Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Η ακροδεξιά της Γαλλίας…

«Είμαστε αναμφισβήτητα το πρώτο κόμμα στη Γαλλία». 

Αυτή ήταν η ετυμηγορία της Μαρίν Λεπέν, αρχηγού του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, αμέσως μετά τη νίκη του κόμματός της στον πρώτο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών.
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα, που σημείωσε μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, κέρδισε το 28% των ψήφων σε πανεθνικό επίπεδο, και βγήκε πρώτο στα 6 από τα συνολικά 13 περιφερειακά συμβούλια...


Ο δεύτερος γύρος, που θα γίνει την 13/12, ίσως μειώσει λίγο αυτά τα ποσοστά αν τα υπόλοιπα κόμματα ενωθούν και προτείνουν έναν κοινό υποψήφιο έτσι ώστε να αποτραπεί ο έλεγχος των περιφερειακών συμβουλίων από πλευράς του Εθνικού Μετώπου. Κάτι τέτοιο, περιέργως, μπορεί να ενισχύσει το ακροδεξιό κόμμα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017.
«Ο γαλλικός λαός έχει σιχαθεί και έχει κουραστεί από την παλιά πολιτική τάξη» δήλωσε η Λεπέν.
Και μάλλον έχει δίκιο αφού αυτή είναι η νέα τάση: Η ακροδεξιά να κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Γαλλία, και να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στα κέντρα της εξουσίας, μετά από πολλές δεκαετίες στο πολιτικό περιθώριο της χώρας.
Τα περιφερειακά συμβούλια δεν έχουν μεγάλη εξουσία, αλλά είναι αρμόδια για τις τοπικές συγκοινωνίες και μερικούς τομείς του εκπαιδευτικού συστήματος. Παράλληλα διαχειρίζονται τους προϋπολογισμούς οικονομικής ανάπτυξης καιπολιτιστικών προγραμμάτων.
Οι υποψήφιοι για πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων του Εθνικού Μετώπου, όπως η ίδια η Λεπέν αλλά και η 25χρονη ανεψιά της Μάριον, έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τις πολιτικές του κόμματός τους περικόπτοντας την χρηματοδότηση σε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού και των τεχνών. Αυτή η διοικητική εμπειρία θα ενισχύσει το κόμμα εν όψει των προεδρικών εκλογών.
Αν και το κόμμα της Λεπέν σημείωσε σημαντική νίκη στις περσινές εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο, εν τούτοις οι έδρες εκεί δεν είναι του ιδίου διαμετρήματος όσο οι θέσεις στα τοπικά συμβούλια, τα οποία προσδίδουν μεγαλύτερο πολιτικό κύρος στο εσωτερικό.
Στις εκλογές του 2012 το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε μόνο δυο από τις 577 έδρες του κοινοβουλίου, και η Λεπέν ήρθε τρίτη στις προεδρικές εκλογές. Με τη φόρα που έχει πάρει τώρα το κόμμα της, αυτά τα αποτελέσματα σίγουρα θα αυξηθούν, αφού εδώ και καιρό η Λεπέν βγαίνει πρώτη ή δεύτερη στις δημοσκοπήσεις για το αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας.


S.A.
Quartz
http://orthografos.blogspot.gr/2015/12/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: