και του Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ...

Οι «θεσμοί» ξαναμοίρασαν τις αρμοδιότητές τους στο Μνημόνιο ΙΙΙ, χωρίς φυσικά να ρωτήσουν την Ελλάδα η οποία ήταν απούσα από το δείπνο.
Ο Πόουλ Τόμσεν από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε τις διαθέσεις του.
  • Θεωρεί ότι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ είναι «πειραγμένα» και ότι οι πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αυτές που ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο της Αθήνας.
  • Αν η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τότε οι θεσμοί θα είναι συνυπεύθυνοι όχι μόνο σε μια λογιστική απάτη αλλά κυρίως στην προγραμματισμένη αποτυχία του Μνημονίου ΙΙΙ.
Η Αθήνα απλώς προσπαθεί να μεταθέσει τις δύσκολες αποφάσεις στο μέλλον για να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα πολιτικά –ίσως και εκλογικά- οφέλη, πιστεύει ο Τομσεν.
  • Η Ελλάδα έχει αναλάβει βαρύ φορτίο στο προσφυγικό και δικαιούται μιας επιεικέστερης αξιολόγησης, πιστεύουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών προφανώς μετά από οδηγίες που έλαβαν από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
  • Αν οι θεσμοί αντιμετωπίσουν την Αθήνα με χαλαρότητα ως προς τους δημοσιονομικούς της στόχους, τότε το νέο Μνημόνιο MEFP που θα υπογράψει το ΔΝΤ με την Ελλάδα θα είναι ακόμη πιο σκληρό και απαιτητικό, υποδαυλίζοντας την μελλοντική αναδιάρθρωση του Χρέους επέμεινε ο Τόμσεν.
  • Επιπλέον, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ή η επίτευξή τους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απαιτεί έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης.
Οι τελικές αποφάσεις των δανειστών θα ανακοινωθούν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.
Επισήμως, οι υπουργοί οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην ίδια πόλη περίπου την ίδια ώρα, θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις των θεσμών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.
Οι δανειστές ξαναμοίρασαν τις αρμοδιότητές τους στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Η Ελλάδα έπαιξε το παιχνίδι της καθυστέρησης και της διχόνοιας και σήμερα πληρώνει το αντίτιμο.
Ότι γλυτώσουν οι συνταξιούχοι από το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα το πληρώσουν με επιπλέον φόρους και εισφορές στο φορολογικό. Όποια καθυστέρηση στην πώληση των κόκκινων δανείων «κερδίσουν» οι πολιτικοί για την προπαγάνδα τους, θα την πληρώσουν με κόστος ευκαιρίας οι έλληνες φορολογούμενοι με ακόμη πιο φιλόδοξους «δημοσιονομικούς στόχους» στο μέλλον.
Για την κυβέρνηση, τα πράγματα είναι απλά:
  • Άλλο είναι να διαβάσει ο συνταξιούχος ένα πρόγραμμα που του κόβει συντάξεις στο μέλλον κι άλλο είναι να πάει στο ΑΤΜ αύριο το πρωί και να εισπράξει λιγότερα.
Το παιχνίδι των εντυπώσεων που τόσο έντεχνα και αποτελεσματικά εκτελεί η ΠΦΑ Κυβέρνηση εξελίσσεται σε «παιχνίδι των λυγμών» για τους Έλληνες πολίτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: