Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Πολιτικό Vertigo: Τα σενάρια αποσταθεροποίησης προκαλούν ανησυχία σε Μαξίμου και Συγγρού

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πέρασε μέρος του παράλληλου προγράμματοςΤο πολιτικό Vertigo επιστρέφει στην Αθήνα

Τα σενάρια αποσταθεροποίησης προκαλούν ανησυχία σε Μαξίμου και Συγγρού

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στα όριά της

Το σενάριο της… εκλογικής απόδρασης και οι σκέψεις της κυβέρνησης

Ξορκίζουν τις εκλογές στη ΝΔ, αλλά…

Υπάρχει πιθανότητα νέων πρόωρων εκλογών μετά από περίπου 6 μήνες από την τελευταία φορά που ο λαός αποφάσισε; Πλέον, με δεδομένες τις τρέχουσες εξελίξεις, δεν θα πρέπει να θεωρείται εξωπραγματικό το σενάριο. Ακόμα και αν δεν είναι πρώτη προτεραιότητα για κανέναν, το ενδεχόμενο η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συνδυαστικά με το φορολογικό να καταστούν ένα κοκτέιλ που η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί και η αντιπολίτευση δεν θέλει να συνδιαχειριστεί, τότε το εκλογικό vertigo μπορεί να γίνει εκ νέου mainstream.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης 
Το σενάριο που διακινείται τις τελευταίες μέρες στην πολιτικοδημοσιογραφική πιάτσα έχει ως εξής: η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση, δεδομένου του βάρους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και των μεγάλων λαϊκών αντιδράσεων και θα προσφύγει σε νέες εκλογές, προκειμένου να αποχωρίσει από την εξουσία και να πασάρει το βάρος στην αντιπολίτευση, καταλαμβάνοντας πλέον η ίδια τα έδρανα της αντιπολίτευσης και αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος της αναπόφευκτης περικοπής συντάξεων.
Το εν λόγω σενάριο θα μπορούσε να έχει βάση, προς ώρας όμως φαίνεται λογικοφανές. Θα μπορούσε όμως, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να καταστεί και λογικό. Αναλύοντας τα δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει πως η αξιολόγηση θα είναι ίσως εφάμιλλα δύσκολη με την υπογραφή του Μνημονίου.
Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης βλέπει στην όλη διαδικασία σκόπιμες κωλυσιεργίες εκ μέρους των θεσμών, σχολιάζοντας πως έχουν παραλάβει την κυβερνητική πρόταση από τις αρχές Ιανουαρίου και μόλις χθες έδωσαν κάποια συγκεκριμένα σχόλια στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.
Το Μαξίμου βλέπει εκ μέρους ορισμένων εκ των θεσμών την εξής στρατηγική: καθυστερήσεις μέχρις εσχάτων, προκειμένου, όταν τα χρήματα στερέψουν και η κοινωνία αρχίσει να βράζει, η κυβέρνηση να πιεστεί για στρατηγική υποχώρηση, αποδεχόμενη πολλά από τα αιτήματα των δανειστών. Με τον εν λόγω σενάριο μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να αγανακτούν, πλην όμως ορισμένοι το φοβούνται κιόλας.
Μια πραγματικότητα, επίσης, είναι πως ο φόβος έχει…φωλιάσει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές που εξελέγησαν τον Σεπτέμβριο γνώριζαν μεν το βάρος των πολιτικών που θα έπρεπε να επωμιστούν, πλην όμως ορισμένοι δηλώνουν…απροετοίμαστοι για το εύρος και την βαθύτητα των παρεμβάσεων.
«Αυτά τα μέτρα που θέλουν οι ξένοι δεν βγαίνουν, δεν μπορούν να ψηφιστούν από τη Βουλή, τουλάχιστον από τον ΣΥΡΙΖΑ», ομολογεί βουλευτής περιφέρειας του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετούς ακόμα συναδέλφους τους να έχουν την ίδια άποψη. Αν και είναι ακόμα νωρίς και εκτιμάται πως, αν υπάρξει μια συμφωνία με τους δανειστές, εν τέλει η κυβερνητική πλειοψηφία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, οι πρώτοι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί.
Υπό αυτό το πρίσμα, το σενάριο της…εκλογικής απόδρασης κυκλοφορεί ξανά. Κανείς δεν μπορεί να πει ποιο θα είναι το όφελος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα χρεωθεί αφενός το κόψιμο των συντάξεων, αν και ψήφισε Μνημόνιο, το οποίο δεσμεύει τη χώρα, όχι απλά με ποσοτικούς στόχους επί του ΑΕΠ, αλλά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος;
Και θα καθίσει απλά στα έδρανα της αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας ως τιμητής; Στενός πρωθυπουργικός συνεργάτης εκτιμά πως όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από σενάρια. «Δεν υπάρχουν εκλογές, πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Αλλά, πρέπει όλοι να δουλεύουμε με την ίδια προσήλωση για τη συμφωνία», αναφέρει με νόημα, όντας και αυτός στη γραμμή πως μέρος των θεσμών δεν λειτουργεί εποικοδομητικά και σε καμία περίπτωση προς την κατεύθυνση της συμφωνίας.
Από την πλευρά των θεσμων, πάντως, απορρέει πως η συμφωνία απέχει πολύ ακόμα. Τα νούμερα, ακόμα, δεν βγαίνουν, η πρόταση Κατρούγκαλου σε ορισμένα σημεία χρειάζεται διορθώσεις, ενώ σε άλλα σημεία οι θεσμοί ζητούν ξήλωμα (π.χ. στο κομμάτι της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, με το επιχείρημα πως μειώνεται ακόμα περισσότερο η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας). Στην πραγματικότητα, οι θεσμοί έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια επί περικοπής δημοσιονομικά εγγυημένων δαπανών, όπως είναι π.χ. οι συντάξεις, ακόμα και κύριων.
Όπως, άλλωστε, προαναφέρθηκε, ζητούμενο για τους θεσμούς δεν είναι απλά να επιτευχθεί περικοπή 1% του ΑΕΠ, αλλά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος και πέραν του 2018. Και κάπου εκεί αρχίζει η τρικυμία, με το Μαξίμου να ρίχνει μια στο καρφί και μια στο πέταλο εναντίον του ΔΝΤ, το οποίο πιέζει την κυβέρνηση για την ασφαλιστική δαπάνη και τους Ευρωπαίους για το κούρεμα.
Άλλωστε, νωρίς το 2016 η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει εκλογές και θέλει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Συνεπώς, δεν επιτρέπονται…γενναιοδωρίες. Και αν κανείς νομίζει πως το πολιτικό vertigo πιάνει μόνο όσους συχνάζουν στη γωνία της Ηρώδου Αττικού με τη Βασιλέως Γεωργίου (το Μέγαρο Μαξίμου), τότε κάνει λάθος. Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, επί της λεωφόρου Συγγρού, στις συσκέψεις που κάνουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ ξορκίζουν με σαφήνεια το ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών με δύο βασικά επιχειρήματα.
Το πρώτο είναι πως επιτέλους η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και πρέπει να κυβερνηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα που έφερε και ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο. Το δεύτερο επιχείρημα είναι πως η ΝΔ δεν είναι ακόμα έτοιμη.
Παρά το προσωπικό stardust του Κυριάκου Μητσοτάκη, το άνοιγμα στο μεσαίο χώρο και στα στελέχη του, αλλά και τη λογική της ανανέωσης που επικρατεί στη ΝΔ, οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά πως το κόμμα δεν είναι έτοιμο ακόμα να αναλάβει τη διακυβέρνηση. «Θα είμαστε πλήρως έτοιμοι μετά το συνέδριο», λένε γαλάζιοι παράγοντες, αν και ορισμένοι δυσκολεύονται να καταλάβουν ποιες θα είναι οι ουσιώδεις διαφορές μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου.
Ενδιαφέρον θα έχει και πως η ΝΔ θα αντιδράσει στις πιέσεις από το εξωτερικό, προκειμένου να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως στη συνάντησή τους στο Λονδίνο, η κ. Μέρκελ ρώτησε τον κ. Τσίπρα για το πώς αξιολογεί την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Στη ΝΔ, πάντως, είναι πολύ επιφυλακτικοί με αυτά τα πράγματα.
Δεν θέλουν από σπόντα να μπουν στο κάδρο της συνευθύνης. Το κακό είναι πως καμιά φορά οι εξελίξεις και οι σχεδιασμοί των τρίτων υπερβαίνουν τις επιθυμίες κάποιου.
Πάντως, αυτό που καταγράφουν έμπειροι Ευρωπαίοι παράγοντες, είναι πως στα ευρωπαϊκά κέντρα δεν θέλουν να επιστρέψει ο εφιάλτης του Grexit, ούτε η πολιτική αστάθεια. Το προσφυγικό είναι το πρώτο και βασικό πρόβλημα.
Συνεπώς, στην Αθήνα χρειάζονται μια γάτα που να πιάνει, έστω και στοιχειωδώς, τα ποντίκια. Μέχρι τώρα στο ρόλο της γάτας βρίσκεται ο κ. Τσίπρας. Αν όμως ξαφνικά αλλάξουν τα δεδομένα; Ακριβώς υπό το φόβο αυτής της αλλαγής, το φαινόμενο του vertigo έχει επανέλθει για τα καλά στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό…
www.koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: