Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Κυβερνητικό αλαλούμ και απειλές για εκλογές

(Φωτ.: Πραγματικό Αλαλούμ. Ο Πάνος Καμμένος πριν από μερικούς μήνες απειλούσε τους Ευρωπαίους ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές. Τώρα απειλεί την Ευρώπη με εκλογές. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, από την άλλη, υποστηρίζουν πως «οι εκλογές τώρα είναι ανοησία. Εμείς δεν τελειώσαμε τη διαπραγμάτευση, ενώ και κανένα κόμμα δεν τις θέλει».)...


Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση είναι η… ενιαία αντίληψη. Χθες το πρωί η Αυγή με οργίλο πρωτοσέλιδο καταγγέλλει ότι «η διαπλοκή παίζει τα δανεικά της», όπερ «τα καταχρεωμένα μίντια διακινούν σενάρια για πρόωρες εκλογές ή οικουμενική». 
Όμως, σε άλλο… «μήντιο», ο συγκυβερνήτης Πάνος, αρειμάνιος όπως τότε που απειλούσε ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές, απείλησε την Ευρώπη ότι αν δεν μας κάνει τα χατίρια, θα κάνουμε εκλογές (και θα τρομάξει η Ευρώπη!).
Παραλλήλως ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής (σε «μήντιο» της καταγγελλόμενης διαπλοκής αυτός), ανοίγει τα χαρτιά του και δίνει στοιχεία του εκλογικού νόμου, πριν αυτός ολοκληρωθεί και πριν περάσει από το υπουργικό συμβούλιο! Έτσι, παρόλο που δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή τετραετίας, υποδαυλίζει και ρίχνει εύφλεκτο υλικό στα ζέοντα σενάρια περί επικείμενων εκλογών, τα οποία δεν έχουν βάση, όπως καταγγέλλει η Αυγή!
Μάλιστα ο κ. Κουρουμπλής αφήνει να διαφανεί και η κυβερνητική πρόθεση, κουτοπόνηρη εν ολίγοις, και ταυτισμένη με τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ για μακρόχρονη ηγεμονία του στο πολιτικό σκηνικό, και η οποία στοχεύει να περιθωριοποιήσει τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται πέριξ του Κέντρου. Αυτά, προκειμένου να απολαύσουν τα «μπόνους» –που θα δίνει η μη απλή και μη ανόθευτη αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ– θα αναγκαστούν να δηλώσουν εκ των προτέρων σε ποιον συνασπισμό κομμάτων θα ενταχθούν μετά τις εκλογές!
Όμως αυτό, η ψήφιση του εκλογικού νόμου, είναι και ένα από τα κλειδιά που ερμηνεύει γιατί δεν θα έχουμε –ηθελημένες– πρόωρες εκλογές.
Η κυβέρνηση επιθυμεί ο εν λόγω νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να συγκεντρώσει στη Βουλή 200 ψήφους. Τα μικρά κόμματα βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος: Να μην περάσουν το κατώφλι του 3% και να μείνουν εκτός Βουλής, ή να γίνουν υποχείρια της κυβερνητικής μακροημέρευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή. Οπότε αν δεν ψηφιστεί ο νόμος, δεν έχει λόγο η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές.
«Ανοησία τώρα οι εκλογές»
Όντως δεν έχουν μεγάλη βάση τα εκλογικά σενάρια, αλλά δεν είναι και ανύπαρκτα. Υπάρχουν ως σενάρια εργασίας και θα αποτελέσουν διόδους ύστατης καταφυγής, εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις σε σημείο που δεν είναι πολιτικώς διαχειρίσιμο.
Το τι είναι μη πολιτικώς διαχειρίσιμο όμως δεν είναι και αυτό επαρκώς προσδιορισμένο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού στους οποίους απευθύνθηκε το Liberal επεξήγησαν ότι το «μη διαχειρίσιμο» δεν αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο. «Αν κατεβάσει το νομοσχέδιο ο Τσίπρας, θα το κατεβάσει για να περάσει –και θα περάσει», μας είπαν. «Απλώς οι εκλογές τώρα είναι ανοησία. Εμείς δεν τελειώσαμε τη διαπραγμάτευση, ενώ και κανένα κόμμα δεν τις θέλει».
Η κοινωνική δυναμική αστάθμητη συνιστώσα στη διαπραγμάτευση
Εκείνο όμως που αποτελεί νέο παράγοντα και τους προβληματίζει δεόντως είναι η αντίδραση της κοινωνίας, που υπεισήλθε ως αστάθμητη συνιστώσα στη διαπραγμάτευση και δυσχεραίνει τα κυβερνητικά σχέδια της ομαλής ψήφισης του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Φυσικά υπάρχουν και ο ψύχραιμοι υπουργοί, που δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις κινητοποιήσεις, μη πιστεύοντες ότι αυτές θα μπορούσαν να παράξουν πολιτικό αποτέλεσμα! «Ξέρεις σε πόσες κινητοποιήσεις έχω κατέβει εγώ; Καμιά τους δεν έριξε κυβέρνηση», μας είπε προβεβλημένος υπουργός!
Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πλέον ως που μπορεί να φτάσει η κοινωνική δυναμική, καθώς αυτή έχει για πρώτη φορά συσσωρεύσει τόση εκρηκτική ύλη. Ήταν άλλο π.χ. οι κινητοποιήσεις των λίγο - πολύ ευδαιμόνων αγροτών της προμνημονιακής περιόδου, που πάλευαν για «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», και είναι άλλο τώρα που κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας.
Χωρίς αξιολόγηση οι εκλογές είναι μάλλον δεδομένες
Ο άλλος λόγος που δεν συνηγορεί στη διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί πως εν τέλει θα ανταπεξέλθει στις διαπραγματεύσεις και θα παρουσιάσει το τελικό αποτέλεσμα, την αξιολόγηση, την οποία έχει αναγορεύσει σε ζήτημα ζωής ή πολιτικού της θανάτου. Αν δεν πάρει την αξιολόγηση, οι εκλογές είναι μάλλον δεδομένες. Όμως έθεσαν μόνοι τους τον πήχη και κινδυνεύουν να περάσουν από κάτω. Ήδη οι «γενναίες» αποφάσεις περί μη μείωσης των κύριων συντάξεων, έτσι γενικώς άνευ κάποιου πλαφόν, εγκλώβισε την κυβέρνηση, όπως ευθαρσώς παραδέχτηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οπότε η ταλαιπωρία είναι μπροστά της - και μπροστά μας!

Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: