Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ευρωβαρόμετρο: Οι Ελληνες είναι ο πιο απογοητευμένος λαός της ΕΕ

(SOOC/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ)Το 60% δεν είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους
Το 83% δεν έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον
Σε καλύτερη κατάσταση παλιότερα το 92%
Απαισιόδοξοι για το 2016 οι περισσότεροι
Σε λάθος κατεύθυνση η Ελλάδα λέει η πλειοψηφία
Δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση το 82% ...

Κακή οικονομική κατάσταση σήμερα, απαισιοδοξία για το μέλλον, μη ικανοποιητική ζωή. Ετσι σκέφτονται οι περισσότεροι Ελληνες, που παραμένουν ο πιο απογοητευμένος λαός της Ευρώπης.

Αυτό αναδεικνύει το Τακτικό Ευρωβαρόμετρο για το φθινόπωρο του 2015, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Πιο συγκεκριμένα, το 60% από τους Ελληνες ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο αντίστοιχος όρος στην ΕΕ των 28 είναι 19%. Την ίδια ώρα, το 83% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον, έναντι του 32% που αποτελεί τον μέσο όρο στην ΕΕ. Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα- το 92%- εκτιμά πως ήταν σε καλύτερη κατάσταση παλιότερα. Πάντως, το 70% των Ελλήνων είναι υπέρ της Ενιαίας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του Ευρώ και το 80% υπέρ της ελεύθερης κίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.

Επαγγελματικά και οικονομία

Στην ίδια έρευνα, πάνω από τους μισούς Ελληνες (52%) δηλώνει πως είναι κακή κατάσταση τα επαγγελματικά τους, ενώ το 70% πιστεύει πως τους επόμενους 12 μήνες αυτή θα χειροτερέψει. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 18% σε σύγκριση με το ευρωβαρόμετρο της άνοιξης του 2015.


Ακόμη, το 76% δηλώνει ότι είναι κακή η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και το 58% εκτιμά ότι αυτή θα χειροτερέψει τον επόμενο χρόνο, ποσοστό επίσης αυξημένο σε σύγκριση με την άνοιξη.

Εντυπωσιακά μεγάλο είναι το ποσοστό όσων θεωρών κακή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (το 97%), με ένα 70% να περιμένει επιδείνωσή της τους επόμενους 10 μήνες. Πολλοί περισσότεροι από όσους έκαναν αυτή την απαισιόδοξη εκτίμηση στο προηγούμενο ευρωβαρόμετρο (αύξηση κατά 24%). Επιπλέον, το 99% των Ελλήνων θεωρούν πως η κατάσταση της εργασίας στη χώρα είναι «κακή».

Τα σημαντικότερα προβλήματα

Για τους Ελληνες, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα σημαντικότερα προβλήματα της ΕΕ είναι η μετανάστευση (52%) και η οικονομική κατάσταση (36%), ενώ εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα είναι η ανεργία (55%).

Επιπλέον, το 77% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση στην Ελλάδα (+28% σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρήματα της άνοιξης του 2015), ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό τείνει να μην έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση (82%) ούτε στην ΕΕ (81%).

Σε ότι αφορά την ΕΕ, το 45% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι πηγαίνει προς τη «λάθος» κατεύθυνση για την επίλυση της κρίσης και την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προκλήσεων, ενώ το 26% προς τη «σωστή». Αυτήν την άποψη φαίνεται να μην τη συμμερίζονται οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, καθώς αν λάβει κανείς υπόψη τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι απαντήσεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες (45% «σωστή» και 28%
«λάθος»).

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: