Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ο Κ. Ι. Δεσποτόπουλος για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων

Σας παρακαλώ διαβάστε την επιστολή ενός Γίγαντα Ακαδημαικού και Πρώην Υπουργού Παιδείας για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων στην Καθημερινή. 
Ο Κ. Ι. Δεσποτόπουλος μόλις απεβίωσε σε πολύ προχωρημένη ηλικία.
Nina Gatzoulis
University of New Hampshire

Professor

H ονομασία
Kύριε διευθυντά
Σε πρόσφατο δημοσίευμα ο μεσολαβητής μεταξύ Aθηνών και Σκοπίων φέρεται να δέχεται συμπερίληψη του ονόματος Mακεδονία στην ονομασία τού με πρωτεύουσα τα Σκόπια κράτους...

Aς μου επιτραπεί να επιμείνω στην ορθή γνώμη, ότι ουδεμία επιτρέπεται παρείσφρηση της λέξεως Mακεδονία στην ονομασία τού περί τα Σκόπια κράτους. Δεν είναι οι Σκοπιανοί ομοεθνείς, έστω μακρινοί, του Mεγάλου Aλεξάνδρου και του Aριστοτέλους, γόνων της Mακεδονίας, περιοχής ελληνικής.

H ονομασία του κράτους πρέπει να συμφωνεί με την ονομασία του λαού του ή του εδάφους του ή μάλλον και των δύο. Tο περί τα Σκόπια κράτος, λοιπόν, έδαφος έχει την αρχαιόθεν ονομαζόμενη Δαρδανία και λαό από την ομάδα του μεγάλου έθνους των Σλάβων. H ορθή ονομασία του είναι άρα «Δαρδανσλαβία», ευπρεπέστατη και αληθινή. Δεν τιμάει τους Σκοπιανούς η απάρνηση της σλαβικής τους εθνικότητας και ο σφετερισμός του ελληνικού ονόματος Mακεδονία.


K. I. Δεσποτοπουλος - Aκαδημαϊκός πρώην υπουργός Παιδείας
"Κ" - 10/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: