Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΤΟ… ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! Ο ρόλος του ΝΑΤΟ, οι «κρυφές» απαιτήσεις της Τουρκίας, οι «γκρίζες ζώνες» και η αποδυνάμωση της Ελλάδας

Χοντραίνει όπως φαίνεται το παιχνίδι στο Αιγαίο με αφορμή το προσφυγικό.

Γερμανία και Τουρκία συμφώνησαν για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ αποδυμώνοντας ουσιαστικά την Ελλάδα. Έτσι, ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων θα περάσει ουσιαστικά στο ΝΑΤΟ υποκαθιστώντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν σηκώσει το θέμα...
υποστηρίζοντας ότι εάν πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων αυτό να γίνει με την ενίσχυση της Frontex.
Το Μαξίμου για τη συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι αρνητικό στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις των μηχανισμών του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Συρία και το Αιγαίο (στα τουρκικά χωρικά ύδατα). Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αυτό ουσιαστικά απαλλάσσει την ελληνική πλευρά από το φορτίο της υποδοχής χιλιάδων προσφύγων σε ημερήσια βάση που φθάνουν στη χώρα από την Τουρκία. Συμπερασματικά, εφόσον η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή αφορά και τη δίωξη εμπόρων ανθρώπων στα παράλια της Τουρκίας μια τέτοια εξέλιξη είναι αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Όλα όμως εξαρτώνται από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές διαβλέπουν πίσω από το προσφυγικό, που κατά κυρίως λόγω ξεκινάει από την Τουρκία, μια… επεκτατική προσπάθεια της γείτονος. Όπως υποστηρίζουν είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος διεύρυνσης των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο με ενδεχόμενες παραχωρήσεις στην Τουρκία.
Είκοσι λεπτά διήρκησε η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ για το προσφυγικό.
«Εντάξει, Άνγκελα, εμείς δεν έχουν αντίρρηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν τουρκικές απαιτήσεις ή ζητήματα που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και δεν θα τεθούν θέματα εθνικής κυριαρχίας» ήταν η κατάληξη του τηλεφωνήματος, σύμφωνα με τα Νέα, λίγες ώρες αφού ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για τη συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ έκλεισε το τηλέφωνο λέγοντας περιπαιχτικά: «Τι να σου πω, Αλέξη. Ο διάολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη ανησυχία για το προσφυγικό αλλά και για τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει στο μέλλον η Τουρκία. Μάλιστα, το μεταναστευτικό θεωρείται εξίσου σημαντικό θέμα με την ελληνική οικονομική κρίση.
Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Αυστρίας
Και σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η Αυστρία που «ενισχύει» τα Σκόπια για τη φύλαξη των συνόρων τους με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα στείλει στρατιώτες και αστυνομικούς στα σύνορα της πΓΔΜ με την Ελλάδα για να βοηθήσουν στην ανακοπή της προσφυγικής ροής. Δηλ. μια χώρα της ΕΕ στηρίζει μια χώρα που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, η εξέλιξη αυτή και μόνο μπορεί να οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα στον ελληνικό λαό.
Πλέον, η ανησυχία για το μεταναστευτικό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έκδληλη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι τον ανησυχεί του συγκεκριμένο θέμα, διαπιστώνοντας ότι ο αριθμός των ροών δεν μειώνεται. Αντιθέτως, μπορεί και να αυξηθεί όσο παρατείνεται η κρίση στη Συρία.
Η Γεροβασίλη για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ
Από την πλευρά της, πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος κατα τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε εμπλοκή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στο θέμα του προσφυγικού θα αφορά στα τουρκικά χωρικά ύδατα και θα προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ όπως τόνισε, δεν υπάρχει θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν είχε τεθεί στην κυβέρνηση θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι αν η συζήτηση αφορά στη δίωξη δουλεμπόρων στα παράλια της Τουρκίας, η κυβέρνηση δεν το βλέπει αρνητικά. Απαντώντας σε ερώτηση πάντως για το εάν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός για την πρόθεση να εμπλακεί το ΝΑΤΟ απάντησε «όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: