Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οι Κάλχες ανησυχούν

Shah Gilani
Της Μαρίας Χούκλη

Ο Shah Gilani θεωρείται, όπως διαβάζω, ένας από τους πλέον καταρτισμένους επαΐοντες διεθνώς περί την πιστωτική κρίση. Έχει σπουδάσει οικονομικά και ψυχολογία, είναι διαχειριστής μεγάλου hedge fund. Οι επιτυχείς εκτιμήσεις του χάρισαν τον τίτλο ο trader των trader, ο οποίος αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις βελούδινες κουρτίνες της Wall Street.
Οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις του είναι κάτι σαν Βίβλος για τους επενδυτές.
Το καλοκαίρι του 2008, λίγο πριν σκάσει η Lehman Brothers, ο Gilani ειδοποίησε τους πελάτες του να πουλήσουν ο,τι έχουν. Όσοι το έπραξαν, έσωσαν τα χρήματά τους...


Το Μάρτιο του 2009, μεσούσης της «καταιγίδας»,προέβλεψε την έναρξη της ανάκαμψης και πολλοί –όσοι το έλαβαν υπόψιν– κέρδισαν περιουσίες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Κάλχας των αγορών μίλησε για έναν «σκληρό» Ιανουάριο και πάλι επιβεβαιώθηκε, κάνοντας πλουσιότερους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν.

Ο Gilani διατύπωσε νέο ζοφερό χρησμό. «Βλέπω να διαμορφώνεται μια επικίνδυνη κατάσταση παγκοσμίως και τα σημάδια μου λένε ότι η επόμενη παγκόσμια ύφεση είναι προ των πυλών», έγραψε προ ημερών σ’ ένα από τα blog που διατηρεί.

Παρακολουθεί καθημερινά τα κρίσιμα οικονομικά βαρόμετρα και τα μηνύματα που λαμβάνει δεν είναι καθόλου καλά. Για την ακρίβεια, η νέα παγκόσμια κρίση είναι πιο κοντά «απ’ ο,τι φαίνεται στον καθρέφτη».

Γκουρού ή γεράκι, ο Shah Gilani είπε και ελάλησε. Τα λεγόμενα του ηχούν σαν σειρήνα συναγερμού σε μια στιγμή συνολικής απορρύθμισης του τοπίου, με την Ελλάδα να μοιάζει με καρυδότσουφλο σε τρικυμία. 

Εκτός από τη χαίνουσα πληγή της Συρίας, σε Ανατολή και Δύση υπάρχουν νάρκες έτοιμες να σκάσουν. Προσφυγικό, Ρωσία και Τουρκία σε κατάσταση ψυχρού πολέμου, χαμηλές τιμές πετρελαίου, Κίνα, ισλαμική τρομοκρατία, δημοψήφισμα για Brexit, Deutsche Bank, επικράτηση ακραίων στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ, Ισπανία χωρίς κυβέρνηση επί δίμηνο… 
Θέλετε κι άλλα; Το ντόμινο έχει ξεκινήσει. Μια πελώρια εξίσωση με παράφρονες γνωστούς παράγοντες και σκοτεινούς αγνώστους δημιουργεί μίαν αύρα κακού. Δεν είναι ιδέα μας, δεν είναι συνωμοσία των «συστημικών μέσων και της εγχώριας διαπλοκής» κατά την προσφιλή έκφραση των κυβερνώντων. Η χώρα μας, δικαίως ή αδίκως, βρίσκεται στον δρόμο της τέλειας καταιγίδας που πλησιάζει, κατά τον Shah Gilani.

Η Ε.Ε., ακόμη και να το θέλει, ενδέχεται να μην μπορεί να μας προστατεύσει. Ίσως αυτήν τη φορά να μας πετάξει από το αερόστατο για να πάρει ύψος, αν επιδεινωθεί το παιχνίδι.

Οι καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν χρειάζονται ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ευελιξία, συνεννόηση, κοινωνικό φρόνημα και φρονιμάδα. 
Βλέπετε να υπάρχουν;

Από τις προβλέψεις των γκουρού της αγοράς, πιο πολύ με τρόμαξε η παρατήρηση μιας ιστορικού που εκτιμώ πολύ. 
Η Μαρία Ευθυμίου ρωτήθηκε πρόσφατα για τη δύσκολη συνύπαρξή μας με με τη Δύση. Ιδού τι απάντησε:
«Η ελληνική κοινωνία απομακρύνεται όλο και πιο σταθερά –και συνειδητά πλέον– από τη Δύση. Δεν έχει ακόμα επιλέξει με σαφήνεια τον δρόμο προς τον οποίο θέλει να κινηθεί. Ίσως, καθώς ζούμε σε εποχή μεταβατική, τα ίδια τα γεγονότα θα της επιβάλουν τον κόσμο στον οποίο θα ενταχθεί και από τον οποίο –φοβάμαι– ότι θα απορροφηθεί. Κι αυτός, κατά τη γνώμη μου, δεν θα είναι η Δύση…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: