Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Μπακογιάννη: «H κυβέρνηση παρέδωσε τις τράπεζες στους ξένους με εξευτελιστικό τίμημα»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στο μέτωπο της αντιμετώπισης των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, ασκεί μέσω ερώτησής της προς τον πρωθυπουργό η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός επισημαίνει πως «με τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν στη φυγή καταθέσεων και τον έλεγχο κεφαλαίων, επανήλθε η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να... αποφευχθεί το «κούρεμα» καταθέσεων. Η συμμετοχή του κράτους σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank έγινε με τιμές €0.02, €0.03, €0.04 και €0.01 αντιστοίχως, σημειώνει η κυρία Μακογιάννη και συνεχίζει:
«Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η αξία των μετοχών του Δημοσίου (άρα η περιουσία του ελληνικού λαού) από 25 δισ. σε 500 εκατομμύρια ευρώ. 
Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση χωρίς όριο τιμής και δέχθηκε να συμμετάσχουν μόνο ξένοι επενδυτές. 
Επομένως, ακόμα κι αν αυξηθούν οι τιμές στο μέλλον, το κράτος δεν θα κερδίσει τίποτα απ’ όσα έχασε, ενώ οι ξένοι (στην πλειοψηφία τους κερδοσκοπικά funds) ελέγχουν πια τις τράπεζες με μόλις 5 δις. Ευρώ». Και αφού τονίζει ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε τράπεζες με αυξημένο κρατικό έλεγχο και τις παρέδωσε με εξευτελιστικό τίμημα στους ξένους επενδυτές, κόντρα στην ιδεολογία της»
απευθύνει τέσσερις ερωτήσεις στον πρωθυπουργό:

«Έχει επίγνωση ότι το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη απαξίωση των ελληνικών τραπεζών και ο αφελληνισμός τους, αφού περνούν πλέον στον έλεγχο ξένων επενδυτών; 
Συνδέεται αυτό το ξεπούλημα με την απουσία Προέδρου στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; 
Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δημοσίου το γεγονός ότι η πλειοψηφία των νέων ξένων επενδυτών είναι distressed funds; 
Γνωρίζει η κυβέρνηση ποιοι είναι οι νέοι μέτοχοι που αγόρασαν τις τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: