Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ! Η απέλπιδα προσπάθεια του Τσίπρα – Τα σχέδια που απεργάζονται οι άλλες χώρες

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας, κάτι που απεργάζονται κάποιες χώρες προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας με δηλώσεις του στα Νέα εξέφρασε την άποψη ότι...
 «εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από τα ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτεια της τώρα θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια». Ο ίδιος επεσήμανε «οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν τον δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα».
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην κλείσουν τα σύνορα της χώρας αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες και αρχίζει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις αναμένεται να είναι τοτριήμερο Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, οπότε κι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

Οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα
Με φόντο όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο στης Συνόδου Κορυφής θα συναντηθεί κατ” ίδιαν με τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, ενώ αύριο το πρωί θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την Τετάρτη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.


Η μίνι Σύνοδος Κορυφής
Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου «ποντάρει» πολλά και στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, οπότε και αναμένεται να αποφασιστεί το κλείσιμο ή όχι των ελληνικών συνόρων. Εκεί το παρών θα δώσουν οι ηγέτες της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, της Ολλανδίας, ο κ. Νταβούτογλου και ο κ. Γιούνκερ.

Το κλείσιμο των συνόρων και η FYROM
Πάντως, έντονη είναι ανησυχία και στη FYROM όσον αφορά στο κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλο μέρος των μεταναστών να εγκλωβιστεί στη χώρα.

Ο Κοτζιάς στη συνεδρίασης της ομάδας «Βίζεγκραντ»
Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της ομάδας των «χωρών Βίζεγκραντ» η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.Μάλιστα, το περίεργο είναι το θέμα αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενω το ελληνικό αντίστοιχο υπουργείο δεν είχε κάνει σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: