Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ο Τσίπρας ψάχνει πολιτική λύση, για να αποφύγει… τα βράχια

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Ευρωπαίους για αξιολόγηση-προσφυγικό
Την ίδια ώρα η κοινωνία «βράζει»
«Σάκοι του μποξ» οι βουλευτές που εισπράττουν τη δυσαρέσκεια εξαγριωμένων πολιτών...

Στρατηγική πολιτικής διαπραγμάτευσης στο ανώτατο δυνατό επίπεδο χαράσσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε "ανοικτή γραμμή" με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να κλείσει ένα - ένα όλα τα ανοικτά μέτωπα.
Στις 9.30 το πρωί, αναμένεται να έχει την καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη στη Βουλή -παρουσία υπουργών αλλά και στενών του συνεργατών-για τον προγραμματισμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.
Και στο Μέγαρο Μαξίμου όμως, οι συσκέψεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα πυκνώνουν, με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ, ενώ κοινός τόπος στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι ότι το ζήτημα της αξιολόγησης και το προσφυγικό είναι "οι δυο πολύ μεγάλες προκλήσεις".
Το επόμενο διάστημα είναι για την κυβέρνηση το πλέον καθοριστικό, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, ενώ από τις κατ' ιδίαν συζητήσεις μαζί τους καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει ευρύτερη αγωνία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό, γιατί μια πολύμηνη παράταση των διαπραγματεύσεων, θα τίναζε στον αέρα όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Τα... ραντεβού με Τουσκ και Γιούνκερ
Η Αθήνα ξορκίζει σε όλους τους τόνους, το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένας ατέρμονος κύκλος συζητήσεων, γεγονός που τόνισε ο πρωθυπουργός μέσα από τη συνέντευξή του στην "Αυγή". "Δεν γίνεται να καθυστερεί όλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ΑλέξηςΤσίπρας, μετά και τις πρόσφατες… βόμβες του Πολ Τόμσεν.
Με φόντο τα παραπάνω, αύριο ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλντ Τουσκ, με τον οποίο και θα συζητήσουν όλα τα "καυτά" ζητήματα, όπως και το προσφυγικό, για το οποίο η κυβέρνηση επιμένει πως η λύση του είναι να μεταφερθεί στην Τουρκία το κέντρο της διαχείρισης.
Ακόμα πιο σημαντική, η συνάντηση της Τετάρτης στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλιντ Γιούνκερ, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά ότι θα υπάρξει επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο iefimerida.gr παραδέχονται ότι "καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξουν επαφές στο περιθώριο της Συνόδου", προφανώς και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο αλλά και με τον Φρανσουά Ολάντ.
Σε κάθε περίπτωση, η επιθυμία της Αθήνας είναι με την επιστροφή του κουαρτέτου, το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο, το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
«Βράζει» η κοινωνία 
Με δεδομένες, άλλωστε, τις κοινωνικές εντάσεις, που τείνουν να επιδεινωθούν, είναι προφανές ότι λιγοστεύουν και οι αντοχές των βουλευτών που έχουν μετατραπεί σε "σάκους του μποξ", εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια των εξαγριωμένων πολιτών.
 Άγνωστο παραμένει τέλος,εάν και κατά πόσο τελικά θα γίνει διάλογος ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στους αγρότες, καθώς μέχρι το βράδυ της Κυριακής κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως "δεν έχει κλειστεί τίποτα".!
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: