Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ο επικίνδυνος γελωτοποιός…

Για να έχεις τα χαρακτηριστικά του φασίστα, δεν είναι απαραίτητο μόνο να φοράς μαύρα ρούχα, να έχεις μερικά τατουάζ στα μπράτσα και να κυνηγάς μετανάστες τα βράδια. 

Υπάρχουν και οι παραλλαγές, που είναι πιο επικίνδυνες.
Να χρησιμοποιείς την αναγνωρισιμότητά σου και το πολιτικό ξέπλυμα που σου έκανε ένα κόμμα που χρησιμοποιεί αριστερό πρόσημο και μέσα από διαύλους διαπλοκής -από εκείνους που... καταγγέλλεις, τα κανάλια- για να περνάς σε μια αποχαυνωμένη κοινωνία επικίνδυνα μηνύματα. Που σε τελικό στόχο, δεν διαφέρουν από εκείνα των μαυροφορεμένων...


Ο βίος και η πολιτεία του Λαζόπουλου είναι γνωστά. Και υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν επηρεάζεται από αυτά, δεν το νοιάζει αν αυτός βρέθηκε σε περίεργα κότερα, στην αυλή της Δήμητρας Λιάνη ή ενός κατηγορούμενου για κακουργήματα καναλάρχη. Τον βρίσκει απολαυστικό και ως προς αυτό, δεν μας πέφτει λόγος. Δικαίωμά της, άλλωστε η απεριόριστη ανοχή ακόμα και σ αυτό που προκαλεί τόσο έντονα, θα έπρεπε να είναι το χαρακτηριστικό μιας ανοικτής κοινωνίας.
Όμως, εδώ δεν μιλάμε γι’ αυτό. Η ανοχή, δεν μπορεί να αφορά στο ξέπλυμα μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, ούτε στο μπόλιασμα μιας κοινωνίας με ιδέες που προκαλούν φρίκη. Διάβασα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις αντιδράσεις που προκάλεσε πάλι η εκπομπή του Λαζόπουλου. Οι πιο έντονες, αυτές για μια φράση του που αφορούσε στην αναπηρία του Σόιμπλε. «Όταν ο άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μια καρέκλα, σιγά-σιγά το μυαλό του καθηλώνεται και σε μια ιδέα», είπε ο εθνικός γελωτοποιός. Είδα και το σχετικό απόσπασμα της χθεσινοβραδυνής του εκπομπής. Την γεμάτη φρικαλέα μηνύματα φράση του, ακολούθησαν πολλά χειροκροτήματα από το κοινό.
Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Τα χειροκροτήματα και η αποδοχή που ο γελωτοποιός έχει. Όποτε κάνει εκπομπή, τα μηχανάκια της AGB τρελαίνονται, έχει φανατικούς φίλους. Οι οποίοι, ακούν για τους ανάπηρους με «τα καθηλωμένα μυαλά» και χειροκροτούν. Τα κόκκαλα των  χειρότερων προπαγανδιστών της ναζιστικής Γερμανίας θα τρίζουν, βρέθηκε κάποιος άξιος συνεχιστής τους, σε μια δημοκρατία του 21ου αιώνα.
Βλέποντας το βιντεάκι και μέχρι να φτάσω σε εκείνο το λεπτό όπου ο γελωτοποιός αναφέρθηκε στην αναπηρία του Σόιμπλε, άκουσα πολλά ακόμα, λαϊκίστικα και αηδιαστικά.
Αλλά εκεί που συνειδητοποίησα πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που κάνει, ήταν στο 14 λεπτό και 48 δευτερόλεπτο από το βιντεάκι. Εκεί που αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, έσπευσε να καθαρίσει και τους Χρυσαυγίτες που είχαν και έχουν μπει μέσα στους αγρότες. «Χέστηκα αν είναι ακροδεξιοί πάνω στα τρακτέρ, δεν μ’ ενδιαφέρει», είπε για να εισπράξει πάλι ένα μεγάλο χειροκρότημα από το κοινό του. Δεν τον ενδιαφέρει λοιπόν αυτό που συμβαίνει. Αυτόν. Εμάς, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει το ότι ένας τέτοιος τύπος, με τέτοια αποδοχή απαλλάσσει και λειτουργεί ως πλυντήριο για ένα νεοναζιστικό μόρφωμα. Θα
έπρεπε...

Γιάννης Παντελάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: