Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί καταρρέει το σοσιαλιστικό κόμμα στη Γαλλία - Εκλαψαν στις χθεσινές εκλογές οι ψηφοφόροι του [εικόνες]

Γιατί καταρρέει το σοσιαλιστικό κόμμα στη Γαλλία -Εκλαψαν στις χθεσινές εκλογές οι ψηφοφόροι του [εικόνες]

Δεκαεπτά μήνες πριν την κρίσιμη προεδρική εκλογή του 2017 και παρά την μικρή άνοδο των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις του Φρανσουά Ολάντ, το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα κατέρρευσε στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο βγήκε πρώτο και πανηγύρισε. 
Η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα του Α γύρου «καταπληκτικό» και οι οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος δεν έκρυβαν τη χαρά τους...

H νικήτρια 26χρονη Μαριόν Λεπέν, ήδη ακροδεξιά βουλευτής, γίνεται και περιφερειάρχης:

Αντίθετα, οι εικόνες από το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα έδειξαν την απογοήτευση σε όλη την πυραμίδα του PS. Εδώ μια γυναίκα ψηφοφόρος των σοσιαλιστών στην πόλη Λιλ κλαίει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Εδώ, ο σοσιαλιστής Κριστιάν Εστοζί, ο οποίος μάλλον χάνει μια από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας από την ακροδεξιά 26χρονη Μαριόν Λεπέν, αποσβολωμένος από την ήττα.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα «σφαλιάρα ολκής» για το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα (PS). Με 22,92% το PS βρίσκεται πίσω από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και πίσω από το συντηρητικό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί. Είναι πλέον η τρίτη πολιτική δύναμη της Γαλλίας. Το κόμμα που κατείχε τις 21 από τις 22 παλιές περιφέρειες της Γαλλίας και δύο στις 4 περιφέρειες στις αποικίες της, ελπίζει τώρα σε ένα θαύμα για να διατηρήσει 3 ή 5 περιφέρειες στον δεύτερο γύρο που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή. Αλλά το στοίχημα μοιάζει ανέφικτο.
Πολίτες ψηφίζουν στις 6 Δεκεμβρίου:

Από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος το 2010, ο Φρανσουά Ολάντ έχασε όλες τις ενδιάμεσες εκλογές. Ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος δεν έχει ακόμη εκφραστεί για το εκλογικό αποτέλεσμα, ως εκ της θέσεώς του, αλλά η οργή και η απόγνωση είναι διάχυτες σε όλο το κόμμα και στην εκλογική βάση.

Κορυφαία στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος ελπίζουν ότι στο Β γύρο της ερχόμενης Κυριακής τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και δεν θα πέσουν όλες οι περιφέρειες στα χέρια της ακροδεξιάς και της Δεξιάς.
Αλλά η εκλογική βάση δεν το πιστεύει, ενώ τα περισσότερα μέλη του κυβερνώντος κόμματος έκλεισαν πίσω τους την πόρτα. Παράδειγμα, η αντίστοιχη νομαρχιακή των σοσιαλιστών στον Βορρά, μια από τις ισχυρότερες στη Γαλλία, είχε ως πρόσφατα 10.000 άτομα που εγγράφονταν καθημερινά. Σήμερα, ελάχιστες εγγραφές νέων μελών γίνονται. Πρώην μέλος και στέλεχος του κόμματος, από το 1974, ο Jean Pierre Desquiens από την πόλη Τουρκουάν, επέστρεψε την κάρτα μέλους του ιδίου και της συζύγου του και δηλώνει στην Le Figaro:
«Ολα όσα γίνονται σήμερα στη Γαλλία από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς δεν είναι σοσιαλιστικό. Οι εργαζόμενοι δεν εκπροσωπούνται πλέον στο σοσιαλιστικό κόμμα. Οταν βλέπουμε ότι η κυβέρνηση θέλει να ξανασυζητήσει τα εργασιακά, τα οποία είχαμε κατακτήσει με αγώνες δεκαετιών, είναι απαράδεκτο. Αυτό το κόμμα έχει καταντήσει σαν «τροφείο»: αν βγάλεις όσους εκλέγονται και όσους είναι διορισμένα στελέχη, δεν μένει και πολύς κόσμος ως απλά μέλη. Εγώ στις περιφερειακές ψήφισα Οικολόγους. Δεν θα ψηφίσω σοσιαλιστές ούτε στο Β γύρο».
Η απόρριψη της κυβέρνησης μεταφράστηκε σε εκλογικές ήττες πολύ γρήγορα μετά την εκλογή του Ολάντ στην προεδρία. Στις δημοτικές εκλογές του 2014, το σοσιαλιστικό κόμμα είχε καταρρεύσει, πρώτο ήταν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, ενώ και στις ευρωεκλογές του 2014 τα αποτελέσματα για τον Ολάντ ήταν απογοητευτικά.
Ευρωεκλογές 2014: Τρίτο το σοσιαλιστικό κόμμα, πίσω από το Δεξιό κόμμα του Σαρκοζί και πίσω από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο:

Το σοσιαλιστικό κόμμα, «Η Αριστερά» όπως την αποκαλούν τα στελέχη της, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με ένα «γαλάζιο κύμα», είτε ακροδεξιό είτε συντηρητικό. Και βρίσκεται μπροστά σε μια πραγματική απειλή να χάσει και τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: