Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί δημοσιοποιήθηκε παραμονή των εκλογών στη ΝΔ το τηλεφώνημα Καραμανλή - Τσίπρα

Η σχέση των δύο ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2013 και συνομιλούν τακτικά - Συναίνεση με την κυβέρνηση για να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις φαίνεται πως επιδιώκει η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού 

- Ποια στάση κρατούν οι δύο φιναλίστ του κόμματος για την προεδρεία

Το τηλεφώνημα Καραμανλή Τσίπρα την παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου επιβεβαιώθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό με...
διαρροή του περιβάλλοντός του.
Το ότι το τηλεφώνημα αποκαλύφθηκε στην συγκεκριμένη στιγμή από τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, που συνάμα μίλησε θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε επιφυλάξεις για την ενότητα της ΝΔ μετά την εκλογική αναμέτρηση, εκ των πραγμάτων συνδέεται με την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ και την αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία. 

Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού πάντως διευκρίνησαν ότι το μόνο που ισχύει είναι το τηλεφώνημα, στο οποίο ο κ. Καραμανλής είπε στον πρωθυπουργό «η χώρα βυθίζεται, πρέπει να κάνεις το καθήκον σου» και τα υπόλοιπα είναι προσωπικές εκτιμήσεις του Θεόδωρου Ρουσόπουλου και παρομοίως και του Ευριπίδη Στυλιανίδη που επίσης μίλησε για την σχέση των δύο πολιτικών.

Το περίεργο θα ήταν εάν σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία δεν είχε υπάρξει τηλεφώνημα, με δεδομένο ότι η σχέση Καραμανλή-Τσίπρα είναι αρκετά παλιά. Φυσικά οι δύο πολιτικοί είπαν πολύ περισσότερα από τις λίγες φράσεις που διέρρευσε η πλευρά Καραμανλή, σύμφωνα με πληροφορίες επίσης κατόπιν συνεννόησης με το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.

Η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκε η σχέση Καραμανλή-Τσίπρα, (στο protothema.gr), δίχως να διαψευστεί από τη μία ή την άλλη πλευρά ήταν τον Ιανουάριο του 2013, όταν ήταν εμφανές ότι στις εκλογές, όποτε κι αν γίνονταν αυτές, ο Τσίπρας θα κέρδιζε. Δύο μήνες αργότερα τον Μάρτιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από τους βασικούς ομιλητές στην εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Μέγαρο Μουσικής, όπου μίλησε με καλά λόγια για τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν μάλιστα κάτι που είχε προκαλέσει την δυσαρέσκεια του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν είχε και εξακολουθεί να μην έχει καμία επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και απέφυγε ακόμη και να του παραδώσει το Μέγαρο Μαξίμου, αφού τον Ιανουάριο θεωρούσε ότι η παραμονή του Τσιπρα εκεί θα ήταν σύντομη, κάτι σαν παρένθεση, μέχρι να επανέλθει ο ίδιος.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η σχέση Καραμανλή - Τσίπρα είναι ακόμη παλαιότερη
και χρονολογείται από το 2010 όταν ο Καραμανλής είχε διαβλέψει το πολιτικό ταλέντο του Αλέξη Τσίπρα και την μετέπειτα εξέλιξή του. Άσχετα όμως με το πότε άρχισε η σχέση, το βέβαιο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συναντηθεί αρκετές φορές οι δύο τους και έχουν μιλήσει τηλεφωνικά ακόμη περισσότερες. Σύμφωνα με τις ακριτομυθίες συνεργατών, ο κ. Καραμανλής αναγνωρίζει στοιχεία δικά του στον Τσίπρα και ορισμένοι είχαν κάνει παραλληλισμούς με το ξεκίνημα και των δύο ως πρωθυπουργών. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ελέγετο ότι ο Αλέξης Τσίπρας το είχε προτείνει στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αρνήθηκε -φέρεται μάλιστα να του είπε ότι αν συνδεθεί πολιτικά μαζί του εκείνος θα βγει χαμένος. Φέρεται δε να είναι εκείνος που πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο, έναντι του Δημήτρη Αβραμόπουλου που φαινόταν ο επικρατέστερος μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η καλή στάση που κρατά ο Προκόπης Παυλόπουλος έναντι της κυβέρνησης και η διακριτική βοήθεια που προσφέρει στον πρωθυπουργό -όπως π.χ. στην τελευταία Σύσκεψη των Πολιτικών αρχηγών- είναι επιβεβαιωτικό στοιχείο της καλής σχέσης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και με όλο το καραμανλικό σύστημα.

Η προβολή στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας του τηλεφωνήματος Καραμανλή σε Τσίπρα, συνδέεται με τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ και με την εκτιμώμενη άποψη του πρώην προέδρου της ΝΔ για μία συναινετική στάση του κόμματος τουλάχιστον για τα μείζονος σημασίας θέματα.
Είναι μία γραμμή την οποία εκφράζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος καίτοι δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει συγκυβέρνηση εντούτοις διευκρινίζει ότι η ΝΔ θα στηρίζει στα θέματα που πιστεύει ότι πρέπει να το κάνει για το καλό του τόπου. Αντίθετα οι τρεις άλλοι υποψήφιοι σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας ήταν αντίθετοι στην συναινετική γραμμή. Κάθετα αντίθετος με ιδεολογική επένδυση ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορηματικός με πολιτικά επιχειρήματα ο Απόστολος Τζιτζικώστας και σε μία ενδιάμεση στάση μεταξύ Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπ' αυτή την έννοια η επικράτηση του ενός ή του άλλου εκ των υποψηφίων μπορεί να εκληφθεί και ως πρόκριμα για την αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει η ΝΔ. Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι η εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή έστω και διά του περιβάλλοντος επηρέασε τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης και θα επηρεάσει και τον δεύτερο, είτε υπάρξει συνέχεια είτε όχι.

Σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφορεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ο Κώστας Καραμανλής θεωρεί ότι μοιραία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τον κύκλο της όσο κι αν κρατήσει αυτός, ανάλογα με την ένταση της κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα προκαλέσει η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου. 

Στο πλαίσιο αυτό στέργει την δημιουργία ενός νέου διπολισμού όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί τον πυρήνα του ενός πόλου και η ανανεωμένη ΝΔ τον πυρήνα του άλλου, που θα αναλάβει την κυβέρνηση στην πορεία. 
Τα ενδιάμεσα κόμματα είτε θα προσκολληθούν, στον ΣΥΡΙΖΑ τα κεντροαριστερά, στη ΝΔ τα κεντροδεξιά και δεξιά, είτε θα συνθλιβούν από την αντιπαράθεση των δύο μεγάλων. 
Μέχρι τότε εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως και να χρειαστεί στήριξη για να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Την ανασυγκρότηση της ΝΔ σε μία κεντροδεξιά κατεύθυνση και σε συναινετική γραμμή μπορεί να την εκφράσει με βεβαιότητα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ είναι άγνωστο πως θα κινηθεί τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Φυσικά όλες οι σχέσεις στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης θα τεθούν σε νέα βάση την επομένη της 10ης Ιανουαρίου.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: