Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

O Tσίπρας είναι ενοικιαστής. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ιδιοκτήτης

«Alexis is leasing. Kyriakos has the ownership of the Program.»

Ένας ισχυρός τεκτονικός σεισμός ολοκληρώθηκε στο πολιτικό σύστημα της χώρας, την 10η Ιανουαρίου 2016.
Ήδη η αντιμετώπιση των δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει δραματικά αλλά και στο εσωτερικό, στην κοινωνία, εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της νέας πραγματικότητας.
Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, «Tsipras was the only game in town», οι ξένοι αντιμετώπιζαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως...

την μοναδική πολιτική επιλογή για την εφαρμογή ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα.
Ο Α. Τσίπρας διακήρυσσε παντού και σε κάθε ευκαιρία, την αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει το πρόγραμμα που ίδιος υπέγραψε, παρά το γεγονός ότι δεν το υιοθετούσε πολιτικά, δεν ήταν αυτό που εκείνος θεωρούσε σωστό.

Στα μάτια των εταίρων, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα είδος leasing στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα υπόσχονταν ότι μόνον αυτός μπορεί να περάσει από το κοινοβούλιο τις απαραίτητες αλλά δύσκολες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Η αγωνία όμως των εταίρων δεν επικεντρώνεται μόνο στην νομοθέτηση αλλά και στην εφαρμογή. Implementation, Implementation, Implementation έλεγε και ξανάλεγε η Κριστίν Λαγκάρντ.

H εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε το σκηνικό.

Ο μεταρρυθμιστής υπουργός διεκδικεί με αξιώσεις πλέον την Πρωθυπουργία.

Για να μην αφήσει αμφιβολία ως προς τις προθέσεις του, επέλεξε για στενούς συνεργάτες τους πιο σταθερούς μεταρρυθμιστές υπουργούς που διέθετε η προηγούμενη κυβέρνηση δηλαδή τον Νίκο Δένδια, τον Κώστα Χατζηδάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται μια νέα πολιτική δυναμική, ένα μεταρρυθμιστικό εκσυγχρονιστικό κίνημα που ψηφίσθηκε από χιλιάδες τους πολίτες, όχι για να «διαπραγματευτεί» αλλά για να εφαρμόσει χωρίς μικροκομματικές αναστολές, το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει την «ιδιοκτησία του προγράμματος» ενώ ο Α. Τσίπρας απλώς έκανε leasing του Μνημονίου για να διατηρηθεί στην εξουσία.


Ήδη στο πολιτικό σκηνικό εκδηλώθηκαν οι πρώτες μετασεισμικές δονήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.
στην κοινωνία, αναμφίβολα πνέει άνεμος αισιοδοξίας και υψηλών προσδοκιών.


Ένας νέος μορφωμένος, καλλιεργημένος και δοκιμασμένος ευρωπαϊστής πολιτικός αναλαμβάνει να μετατρέψει το ΝΑΙ του Δημοψηφίσματος σε πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα αποκαλύπτοντας τα ψέματα του ΟΧΙ που παραπλάνησαν οδυνηρά τους πολίτες, το καλοκαίρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: