Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Εγκλωβισμένοι 25.000 πρόσφυγες & μετανάστες-Τους μοιράζουν σε όλη την Ελλάδα

Εγκλωβισμένοι 25.000 πρόσφυγες & μετανάστες-Τους μοιράζουν σε όλη την Ελλάδα Βουλιάζουν από απελπισμένο κόσμο τα σύνορα με την Ειδομένη
Πάνω από 6.000 άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα
Ασφυξία στα κέντρα φιλοξενίας σε Ελληνικό, Σχιστό, Ελαιώνα, Διαβατά
Αυτοσχέδια hotspots και άτυποι καταυλισμοί σε όλη την Ελλάδα
Εφτασαν άλλοι 1.810 στον Πειραιά σήμερα το πρωί
Σε ποια σημεία βρίσκονται και πόσοι...

Περισσότεροι από 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι πλέον στην Ελλάδα.
Εχοντας περάσει τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία έφτασαν αρχικά σε νησιά του Αιγαίου όπως  τη Λέσβο, την Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο την Κω τη Ρόδο και το Καστελόριζο και από εκεί με καράβια έρχονται στην Αθήνα με ένα και μόνο στόχο να φτάσουν στα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Ωστόσο τα σύνορα είναι κλειστά και χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίζονται στη χώρα.
Με τους χώρους φιλοξενίας να μην επαρκούν για την προσωρινή στέγασή τους, έχουν δημιουργηθεί άτυποι καταυλισμοίs σε όλη τη χώρα. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Ελλάδα ήρθαν από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.
Που βρίσκονται και πόσοι μετανάστες-πρόσφυγες στην Ελλάδα 
  • Σε νησιά του Αιγαίου όπως Λέσβος, Χίος, Σάμο, Λέρος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο βρίσκονται 5.397 μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Στην Καβάλα έχουν προωθηθεί 1.529 μετανάστες και πρόσφυγες,
  • Στην Αττική στα τρία στρατόπεδα και τον Πειραιά βρίσκονται 8.431.
  • Σε Λαμία, Καλαμπάκα, Τέμπη, Γρεβενά, Κοζάνη Πιερία έχουν συγκεντρωθεί 3.349 μετανάστες και πρόσφυγες
  • Στα σύνορα στην Ημαθία, τα Διαβατά, το Κιλκίς και την Ειδομένη βρίσκονται 6.000 άτομα που περιμένουν να περάσουν στα Σκόπια.
Το απόλυτο χάος στην Ειδομένη
Στην Ειδομένη εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί περίπου 6.000-7.000 άτομα, εκ των οποίων μόνο 400 περίπου από τη Συρία και το Ιράκ, αναμενόταν να περάσουν τα σύνορα το βράδυ της Κυριακής. Πάντως, ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ.
Στον καταυλισμό, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, υπολογίζεται ότι βρίσκονταν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, καθώς συνεχώς φθάνουν όλο και νέοι μετανάστες και πρόσφυγες, με ταξί, λεωφορεία ή και με τα πόδια. Οι σκηνές πλέον απλώνονται μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ και πάλι δεν είναι αρκετές για να φιλοξενήσουν όλους τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, ορισμένοι εκ των οποίων περιμένουν για να περάσουν από την άλλη πλευρά του φράχτη ακόμη και 10 ημέρες. 
Εντωμεταξύ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη είναι άσχημες. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών είναι τόσο μεγάλος που δεν επαρκούν τα τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί περιμένουν στην ουρά τέσσερις με πέντε ώρες για ένα σάντουιτς, με πολλούς από αυτούς στο τέλος να μην καταφέρνουν να πάρουν κάτι και να πέφτουν για ύπνο νηστικοί. Οσοι έχουν ακόμη λεφτά αγοράζουν τρόφιμα από τις καντίνες, αλλά και αυτοί αναφέρουν ότι τα χρήματά τους τελειώνουν. Ουρές, όμως, σχηματίζονται και για το νερό... 
Το μεσημέρι εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας ξάπλωσαν στις γραμμές του τρένου που περνάει για τα Σκόπια σταματώντας και την πορεία της αμαξοστοιχίας και έλεγαν ότι θα σηκωθούν μόνο όταν είναι να περάσουν τα σύνορα.
Νέα καραβιά 1.810  μεταναστών και προσφύγων στον Πειραιά
Νέα καραβιά μεταναστών και προσφύγων στον Πειραιά -Εφτασαν από Χίο και Μυτιλήνη
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" μεταφέροντας 1810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.
Το πλοίο παρέλαβε 1360 άτομα από τη Μυτιλήνη και 450 από τη Χίο. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά διέθεσε από χθες το απόγευμα και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ ήδη έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς.
Επίσης, ο ΟΛΠ έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό αλλά και συνεργεία καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων, που φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει σε λίγη ώρα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 μεταφέροντας 183 άτομα από τη Λέρο.
Ασφυξία σε Ελληνικό, Σχιστό, Ελαιώνα, πλατεία Βικτωρίας 
Τα hot spot και τα κέντρα υποδοχής είναι παντού ασφυκτικά γεμάτα. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες. Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τους περισσότερους μετανάστες που είναι από το Αφγανιστάν να απειλούν με απεργία πείνας. Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: