Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Όταν ο Α. Τσίπρας προβλέπει… άνοδο του Χρηματιστηρίου…

Οι Έλληνες διατηρούν πικρές αναμνήσεις και οδυνηρή εμπειρία από την τελευταία φορά που  άκουσαν Υπουργό και Πρωθυπουργό να προβλέπουν σημαντική άνοδο του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο.

Χθες το βράδυ, ο Πρωθυπουργός της Δεύτερης Φοράς Αριστερά Κυβέρνησης, χωρίς να διστάσει ούτε λεπτό, προέβλεψε – χωρίς περιστροφές και χωρίς προϋποθέσεις- την σημαντική άνοδο της τιμής της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας...

  • Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον δημοσιογράφο που του υπενθύμισε ότι η «τρομερή επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» έγινε στην τιμή των 0,02 € ανά μετοχή. Πρόκειται για την ίδια μετοχή που μόλις πριν ένα χρόνο άξιζε περισσότερα από 2 €.
Ο Δεύτερη Φορά Αριστερά Πρωθυπουργός, χωρίς αναστολές προέβλεψε, «σημαντικές εξελίξεις εντός του έτους» στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού του Πειραιά νιώθοντας υπερήφανος που τήρησε την υπόσχεσή του για την παραχώρηση εκτάσεων γης στους κατοίκους της Δραπετσώνας.
  • Τα συνθήματα του παρελθόντος, τα δάκρυα στους προβλήτες και τις διαδηλώσεις ενάντια στο ξεπούλημα των υποδομών, ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να ανακαλέσει στη μνήμη του.
Δεν είχε όμως δυσκολία να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι η ΠΦΑ Κυβέρνηση ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα το διαθέσει για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας και όχι αποκλειστικά για πληρωμή του δημοσίου χρέους.
  • Δεν προσδιόρισε ωστόσο αν τα έσοδα αυτά που θα διατεθούν για τις εσωτερικές ανάγκες, αφορούν αποκρατικοποιήσεις του παρόντος ή του μακρινού μέλλοντος….
Την ίδια ακριβώς μέρα, στις Βρυξέλλες, ο αριστερός Υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος, διαβεβαίωνε τους ομολόγους του στο Eurogroup ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015 θα δημιουργηθεί το νέο υπέρ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και θα έχει εξειδικευτεί πλήρως η λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων.
Μοναδικό ερώτημα είναι πλέον είναι ποια περαιτέρω περιουσιακά στοιχεία θα εκχωρήσει το κράτος, εκτός από αυτά που θεωρούνται ήδη δεδομένα, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια κλπ.
Οι Έλληνες θυμούνται με πόνο κι έχουν νιώσει στο πετσί της καθημερινότητάς τους κάθε φορά που οι πολιτικοί αυτής της χώρας προέβλεπαν «ακόμη καλύτερες μέρες».
Όταν όμως ακούν και βλέπουν έναν Πρώτη Φορά Αριστερά Πρωθυπουργό να προβλέπει σημαντική άνοδο της τιμής της μετοχής μιας συγκεκριμένης τράπεζας, οφείλουν να αναλογιστούν σοβαρά τις πολιτικές τους επιλογές  το τελευταίο 18μηνο….

Δεν υπάρχουν σχόλια: