Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

LA REPUBBLICA: Οι τρεις καυτοί μήνες που θα κρίνουν την τύχη της κυβέρνησης – Το κρυφό χαρτί του Τσίπρα για να διασωθεί!


Για τους «τρεις επόμενους καυτούς μήνες» 

κάνει λόγο ο Έτορε Λιβίνι της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica σε άρθρο του που για μία ακόμα φορά αφορά στην Ελλάδα και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως αναφέρει ο Ιταλός ανταποκριτής, «ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέρει ότι το πολιτικό του μέλλον θα παιχτεί μέσα...

στους επόμενους τρεις καυτούς μήνες», εξηγώντας ότι ανάμεσα στον ερχόμενο Ιανουάριο και Φεβρουάριο «η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πιο δύσκολο εμπόδιο: την έγκριση της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του φορολογικού, με την κατάργηση της ευνοϊκής μεταχείρισης των αγροτών. Ιδιαίτερα λεπτά θέματα τόσο όσον αφορά την κοινωνική στήριξη όσο και για τις ισορροπίες του κόμματος».
Βέβαια, ο Λιβίνι επισημαίνει πως στην Αθήνα «κυβερνά ο ρεαλισμός», αναφέροντας πως ο Αλέξης Τσίπρας «απέφυγε την κατά μέτωπο σύγκρουση».
Εντούτοις, προσθέτει πως «η ελπίδα είναι να μπορέσει να αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία», εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Ποιο, όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει το κρυφό χαρτί της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Λιβίνι;
«Το κρυφό χαρτί, σε περίπτωση ανάγκης, είναι η στήριξη της κυβέρνησης από τους δεκατρείς βουλευτές της Ένωσης Κέντρου του Βασίλη Λεβέντη. Μετά, η Αθήνα στοχεύει στην άμεση έναρξη της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Κανείς, κάτω από τον Παρθενώνα, δεν περιμένει ολικές διαγραφές. 
Όλοι όμως, ακόμη και τα γεράκια της λιτότητας, συμφωνούν στην επιμήκυνση της λήξης των δανείων και στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, δωρίζοντας στη χώρα το αναγκαίο οξυγόνο για την οικονομική ανάκαμψη και για να πέσει οριστικά η αυλαία όσον αφορά τον κίνδυνο του Grexit», γράφει ο Λιβίνι.
Η ιταλική εφημερίδα προβλέπει ότι «το Βερολίνο θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα στην διάθεσή του για να υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί μέχρι τέλους τις δεσμεύσεις της».

Παρ’όλα αυτά, ο Ιταλός δημοσιογράφος αναφέρει πως 
«ο Παρθενώνας κρύβει τουλάχιστον δυο άσους στο μανίκι
Ο ένας είναι η αντοχή της οικονομίας, με πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη, από μέρους της κυβέρνησης, στα μέσα του 2016. 
Ο δεύτερος άσσος, είναι η μεταμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτικού πλαισίου», αφού «οι σοσιαλιστές βρίσκονται στην κυβέρνηση στην Πορτογαλία, ο Ματέο Ρέντσι ξεκίνησε μια ζωηρή διαλεκτική αντιπαράθεση με την Μέρκελ και στο Παρίσι είναι στην εξουσία ένας αριστερός πρόεδρος».
Επομένως, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «η ιδέα ενός ενωμένου μετώπου κατά της λιτότητας αποτελεί σήμερα κάτι περισσότερο από μια αυταπάτη» και «είναι κάτι στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: