Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ικετεύοντας τον Λεβέντη…

Κάθε πρωθυπουργός που γνωρίζει τους κινδύνους από την εύθραυστη πλειοψηφία που διαθέτει νοιώθει την ανάγκη να υπερτονίζει δημόσια πως η κυβέρνησή του είναι σταθερή. Είναι, κατά κάποιο τρόπο, μια κίνηση άμυνας. 
«Έχουμε ασφαλή πλειοψηφία», επαναλαμβάνει συχνά ο Τσίπρας και πολλοί υπουργοί του. Παρ' ότι γνωρίζουν πως δεν έχουν. Έχουν 153 βουλευτές και έχουν και πολλά σκληρά προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφίσουν τα οποία θ' αλλάξουν ουσιαστικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.΄..
Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία στους αγρότες, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κοκ. Άρα, αρκετές πιθανότητες να χάσουν αυτήν την πλειοψηφία.
Οι επιλογές της συγκυβέρνησης είναι δυο. Οικουμενική ή διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλο κόμμα. 
Το πρώτο ενδεχόμενο δεν το θέλουν. Όχι για τους λόγους που επικαλούνται («λέμε όχι στις τερατογεννέσεις οικουμενικού τύπου», είπε πρόσφατα ο Τσίπρας). Μεγαλύτερη τερατογέννεση από τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ δεν υπάρχει. 
Αλλά, κυρίως για δυο λόγους: 
1) σε μια οικουμενική, ο Τσίπρας παύει να είναι πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα μοιράζεται η εξουσία σε περισσότερους 
2) με μια οικουμενική ακυρώνεται με απόλυτο τρόπο το ψευδεπίγραφο αφήγημα για «αριστερή διακυβέρνηση».
Μέσα στα Χριστούγεννα, επιβεβαιώθηκε αυτό που ακούγεται έντονα στα υπουργικά γραφεία. Η προσπάθεια να πείσουν τον Λεβέντη να τους στηρίξει. Παρά την απόρριψη από τον ίδιο, λίγες εβδομάδες πριν (προτιμάει Οικουμενική), στην κυβέρνηση έχουν υιοθετήσει την εκτίμηση πως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Όσο εξευτελιστικό και αν είναι, να θεωρείται ελπίδα η συνεργασία με τον Λεβέντη.
Δυο από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι υπουργοί Φλαμπουράρης και Παππάς, είναι αυτοί που επιχείρησαν να ρίξουν νέα δίχτυα στον Λεβέντη και το κόμμα του. Αποενοχοποίηση της παρακμής και του φαινομένου και παράλληλα θετικές αναφορές και ανοίγματα από τον υπουργό Επικρατείας: «Η Ένωση Κεντρώων είναι κόμμα που ταυτίζεται με τον πρόεδρό του Βασίλη Λεβέντη, την υπομονή και τους αγώνες του όλα αυτά τα χρόνια για να περάσει τα μηνύματά του και να κατακτήσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Οι διακηρύξεις του για να σωθεί η χώρα, να βγούμε από την κρίση και να προστατευθούν τα αδύναμα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα μας βρίσκουν σύμφωνους. Άρα ένας διάλογος θα μπορούσε να συμβάλει στην αναγκαία αλληλοκατανόηση» (Αυγή 24/12). Ο αγωνιστής Λεβέντης που ενδιαφέρεται για τα αδύναμα στρώματα, αν δεν το συνειδητοποιήσατε!
Κολακευτικά λόγια για τον Λεβέντη και από τον Ν. Παππά: «Ο κ. Λεβέντης έχει σε ορισμένες περιπτώσεις επιδείξει πολιτική ωριμότητα την οποία μοιάζει να στερούνται πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης»! (Realnews-24/12). Ο Παππάς ανακαλύπτει τα χαρίσματα του Λεβέντη!
Όλα δείχνουν πως ενδεχόμενες απώλειες από την κυβερνητική πλειοψηφία σε κάποια ή κάποιες από τις κρίσιμες ψηφοφορίες θα επιχειρηθεί να καλυφθούν από τη στήριξη από το κόμμα Λεβέντη. Εφόσον βέβαια ο τελευταίος ανταποκριθεί. Γιατί αν δεν συμβεί αυτό, θεωρείται σίγουρο πως και ο Φλαμπουράρης και ο Παππάς θα ξεχάσουν τις κολακείες για τον Λεβέντη και θα θυμηθούν ποιος είναι…

Του Γιάννη Παντελάκη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: