Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Οι Πρόσφυγες του 1922 και του Σήμερα... Έχουν σχέση;

Για κάποιους που βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα... 
Υπήρξα μετανάστης. Δεν κατάγομαι από πρόσφυγες !!! Όμως, έχω μεγαλώσει με παιδιά κι εγγόνια προσφύγων και με τις ιστορίες της μεγάλης προσφυγιάς και δυστυχίας. 
Να είστε σίγουροι πως θα είμαι από τους πρώτους που θα τρέξουν να βοηθήσουν και να περιθάλψουν πρόσφυγες. 
Ωστόσο, θεωρώ υποχρέωση μου να σχολιάσω τον παραλληλισμό που ακούω να γίνεται όλες αυτές τις ημέρες και αφορά τους προγόνους όσων κατάγονται από πρόσφυγες- και όχι μόνο- με τις προσφυγικές ροές του σήμερα...

1) Οι Έλληνες εγκατέλειψαν τον τόπο τους διότι τους έσφαξαν και τους εκτόπισαν μετά από την ήττα της Μικρασιατικής εκστρατείας, δηλαδή δεν έφυγαν οικειοθελώς κατά την διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου. Επιπλέον με όση δύναμη ψυχής τους απέμεινε, επέστρεφαν στην πατρίδα τους ........
Δεν επέλεγαν δηλαδή άλλη πατρίδα ....
Σήμερα, έχουμε πρόσφυγες που επιλέγουν χώρα εγκατάστασης. Πράγμα το οποίο αναιρεί την ουσία του πρόσφυγα που είναι η προσωρινότητα , ώστε να επιστρέψει στην πατρίδα του με την ομαλοποίηση της κατάστασης.

2) Η Ελλάδα δέχθηκε το 1922, μέσα σε ελάχιστους μήνες περί το 1.000.000 προσφύγων που ήταν επίσης Έλληνες. Υπήρχε δηλαδή το ομόδοξο, το ομόγλωσσο και το ομότροπο !!!
Ήταν άνθρωποι με υψηλό βιωτικό επίπεδο , μορφωμένοι και όσοι ερχόταν από αστικά κέντρα ήταν κοσμοπολίτες ... 
Η ενσωμάτωση των προσφύγων συνάντησε κάποιες δυσκολίες, αλλά λόγω των παραπάνω ήταν σχετικά πιο εύκολη και εξαιρετικά επωφελής για τις κοινωνίες .
Οι σημερινοί πρόσφυγες έχουν τεράστιες διαφορές με τον δικό μας πολιτισμό και η κουλτούρα τους απορρίπτει την ενσωμάτωση τους σε άλλες κοινωνίες.

3) Πέρα από την διάσωση μιας ανθρώπινης ύπαρξης, πράγμα που είναι καθήκον μας σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν μπορώ να δω άλλες ομοιότητες... 

Τέλος, λυπάμαι ειλικρινά για το πόσες αλήθειες θυσιάζονται στον βωμό της "δημιουργικής ασάφειας" των προπαγανδιστικών εργαλείων !!! 
Νομίζω πως δεν μπορεί πια να κυβερνάει το ψέμμα σε αυτόν το τόπο. 
Πάντως, σίγουρα το πανανθρώπινο είναι πάνω από όλους και όλα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 έγινε βάση συνθήκης στην οποία έλεγε πώς οι Έλληνες της μικράς Ασίας του πόντου και της ανατολικής Θράκης καθώς και της Βουλγαρίας να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι τούρκοι και Βούλγαροι που ζούσαν στην Ελλάδα να επιστρέψουν στην Τουρκία και Βουλγαρία αντίστοιχα. Γι αυτό τον λόγο και το ελληνικό κράτος έδωσε στους Έλληνες πρόσφυγες σπίτια και χωράφια.
Στην σημερινή περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί έρχονται απρόσκλητοί και λαθραία στην χώρα και η ονομασία που πρέπει να λέγονται είναι λαθρομετανάστες .