Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΠΡΟΙ: Δημόσιος υπάλληλος με καταθέσεις 2,7 εκ. ευρώ και ανεπάγγελτος με 7 εκ. ευρώ – Έχουν μόνο ένα… κουσούρι

Ως οι πιο περιζήτητοι… γαμπροί θα μπορούσαν χαρακτηριστούν ένας μέσος δημόσιος υπάλληλος, ένας ανεπάγγελτος ή ακόμα κι ένας συνταξιούχος, αν βέβαια είναι ανύπαντροι, καθώς οι καταθέσεις τους στην Ελβετία προκαλούν… ίλιγγο. 

Αυτοί είναι τρεις μόνο από τους καταθέτες της UBS, από τους 11.558 που ταυτοποιούνται στη λίστα Μπόργιανς και οι οποίοι εμφανίζονται φτωχοί (και… ξεχασιάρηδες) στην εφορία και...
την ίδια στιγμή μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα! 
Τα εισοδήματα που δήλωναν στη χώρα μας τα πρόσωπα αυτά, τα χωρίζει απόσταση… εκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα που έβγαζαν εκτός Ελλάδος. Τα εμβάσματα που «ταξίδεψαν» στο εξωτερικό την 12ετία 2000-2012 αποκαλύπτουν τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται, ακόμη και με την πρώτη ματιά, ανάμεσα στις καταθέσεις του εξωτερικού και τα δηλωθέντα στην Ελλάδα εισοδήματα. Ήδη μάλιστα, μετά από αυτή τη διασταύρωση από τους οικονομικούς εισαγγελείς Αθανασίου, Δραγάτση, Τουλουπάκη, εκατό καταθέτες καλούνται πλέον να προσέλθουν ενώπιον τους και να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης των αδικημάτων του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής. «Ο φορολογούμενος μεσαίας, μέτριας ή και χαμηλής οικονομικής δύναμης στην Ελλάδα είναι ένας μεγαλοκαταθέτης, ‘καλός ή εξαίρετος’ πελάτης ελβετικών τραπεζών στο εξωτερικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας.

Ας δούμε τι εισοδήματα δήλωνε την 12ετία 2000-2012 ένα τυχαίο δείγμα καταθετών στην UBS
Μεταξύ των προσώπων που καλούνται σε εξηγήσεις από τους εισαγγελείς είναι δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος την περίοδο 2000-2012, δήλωσε συνολικά 813 χιλιάδες ευρώ, που στην λίστα Μπόργιανς καταγράφηκε με κατάθεση 2,7 εκατομμύρια ευρώ. 
Επίσης καλείται συνταξιούχος που την επίμαχη δωδεκαετία δήλωσε συνολικά 477 χιλιάδες ευρώ, αλλά στην UBS είχε 1,9 εκατομμύρια ευρώ. 
Άλλη περίπτωση που έχει κληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς σε εξηγήσεις αφορά πολιτικό μηχανικό με δηλωθέντα εισοδήματα, την δωδεκαετία, 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εμφανίζει καταθέσεις 6,5 εκατομμύρια ευρώ. 
Αντίστοιχα, γιατρός στην Ελλάδα δήλωσε συνολικά εισοδήματα 1,15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν φαίνεται να δήλωσε καταθέσεις στο εξωτερικό 5,3 εκατομμύρια ευρώ! 
Εξηγήσεις καλείται επίσης να δώσει έμπορος ετοίμων ενδυμάτων που δήλωσε την δωδεκαετία 838 χιλιάδες ευρώ και είχε καταθέσεις 5,3 εκατομμύρια ευρώ. 
Κλήση έχει πάρει και δικηγόρος με συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα 800 χιλιάδες ευρώ και λογαριασμό στην UBS με 3,5 εκατομμύρια ευρώ. 
Τέλος στις κλήσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς είναι και αυτή προς φορολογούμενο που σήμερα δηλώνει «ανεπάγγελτος», ο οποίος την επίμαχη δωδεκαετία δήλωσε συνολικά εισοδήματα 1,8 ευρώ ενώ οι καταθέσεις του στην ελβετική τράπεζα ήταν σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ.

Και οι εκατό κληθέντες αλλά και όσοι από τις λεγόμενες «κραυγαλέες περιπτώσεις» πρόκειται να κληθούν το επόμενο διάστημα, ελεγχόμενοι για κακουργήματα, είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών τους και άλλων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους. Ήδη, πριν λίγες ημέρες, οι εισαγγελείς προχώρησαν σε εντολές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για 24 πρόσωπα που καταγράφονται στην λίστα Μπόργιανς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: