Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Άπορη Αρσακειάς…


Το μεγάλο παιχνίδι μόλις τώρα άρχισε.

Εκανα ένα «πείραμα» προχθές στη ραδιοφωνική εκπομπή που έχω, και το αποτέλεσμά του με εντυπωσίασε: Ζήτησα τον λόγο από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επιτέθηκαν στον Κυριάκο για οικογενειοκρατία πριν καλά καλά καθίσει στην καρέκλα του.
Διερωτήθηκα πώς είναι δυνατόν να μιλούν για οικογενειοκρατία οι βουλευτές του κόμματος που με τόσους διορισμούς πρέπει να αποκτήσει κλαδική συγγενών, να μην αρχίσω τώρα να απαριθμώ ονόματα, ξέρουμε ποιοι σύζυγοι - συγγενείς πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών, περιφερειαρχών έχουν τακτοποιηθεί σε κορυφαίες δημόσιες θέσεις...


Παρόμοιας έντασης ήταν η κριτική μου σε θέματα διαφάνειας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον βεβαρημένο μητρώο στα ζητήματα αυτά, δεν μπορεί να εμφανίζεται ως άπορη αρσακειάς ενώπιον των Ελλήνων. 
Λοιπόν, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε! Ξύπνησαν και πάλι τα δαιμόνια του παρελθόντος. Πολίτες που εδώ και καιρό, απογοητευμένοι από την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο Μνημόνιο σιωπούσαν (διαμαρτυρόμενοι για τη συνθηκολόγηση), αντέδρασαν. 
Μέσα σε ελάχιστα λεπτά κατέφθασαν οργισμένα μηνύματα αριστερών ψηφοφόρων εναντίον του νέου αρχηγού της Ν.Δ. με συγκεκριμένη - γνωστή επιχειρηματολογία (Siemens, Γερμανία κ.λπ.).

Πού θέλω να καταλήξω; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε «εχθρό» για να πολώσει το κλίμα και να αναβιώσει παλαιές αντιδεξιές διαχωριστικές γραμμές. 
Εχει άραγε μέλλον το 2016 μία πολιτική στρατηγική του 1985; 
Ειλικρινά δεν ξέρω, πιθανότατα όχι. Ομως αποτελεί σανίδα σωτηρίας για το παραπαίον κόμμα του κ. Τσίπρα.
Σε παλαιότερο σημείωμά μου είχα εκφράσει την πεποίθηση ότι, μόλις δει τα δύσκολα, η Αριστερά θα διχάσει. Ετοιμάζεται το έργο. Μόνο που το παιχνίδι δεν θα κριθεί στην οικονομία μόνο, αλλά και σε άλλα μέτωπα:
Παιδεία: Ηδη ο Νίκος Φίλης ερεθίζει την Εκκλησία με την ιδέα για την κατάργηση της διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Το φιλελεύθερο πλην παραδοσιακό κόμμα της Ν.Δ. πρέπει να έχει έτοιμες απαντήσεις, που θα ικανοποιούν και το εκσυγχρονιστικό κομμάτι του, αλλά και το λαϊκό.
Σύνταγμα: Η υποψία μου είναι ότι η αναθεώρηση θα είναι ιδεολογικά φορτισμένη. Κεντρώα σε κάποια σημεία της για να κρατηθεί η κυβέρνηση στον μεσαίο χώρο, αριστερή όμως σε άλλα. Και εδώ η Ν.Δ. πρέπει να έχει έτοιμες απαντήσεις. Και υπέρ του χωρισμού κράτους - Εκκλησίας, που ζητούν οι πεφωτισμένοι φιλελεύθεροι, και διατήρηση του εκλογικού κορμού της παράταξης είναι δύσκολη εξίσωση, για την επίλυση της οποίας πρέπει να ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ίδιο ισχύει και για το άρθρο 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος για τα μέσα ενημέρωσης. Αναφέρομαι στα προφανή, γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλα που δεν μπορώ να φανταστώ. 
Το μεγάλο παιχνίδι μόλις τώρα αρχίζει.


Μανώλης Κοττάκης
Δημοκρατία
orthografos

Δεν υπάρχουν σχόλια: