Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΡΑΣΗ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΑΤΟ: Ξεκινούν τις περιπολίες στο Αιγαίο με 57 πλοία υπό γερμανική διοίκηση – Όλο το σχέδιο

Στο Αιγαίο βρίσκονται ήδη τα τέσσερα πρώτα πλοία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, προκειμένου να συνδράμουν στην ανάσχεση της δράσης των δικτύων διακινητών προσφύγων


Η έντονη κινητικότητα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης θα βρεθούν στο επίκεντρο κατά΄...
την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα την Δευτέρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Χθες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι συμμαχική ναυτική δύναμη υπό γερμανική διοίκηση θα κατευθυνθεί «χωρίς καθυστέρηση» στο Αιγαίο για «να συνδράμει στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων» από τους διακινητές μεταναστών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπήρξαν φωνές από ειδικούς αναλυτές που εκτιμούσαν πως μια τέτοια προσπάθεια δεν θα αποφέρει απτά αποτελέσματα, ενώ εκφράστηκαν φόβοι ότι θα χαθεί χρόνος. Μάλιστα αυτό θα συμβεί σε μια περίοδο που οι μάχες σε περιοχές της Συρίας μαίνονται και ως εκ τούτου νέες προσφυγικές ροές είναι πιθανόν να αναπτυχθούν ξανά.
Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι «ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, δίνει διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης», όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας την ναυτική επιχείρηση που θα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και για την πραγματοποίηση της οποίας έδωσε την έγκρισή της η Ατλαντική Συμμαχία. Ξεκινούν έτσι άμεσα οι περιπολίες στο Αιγαίο από την πλευρά του ΝΑΤΟ, έπειτα από συμφωνία της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη άμεση συνδρομή ενός διεθνούς οργανισμού στην περιοχή του Αιγαίο με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση σχετικά με την ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο. Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την λήξη της υπουργικής Συνόδου, δήλωσε ότι η συμφωνία «αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης».
Ακόμη, τόνισε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Γερμανία αλλά και με άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ κατάφεραν να έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ «σε μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης».
Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Άμυνας έκαναν γνωστό ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών, με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία, όσων προσώπων περνούν και καταφέρουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ ημισείας απόστασης.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η δράση της δύναμης του ΝΑΤΟ θα αναπτύσσεται σε ανάμεσα στα νησιά Λέσβος, Χίος, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και των τουρκικών ακτών. Η δύναμη αυτή θα έχει διάθεση 57 πλοία, τα οποία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία. Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.
Στην απόφαση προβλέπεται με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης – για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας – όσον αφορά τη δράση τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης.
Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης τη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας ενόσω διαρκεί η επιχείρηση. Σημειώνεται, ότι τη διοίκηση της δύναμης μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ακολουθούσε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου  να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.
Χαιρέτισε την απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Μέσω του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση του ΝΑΤΟ. Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή ελπίζει ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα συμβάλει στη διάσωση ανθρώπων και θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους.
«Τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις τουρκικές ακτές από τα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να είναι παράδεισος για τους διακινητές και τους δουλεμπόρους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που θα αποφασίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της ναυτικής επιχείρησης στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: