Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Μπορεί η υπερβολική κατανάλωση βιταμινών να επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό;


Ακόμα και αν η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ως η βέλτιστη των επιλογών για ένα ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο, είναι γεγονός πως η καθημερινότητα καθιστά σχεδόν αδύνατο τον επιμελή προγραμματισμό της διατροφής.
Ο οργανισμός χρειάζεται πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να παραμείνει δυνατός και αλώβητος από όλους τους εχθρούς που αντιμετωπίζει και σίγουρα όλα αυτά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δε μπορεί να τα πάρει από τις τροφές. Έτσι, και οι γιατροί και οι διαιτολόγοι συχνά συνιστούν...
την κατανάλωση βιταμινούχων σκευασμάτων που θα προσφέρουν στον οργανισμό το συμπλήρωμα που χρειάζεται σε καθημερινή βάση.
Όμως προσέξτε να μην το παρακάνετε με τις βιταμίνες γιατί μπορεί να πετύχετε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να είναι δύσκολο να λάβετε το πλήρες φάσμα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε από την καθημερινή σας διατροφή, αλλά υπάρχουν προβλήματα όταν επιδεικνύετε υπερβάλλοντα ζήλο καταναλώνοντας άπειρες βιταμίνες. Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής σίγουρα δεν ισχύει το «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο».
Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Α, Β9, και Ε έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με εμφάνιση καρκίνου όταν λαμβάνονται σε ημερήσιες δόσεις υψηλότερες από 3000 IU, 1 mg, και 1000 IU, αντίστοιχα.
Για αυτό προσοχή! Εξαίρεση μπορεί να αποτελούν οι ειδικές περιπτώσεις και άτομα με ελλείψεις που μπορεί να χρειαστούν μεγάλες δόσεις αν το συστήσει ο γιατρός και μόνο τότε. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να λαμβάνετε τις ημερήσιες δόσεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τη διατροφή σας και για να γίνει αυτό πρέπει να είναι κυρίως ισορροπημένη.
Και όσο για τις βιταμίνες, καταναλώνετε με φειδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: