Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΠΥΡΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα»


Ιστορική συνέντευξη της Γερμανίδας καγκελαρίου

Υπερασπίστηκε την πολιτική ανοιχτών συνόρων στους πρόσφυγες, παρότι δεν είναι δημοφιλής

Υπερασπίστηκε την Ελλάδα, υπερασπιζόμενη την Ευρώπη

«Κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ, δεν θα την αφήσουμε τώρα να πέσει στο χάος», δήλωσε Αντίθετη με το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας για τους πρόσφυγες
Καταλόγισε ευθύνες στην Αυστρία...

Υπέρ της Ελλάδας τάχθηκε η Άγγελα Μέρκελ αναφορικά με το προσφυγικό, τονίζοντας πως «Δεν είναι καλό να μην συμπεριλαμβάνεις μια χώρα», αναφερόμενη στις αποφάσεις των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού.

«Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από...
την Μακεδονία (sic), αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από την δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως μια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έφθασαν τώρα στη χώρα και ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου «θα μιλήσουμε με την Ελλάδα για το πώς μπορούμε μαζί με την Ελλάδα να αποκαταστήσουμε βήμα-βήμα» την Σένγκεν.

«Τα κράτη-μέλη του ευρώ των τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν ως το τέλος – και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί – ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να την ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά. Η καγκελάριος άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο «οι χώρες αυτές να έδρασαν από απόγνωση, επειδή όλα προχωρούν πολύ αργά» και διευκρίνισε ότι η θέση της Γερμανίας είναι διαφορετική: «Η γερμανική ευθύνη πρέπει να είναι τέτοια που να μην λύνει το πρόβλημα σε βάρος μιας χώρας, αλλά με όλες τις χώρες. Έτσι κάναμε με την κρίση του ευρώ και έτσι πρέπει να κάνουμε και με την προσφυγική κρίση», ανέφερε και, απαντώντας σε ερώτηση μήπως οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους λύνουν στην πραγματικότητα το πρόβλημα της Γερμανίας, σημείωσε: «Όχι, αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα. Συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

«Όλοι υπέγραψαν ότι θέλουν να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να δώσουμε προτεραιότητα στο σχέδιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Αλλά πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτόν τον δρόμο. Και εάν προσεγγίζουμε κάτι έτσι, τότε πράγματι δεν θα πετύχει», συνέχισε η καγκελάριος και υπογράμμισε επανειλημμένα ότι θεωρεί τον δρόμο του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και της αποστολής του ΝΑΤΟ τον ενδεδειγμένο – ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν ότι προχωρά πολύ αργά – για τον οποίο και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης του Αιγαίου, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε σε πραγματική διαφάνεια», διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX. « Όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο διαφανή. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα της Τουρκίας, να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να συνάψει μαζί της μια συμφωνία λέγοντάς της ταυτόχρονα ότι δεν πιστεύει σε αυτήν και θα κάνει «τα δικά της».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Γερμανία βρίσκεται σήμερα σε ρόλο ικέτη, η κυρία Μέρκελ απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά και επισήμανε ότι δεν έχει η ίδια τον πρώτο ρόλο, αλλά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν υπεύθυνο ρόλο. Αναφερόμενη πάντως στην Ουγγαρία και στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι απορρίπτει απερίφραστα, από θέση αρχής, αυτή την συμπεριφορά, όταν πρόκειται για τους 1.294 πρόσφυγες που αναλογούν στη χώρα. «Εγώ, επειδή η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα, η μεγαλύτερη οικονομία και έχει εδώ μια ευθύνη, θα επιδιώξω την συλλογικότητα με όλους», διευκρίνισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τέλος η Γερμανία να μείνει μόνη στο θέμα της ανακατανομής των προσφύγων, «εφόσον λειτουργήσει η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και η Τουρκία συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί».

Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν διαθέτει «Σχέδιο Β» για εθνικές λύσεις στην Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι ο δρόμος που έχει αποφασίσει είναι ο σωστός. «Αν την Δευτέρα δεν πετύχουμε – είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική σύνοδος – τότε έχουμε την 18η την επόμενη. Και την Δευτέρα δεν θα έχουμε ακόμη την τέλεια επιχείρηση του ΝΑΤΟ και την τέλεια συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά το πολύ τις πρώτες εντυπώσεις. Και ούτε θα έχει μηδενιστεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω σε έναν δρόμο και αγωνίζομαι για αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος θα πετύχει. «Δεν είναι καθόλου η ώρα για σκεφτόμαστε εναλλακτικές και για αυτό δεν χρειάζεται, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, όπου έρχονται πολύ λίγοι πρόσφυγες και αυτοί που έρχονται καταγράφονται. Πιστεύω ότι ο άλλος δρόμος θα πετύχει και ότι αξίζει απολύτως. Στην ερώτηση αν αξίζει να συνεχίσω να εργάζομαι για αυτόν τον δρόμο λέω ξεκάθαρα ναι», τόνισε, για να προσθέσει: «Δεν έχω Σχέδιο Β. Εργάζομαι για κάτι άλλο».

Αναφερόμενη στην ευθύνη των πολιτικών σε αυτή την κρίση, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορούν να περιγράφουν απλώς μια κατάσταση, σαν κοινωνιολόγοι ή δημοσιογράφοι, αλλά έχουν καθήκον «μέσα από δύσκολες συνθήκες να οικοδομήσουν κάτι λογικό». Αυτό είναι που με οδηγεί και αυτό θα είναι το καθήκον των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, συνέχισε, για να καταλήξει: «Δεν είσαι πολιτικός απλώς για να περιγράφεις τον κόσμο και να τον βρίσκεις καταστροφικό. Κάποια πράγματα προχωρούν αργά, υπάρχουν στην Ευρώπη αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά η υποχρέωσή μου είναι να κάνω το παν ώστε αυτή η Ευρώπη να βρει έναν κοινό δρόμο».

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για την ενσωμάτωση των προσφύγων διχάζουν την κυβέρνηση.


Ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, κατηγόρησαν τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι είναι υπερβολικά σφιχτοχέρης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση την κρίση των προσφύγων, καθώς το χάσμα εντός της συμπολίτευσης για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μοιάζει να βαθαίνει.

Οι επικρίσεις αυτές ακολούθησαν την δήλωση του Σόιμπλε με την οποία χαρακτήρισε τις εκκλήσεις Σοσιαλδημοκρατών να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την προσφορά στέγης και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία, «αξιολύπητες».

Ο Στέφαν Βάιλ, ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ανταπέδωσε τα πυρά χθες, καλώντας να αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς η χώρα υποδέχθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο πέρυσι.

«Ο υπουργός Οικονομικών προφανώς δεν το αντιλαμβάνεται», σχολίασε δηκτικά ο Βάιλ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Υπενθυμίζοντας ότι το κόστος της ενσωμάτωσης μεταναστών είναι πάντα υψηλό, ο Βάιλ τόνισε: «δεν μπορούμε να αφήσουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως αυτό συμβαίνει σε βάρος των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας μας».
Ο Χάικο Μάας, υπουργός Δικαιοσύνης και επίσης σημαίνον στέλεχος του SPD, ήταν επίσης επικριτικός κι επανέλαβε την έκκληση να προβλεφθούν μεγαλύτερες δαπάνες. «Τι είναι σημαντικότερο; Οι άνθρωποι σε αυτήν εδώ τη χώρα ή η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού;», διερωτήθηκε.

Ο Σόιμπλε, επί μακρόν κήρυκας της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλώνει ότι σκοπεύει να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο η Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα από όσα εξοικονομεί και μοιάζει απίθανο να αλλάξει στάση. Η αύξηση των δαπανών θα μπορούσε να πλήξει ακόμη περισσότερο την δημοτικότητα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, η οποία βρίσκεται σε πτώση.

Η Μέρκελ βλέπει τη δημοτικότητά της να κατακρημνίζεται κυρίως λόγω του τρόπου που έχει αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων. Η πλειονότητα όσων είχαν ερωτηθεί στο πλαίσιο μιας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD νωρίτερα τον Φεβρουάριο είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους απέναντί της.

Η καγκελάριος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση της δεκαετίας της στην εξουσία καθώς δυσκολεύεται να πείσει να καταρτιστεί μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση των προσφύγων.

Εναποθέτει τις ελπίδες της στη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας την 7η Μαρτίου και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα είναι επίσης αφιερωμένη στην κρίση των προσφύγων, την 18η και την 19η Μαρτίου. Έπειτα από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, οι δύο αυτές σύνοδοι μοιάζουν να δίνουν μια τελευταία ευκαιρία για να συμφωνηθεί μια κοινή στάση πριν η βελτίωση του καιρού σημάνει, πιθανότατα, πολύ περισσότερες αφίξεις μέσω της Μεσογείου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke πως η Ρώμη θα ασκήσει επίσης πιέσεις για να συμφωνηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση.

Ωστόσο στελέχη της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της CDU της Μέρκελ, στέκονται επίσης επικριτικά έναντι της προσέγγισης της καγκελαρίου — αλλά για τους αντίθετους λόγους. Θέλουν να ανακοινωθεί η επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων που θα υποδέχεται η Γερμανία, κατά το υπόδειγμα της Αυστρίας. Ακριβώς αυτό θέλει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ARD, η πλειονότητα των Γερμανών.

Η Μέρκελ επέμεινε και σήμερα στις θέσεις της, επικρίνοντας την Αυστρία, ενώ προειδοποίησε εναντίον των συνεπειών που θα είχε το κλείσιμο των συνόρων για την Ευρώπη. Όμως πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι εάν η CDU δεν τα πάει καλά στις τοπικές εκλογές σε ομόσπονδα κρατίδια που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, η στάση της καγκελαρίου πιθανότατα πρόκειται να αλλάξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: