Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Παγκόσμιο κραχ στην τιμή πετρελαίου εκτός από την Ελλάδα

Πετρέλαιο

Τι και αν έχουν κατρακυλήσει οι τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα της περασμένης δεκαετίας; 

Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα παραμένει στα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.

Αρκεί κανείς να παρατηρήσει ότι το πρωί της Δευτέρας, το μπρεντ είχε πέσει στα $36 / βαρέλι, τιμή που είχε καταγράψει πριν 11 χρόνια...
Εκπρόσωποι των Ελλήνων πρατηριούχων υποστηρίζουν ότι ο λόγος που δεν πέφτουν οι τιμές των καυσίμων είναι η βαριά φορολογία.
Το επικών διαστάσεων κραχ στις τιμές του πετρελαίου ίσως τελειώσει το 2016. Όμως, προτού οι τιμές αρχίσουν να σκαρφαλώνουν, ίσως πέσουν κι άλλο.
Οι τελευταίοι 18 μήνες έχουν υπάρξει καταστροφικοί για το αργό πετρέλαιο, του οποίου οι τιμές γνώρισαν δραματική πτώση 68% λόγω μιας τεράστιας υπερβάλλουσας προσφοράς. Την Παρασκευή, οι τιμές έπεσαν σε νέο ιστορικό χαμηλό εφταετίας, κάτω από τα 34,50 δολάρια το βαρέλι.

Η κατάρρευση των τιμών έχει προκαλέσει χάος στον κλάδο, οδηγώντας σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αύξηση των πτωχεύσεων και πτώση των τιμών των μετοχών.

Σε αποσπάσματα της έκθεσης για το outlook του πετρελαίου, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί στις 23 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός δηλώνει ότι η τιμή του αργού που παράγεται από τα μέλη του, θα αυξηθεί από περισσότερα από 70 δολάρια το βαρέλι το 2020, σε 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2040.
Για την ώρα ο μαύρος χρυσός συνεχίζει την πτωτική του πορεία με νέες σημαντικές απώλειες 1,58% στα 34,20 δολάρια το βαρέλι το βράδυ της Δευτέρας. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ανακάμπτει κατά 1% πάνω από τα 1,070 δολάρια ανά ουγγιά.
Όπως είναι επόμενο ο τζίρος στην αμερικάνικη αγορά αναμένεται υποτονικός όσον πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες. Την παραμονή των Χριστουγέννων άλλωστε οι αμερικάνικες αγορές θα κλείσουν νωρίτερα και θα ανοίξουν ξανά την Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: