Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Η Ευρώπη θωρακίζεται κατά της τρομοκρατίας - Τα μέτρα που πήραν οι 28

Η Ευρώπη θωρακίζεται κατά της τρομοκρατίας - Τα μέτρα που πήραν οι 28Τι αποφάσισαν οι 28 υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ
Μέσα στον Απρίλιο δημιουργούν αρχείο με προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών
Στο στόχαστρο skype, e-mails και νέες μορφές διαδικυακής επικοινωνίας
Να συντονιστούν η Interpol με το σύστημα Σένγκεν...

Στον απόηχο του μακελειού των Βρυξελλών, οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως στη βελγική πρωτεύουσα κατέληξαν σε αποφάσεις.

Σε κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και αποφάσισαν:
  1. Να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως.
  2. Να ολοκληρωθεί ταχέως η νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ό,τι αφορά:
  • Τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν,
  • Τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων,
  • Την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών,
  • Την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, Την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων,
  • Την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών
  • Την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι 28 υπουργοί υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται «κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας».
Μπλόκο σε skype, e-mails και διαδίκτυο
Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Γκενς υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των συστημάτων πληροφοριών, όπως π.χ. το σύστημα Σένγκεν και η βάση δεδομένων της Interpol.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών και των μυστικών υπηρεσιών.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου των αρμοδίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κοεν Χενς δήλωσε πως οι επιθέσεις «χτύπησαν τη καρδιά της Ευρώπης και ήταν σοκ στην καρδιά των αξιών, της ελευθερίας, της ελευθερίας κίνησης, όλων όσων αγαπάμε».
Ο Χενς επισήμανε πως αποφασίστηκε η άμεση αλλαγή του τρόπου δράσης κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητη η πλήρης ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με όσα συνέβησαν στο Παρίσι, ώστε οι μυστικές υπηρεσίες και οι δικαστικές υπηρεσίες να διερευνήσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
«Όσο για την κοινή έρευνα, μετά το Παρίσι ανακαλύψαμε πόσο σημαντική είναι η κοινή διερεύνηση και πόσο αποτελεσματική ήταν η συνεργασία ανάμεσα στις εισαγγελείς της Γαλλίας και του Βελγίου», πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης.
«Είναι σημαντικός ο κοινός αγώνας για το άνοιγμα του Διαδικτύου, σχετικά με τις επικοινωνίες που δεν είναι οι “κλασικές”, καθώς κι η επικοινωνία μέσω Skype», συμπλήρωσε ο Χενς επισημαίνοντας πως η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα.
Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε, από την πλευρά του ότι η Επιτροπή έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, συντονισμού και έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν μετά τις προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στην Europol και έχουν εξασφαλισθεί πρόσθετοι πόροι για αυτό.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: