Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού με διώξεις… εντός και εκτός

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού με διώξεις… εντός και εκτός

Μετά το φιάσκο του Παράλληλου Προγράμματος, που έχει σηκώσει «θύελλες» στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, 

ύστερα και από την αποτυχία να φορτωθούν όλα τα βάρη στην Αντιπολίτευση, 

αλλά και την καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, 

που και τα δυο πιστοποιούν ότι 

το πάνω χέρι το έχει μόνο το κουαρτέτο, 

η κυβέρνηση κατά τη προσφιλή τακτική της… πετά τη μπάλα στην εξέδρα....

Κυνήγι οφειλετών εν είδει... εντυπωσιασμού

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να λειαίνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό «μέτωπο», αρχίζει το «κυνήγι» μαγισσών, διατυμπανίζοντας τις άγριες διαθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να κυνηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες και να κατάσχει τις καταθέσεις τους, αλλά και του γενικότερου αποπροσανατολισμού μέχρι να ξεχαστούν οι απανωτές «γκάφες» που φανερώνουν έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης, σχεδίου και μόνο ανικανότητα.
Επόμενο λοιπόν «βήμα» η συνέχιση του σίριαλ «χτυπάμε τη διαφθορά, χτυπάμε τη φοροδιαφυγή και τους έχοντες παρανόμως πλουτίσει» και φυσικά έχουν βγάλει τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες.
Στο πλαίσιο εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδας να τα αποκαλύψουν οικειοθελώς, εφόσον αποφασίσουν να αυτοκαταγγελθούν.
Θέμα που «πουλάει», χωρίς κόστος αφού τα αποτελέσματά του ποτέ δεν θα γίνουν επισήμως γνωστά, λόγω φυσικά του απορρήτου που ισχύει, όμως προσφέρεται για «πανηγυρισμούς» αφού η κυβέρνηση θα τα βάλει και πάλι μόνη της, όχι για πρώτη φορά, με τους «κακούς».

Γερμανικό μοντέλο

Το συγκεκριμένο μάλιστα σχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία και την επόμενη εβδομάδα μπαίνουν οι τελικές «πινελιές» για να κατατεθεί στη Βουλή, ενώ με αυτό υιοθετείται το γερμανικό μοντέλο αυτοκαταγγελίας.
Έτσι, θα προβλέπεται ότι η υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδας θα τους «σώσουν» από πρόστιμα και προσαυξήσεις, όχι όμως και από το φόρο που οφείλουν και αναλογούσε στο εισόδημα το οποίο δεν δηλώθηκε.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%-45%, ενώ ο φόρος θα μειώνεται εάν τα αδήλωτα κεφάλαια τοποθετούνται είτε σε προθεσμιακές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες και πολύ περισσότερο αν τοποθετηθούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Στην αντίθετη φυσικά περίπτωση όσοι δεν αυτοκαταγγελθούν, κινδυνεύουν με κατάσχεση του συνόλου των αδήλωτων καταθέσεών τους ή γενικότερα περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκτήθηκαν με εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί.
Άρα ή τα δηλώνεις για τα σώσεις, ή τα χάνεις όλα.

Ο «πάρτα όλα» όμως υπουργός Οικονομικών ξεχνά ότι για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δέσμευση ή κατάσχεση, με βάση και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να στοιχειοθετήσει κατηγορίες και να έχει ατράνταχτα στοιχεία ότι διαπράττεται το αδίκημα της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Διαφορετικά, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη μεγάλο φιάσκο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: