Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»! Το τηλεφώνημα που προκάλεσε πανικό στο Μαξίμου και οδήγησε σε νέο διασυρμό την Κυβέρνηση

Η πορεία του παράλληλου προγράμματος φαινόταν προδιαγεγραμμένη από την ώρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Οι δανειστές φρόντισαν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης να κάνουν γνωστή τη δυσφορία τους καθώς, όπως διαμήνυαν, πριν ακόμη τελειώσουν με τα προαπαιτούμενα επιχειρήθηκε να περάσουν από την πίσω πόρτα μέτρα που ακυρώνουν προηγούμενες μνημονιακές ρυθμίσεις...

Σύμφωνα με το fortunegreece.com η δυσφορία εκφράστηκε το μεσημέρι με τον πιο επίσημο τρόπο, καθώς ο επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, πριν συνεδριάσει το μεσημέρι της Πέμπτης για να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, τηλεφώνησε στον Γιώργο Χουλιαράκη και τον προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει η συνεδρίαση του οργάνου εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει πρώτα τις επίμαχες ρυθμίσεις.
Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση. Στο υπουργείο Οικονομικών κλήθηκαν εκτάκτως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Λίγο πριν τις 3, όταν και αναμενόταν να ξεκινήσει η συνεδρίαση του EWG, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση αποσύρει το νομοσχέδιο προκειμένου να το κοστολογήσει και να το επαναφέρει στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.
Το παρασκήνιο είναι έντονο: οι θεσμοί αντέδρασαν εντονότατα, καθώς το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ήταν κοστολογημένο, αλλά, όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, δεν είχε προηγηθεί καμία προσυνεννόηση, ούτε καν σε επίπεδο ενημέρωσης περί των προθέσεων της κυβέρνησης για την κατάθεση του συγκεκριμένου κειμένου.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές υπάρχουν περίπου 10 με 15 μέτρα, τα οποία, ακόμη κι αν κοστολογηθούν, δεν πρόκειται να εγκριθούν από το κουαρτέτο και θα θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες.

Συγκεκριμένα ανέφεραν το άρθρο 14, παράγραφος 2, με το οποίο μειώνεται το ωράριο των υπαλλήλων των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στους Δήμους όλης της χώρας από τις 40 στις 30 ώρες εβδομαδιαίως. Το ωράριο των συγκεκριμένων υπαλλήλων είχε αυξηθεί με μνημονιακή διάταξη το 2011 από τις 30 στις 40 ώρες την εβδομάδα. Οι δανειστές έκριναν ότι η διάταξη είναι μονομερής ενέργεια, που αντιβαίνει στην υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το τρίτο Μνημόνιο ότι δεν θα καταργήσει προηγούμενες μνημονιακές ρυθμίσεις, τουλάχιστον χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς.

Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση έκαναν λόγο για «άλλη μία απόπειρα να γκρεμιστεί η εμπιστοσύνη». Μάλιστα, όπως συμπλήρωναν, αυτό φάνηκε και στη συνεδρίαση του EWG, που υποχρέωσε την κυβέρνηση να περάσει σε ΦΕΚ το αργότερο έως την Παρασκευή, όλα τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, εάν θέλει να εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ αύριο το βράδυ της ίδιας μέρας.

Για το λόγο αυτό παρέμεναν στην Αντιπροεδρία έως αργά το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης, αφού τα περισσότερα ανοιχτά ζητήματα αφορούν στις υπουργικές αποφάσεις για τις επιστροφές των δαπανών στην υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: