Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Βαριές σκιές στο Μαξίμου: Προσφυγικό, ασφαλιστικό και μετέωρη αξιολόγηση

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣΣκληρό πρέσινγκ στην κυβέρνηση από θεσμούς και κοινωνία
Ο δανειστές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μήνες
Τσακαλώτος: Αν η αξιολόγηση πάει για Μάιο-Ιούνιο... καήκαμε 

Σε αναβρασμό η κοινωνία, έρχονται νέες δυναμικές κινητοποιήσεις...

Τον ασφυκτικό κλοιό των πιέσεων που δέχεται από κοινωνία και εταίρους προσπαθεί να… σπάσει η κυβέρνηση που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του από το Ιράν, αργά χθες βράδυ, στρέφει όλη του την προσοχή στην αξιολόγηση και προσπαθεί να «φρενάρει» την εκλογολογία, παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.
Η ολοκλήρωση της  πρώτης αξιολόγησης, άλλωστε, προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και νομοθέτηση μιας σειράς από επώδυνα μέτρα (ασφαλιστικό, φορολογικό, κ.ά.), με το κοινωνικό κλίμα να επιβαρύνεται μέρα με τη μέρα.
Κρίσιμος σταθμός είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, μεθαύριο Πέμπτη. Αποφάσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, ωστόσο αναμένεται να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές στους επικεφαλής των θεσμών για τη στάση που θα τηρήσουν στις διαπραγματεύσεις από δω και στο εξής.
Εκκρεμεί επίσης, η επιστροφή τους στην Αθήνα και όσο περισσότερο συγκλίνουν ΔΝΤ και Κομισιόν, τόσο πιο επώδυνος θα είναι ο συμβιβασμός για την κυβέρνηση.
Σε… αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση
Το κυβερνητικό επιτελείο επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να πείσει τους δανειστές ότι «τα νούμερα βγαίνουν», όπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 
Η Αθήνα έχει δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, «στοίχημα, όμως, πολύ δύσκολο», όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, ξορκίζει με κάθε τρόπο και την εκλογολογία, καθώς και το ενδεχόμενο να «πάει μακριά η βαλίτσα» των διαβουλεύσεων με τους εταίρους. «Πρέπει να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό για να μη σέρνεται αυτό το πράγμα», λένε από το Μαξίμου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου. Διόλου τυχαία, ο υπουργός Οικονομικών από τη Βουλή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και παραδέχτηκε ότι «αν η αξιολόγηση πάει  για Μάιο-Ιούνιο... καήκαμε». 
Στο τέλος Ιουλίου, πάντως, η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει 2,8 δις. ευρώ στην ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι πλησιάζει και ο καιρός που «η δόση» θα είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Απειλούν οι δανειστές
Δραματική ήταν η προειδοποίηση από το Γερμανικό πρακτορείο MNI, μέσω του οποίου αξιωματούχοι της ευρωζώνης προϊδεάζουν ότι οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών θα διαρκέσουν μήνες.
«Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα», αναφέρουν προσθέτοντας ότι οι Θεσμοί δεν «διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις», καθώς δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία, παρά τις διαρροές από την ελληνική κυβέρνηση για πιθανές αυξήσεις στην φορολόγηση και περικοπές στις συντάξεις.
Τα ΜΑΤ δεν θα αφήσουν τα τρακτέρ να έρθουν στην Αθήνα
Η διαβολοβδομάδα, τέλος, κορυφώνεται για την κυβέρνηση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Τα τρακτέρ ετοιμάζονται για κάθοδο στην Πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή. Κυβερνητικές πηγές, που ρωτήθηκαν επ’ αυτού, απάντησαν στο iefimerida.gr ότι «το θέμα άπτεται άλλου υπουργείου», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το πιο πιθανόν είναι τα ΜΑΤ να δώσουν τη λύση, προλαβαίνοντας την κάθοδό τους.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: