Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Βράβευση του καθηγητή Σάββα Γιαζκουλίδη


Θερμά συγχαρητήρια στους Δραμινούς της Θεσσαλονίκης, φίλους της ομάδος του ΠΑΝΔΡΑΜΑΙΚΟΥ, που τίμησαν τον καθηγητή του Γυμνασίου Αρρένων Δράμας κ. Σάββα Γιαζκουλίδη..!

"Βραβεύουμε ένα πρότυπο ζωής, βραβεύουμε τον φιλόλογο μας, βραβεύουμε τον άνθρωπο που δεν μας έμαθε απλά να μιλάμε Ελληνικά, αλλά κυρίως να σκεφτόμαστε Ελληνικά".

To κείμενο του Soto Demir που συνόδευσε την βράβευση του καθηγητή Σάββα Γιαζκουλίδη :
Κύριε καθηγητά, αγαπητέ συμπατριώτη, φίλε Σάββα.
Εμείς οι Δραμινοί της Θεσσαλονίκης,
η... γνωστή σου ομάδα του ΠΑΝΔΡΑΜΑΙΚΟΥ ΝΟΣΤΟΥ, νοιώθουμε από χρόνια την ανάγκη να σε τιμήσουμε, όπως ταιριάζει , με την ψυχή μας , με την φωνή μας, με την καρδιά μας. Που στο κάτω κάτω της γραφής, είναι δημιούργημά σου,.
Όλοι εμείς εδώ απόψε, κάτι καταφέραμε στην ζωή μας, κι αυτό το κάτι το χρωστάμε κυρίως σε ανθρώπους –δασκάλους, σαν εσένα.
Σε μια απόμακρη γωνιά της πικρής μας πατρίδας, στην γενέθλια γης της Δράμας, πάλεψες δεκαετίες για να μας δώσεις αυτό που στερήθηκε η δική σου γενιά. Σπούδασες και ανδρώθηκες τον καιρό που βλέπαμε το πρώτο φώς, και με ζήλο , περηφάνια, γνώσεις και δικαιοσύνη, μας έβγαλες , εσύ και κάμποσοι άλλοι, στο μειντάνι της ζωής.
Εσύ ο Χάβζαλης, μας βούτηξες σε μια γλώσσα τρισχιλιοχρονη, αλλά το πιο σπουδαίο, μας έκανες να μεταλάβουμε με νοήματα Ομηρικά και παραδόσεις χιλιάδων χρόνων.
Εσύ μας έβαλες στο νόημα των δακρύων της Αντιγόνης , εσύ μας δίδαξες το νόημα λέξεων , όπως η πατρίδα, η Δημοκρατία, η συμμετοχή στα κοινά, η προσπάθεια.
Εσύ μας έμαθες να κάνουμε τα θέλω μας μπορώ μας .Εσύ μας έμαθες να είμαστε περήφανοι και αγέρωχοι για αυτά που έχουμε στην ζωή, τα λίγα, αλλά τόσο μεστά ευτυχίας. Εσύ Σάββα μας, ακόμη και τώρα, στην ένατη δεκαετία της πολύτιμης ζωής σου, μας κρατάς όρθιους και το πιο βασικό, η στάση ζωής σου, δίνει φως και ελπίδα στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

Η Δράμα μας, τα χωριά της, το πρώτο φως της ζωής μας, ήθελε Σάββες, και τους είχε, γι αυτό και εμείς όλοι οι άνθρωποι του ΠΑΝΔΡΑΜΑΙΚΟΥ ΝΟΣΤΟΥ, φροντίζουμε να τους έχει και στο μέλλον. Αυτό είναι και το νόημα της βράβευσης σου Σάββα.
Βραβεύουμε ένα πρότυπο ζωής, βραβεύουμε τον φιλόλογο μας, βραβεύουμε τον άνθρωπο που δεν μας έμαθε απλά να μιλάμε Ελληνικά, αλλά κυρίως να σκεφτόμαστε Ελληνικά.
Και επειδή , η Δράμα δεν είναι μόνο η προσφυγιά του 1922, αλλά και οι Ηπειρώτες στην καταγωγή κάτοικοί της , πολλοί μάλιστα απ αυτούς ήταν και οι δημιουργοί της αθάνατης Ελπίδας, του αξέχαστου Άρη και του θρυλικού ΠΑΝΔΡΑΜΑΙΚΟΥ, άκου τώρα ένα κομμάτι από την διακήρυξη της ελευθερίας της Βορείου Ηπείρου, που υπάρχει σε ανακοίνωση των Ηπειρωτών, καταχωρημένη στα 1919 στην βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.-όταν πιέζονταν οι Βόρειο- Ηπειρώτες να ενταχθούν στην Αλβανία

<<μας δίνετε εντολή τώρα, να ξεχάσουμε τον Όμηρο και να γυρίσουμε πλάτη στον Ξενοφώντα και στον Πλάτωνα, μας εντέλλετε να ξεχάσουμε την ομορφότερη γλώσσα του κόσμου..…>>

Δεν υπάρχουν σχόλια: