Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Χρωστάμε χάρη στον κ. Τσίπρα…

Πριν ακόμη έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση της Αριστεράς, η εκτίμηση της στήλης ήταν πως αυτή θα ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή που έγινε στη χώρα μετά τον πόλεμο. Δεν υπάρχει χώρα και οικονομία όπου κυβέρνησε η παλαβή αριστερά, όπως αυτή του κ. Τσίπρα και δεν υπήρξε ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας. 

Σοσιαλισμός και ευημερία δεν έχουν συνυπάρξει κατά βιώσιμο τρόπο πουθενά στον κόσμο, ενώ οι απόπειρες κομμουνιστικής κολεκτιβοποίησης είναι ταυτισμένες με ελλείψεις σε βασικά αγαθά ως λιμοκτονίες...
Αν η Ελλάδα είχε εθνικό νόμισμα ή λάμβανε λιγότερη βοήθεια από την ΕΕ, οι συνθήκες θα είχαν επιδεινωθεί ήδη περισσότερο. Αν η Ελλάδα είχε εθνικό νόμισμα ο πληθωρισμός ήδη θα μετριόταν με αρκετές δεκάδες ποσοστιαίων μονάδων.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ετοιμάζει τον τελευταίο γύρο διάλυσης της ελληνικής οικονομίας μέσω του φορολογικού εξανδραποδισμού όσων δεν έχουν δραπετεύσει στο εξωτερικό είτε ως στελέχη, είτε ως επιχειρηματίες...
Τα χθεσινά ρεπορτάζ ήταν σαφή για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
"Υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, αποκάλυπτε χθες το απόγευμα το σχέδιο για επιβολή ανώτατου συντελεστή 50% στη νέα φορολογική κλίμακα...
Έτσι, στο "στόχαστρο" μπαίνουν όσοι έχουν εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ καθώς γι’ αυτούς ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί:
Κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες αν είναι μισθωτοί
Κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες".
Ο καθένας σε αυτήν τη χώρα που δεν είναι "Τσακαλώτος" στα οικονομικά, "Κατρούγκαλος" στα ασφαλιστικά, ή "Τσίπρας" στα πρωθυπουργικά, από οικονομολόγος μέχρι εστιάτορας γνωρίζει πως φόροι που δεν μπορούν να πληρωθούν, όχι μόνο δεν θα πληρωθούν, αλλά θα μειώσουν και τους φόρους που ήδη καταβάλλονται.
Αν ρωτήσει κάποιος π.χ. έναν εστιάτορα για το ισοζύγιο φόρων – εισφορών, κόστος λειτουργίας επιχείρησης σε σχέση με τα έσοδα, θα  μάθει πως χωρίς φοροδιαφυγή το 90% των επιχειρήσεων έπρεπε να έχει κλείσει και πριν την επιβολή των πιθανών νέων φόρων και νέων εισφορών.
Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι πως σχεδιάζοντας τον εισφορο-φορολογικό εξανδραποδισμό των 110.000 με υψηλότερα εισοδήματα, θα μειώσουν το εισόδημα σε εκατοντάδες χιλιάδες με χαμηλότερα εισοδήματα, οι θέσεις εργασίας και οι απολαβές των οποίων εξαρτώνται από αυτούς. Θα πάνε για 300 εκατ. και θα χάσουν  2-3 δισ. αυτό είναι βέβαιο.
Οι περισσότεροι των 110.000 που έχουν μπει στο στόχαστρο, είτε είναι μισθωτοί, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να επιβιώσουν. Οι τρόποι αυτοί είναι συγκεκριμένοι είτε θα προσπαθήσουν να φοροδιαφύγουν είτε να μετακομίσουν εκτός Ελλάδας.
Κάποιος που μπορεί να κερδίζει πάνω από 50.000 σε μια επιχείρηση σαν μισθωτός είναι σίγουρο πως φέρνει σ’ αυτήν την επιχείρηση πολύ περισσότερα έσοδα, τα οποία δημιουργούν στην επιχείρηση την ανάγκη και για άλλες θέσεις εργασίας οι οποίες παράγουν εισόδημα και φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα.
Αν κάποιος που μπορεί να έχει εισόδημα 50.000 ευρώ το χρόνο και το ληστρικό κράτος του το περιορίσει στις 10.000, εκτός αν είναι μαζοχιστής, τον αναγκάζει είτε να φοροδιαφύγει είτε να φύγει στο εξωτερικό, όπως ήδη συμβαίνει, στερώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο  και τις λιγότερες εισφορές και φόρους.
πιν
Η αύξηση των εισφορών και των φόρων δεν πρόκειται να επιφέρει καμιά αύξηση των εσόδων, αντίθετα θα επιφέρει μείωση των εσόδων. Η μείωση των εσόδων μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα θα συμπεριλάβει στη δίνη της αβεβαιότητας και τα εισοδήματα του δημοσίου τομέα, που απαρτίζει το σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών της πελατειακής εξουσίας.
Κατ’ αυτήν την έννοια χρωστάμε χάρη στην παλαβή αριστερά του κ. Τσίπρα, του κ. Κατρούγκαλου και του κ. Τσακαλώτου  που επιταχύνει τη μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα της οικονομίας και τη διάλυση των αυταπατών της κυρίαρχης μετά τη μεταπολίτευση αριστερής ιδεολογίας...
Με λίγα λόγια χρωστάμε χάρη στον κ. Τσίπρα, όχι για το λόγο που μπορεί να νομίζει όμως...
Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: