Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ! Ατελείωτες ουρές με δεκάδες πλοία να περιμένουν για ώρες

Λάδι στη φωτιά της κόντρας με τη Μόσχα ρίχνει η Άγκυρα, εμποδίζοντας τη διέλευση ρωσικών εμπορικών πλοίων από το Βόσπορο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες πλοία περιμένουν για ώρες κοντά στα Στενά του Βοσπόρου, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως από την Τουρκία, ώστε να διέλθουν από τα Στενά. Οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου, με αποτέλεσμα δεκάδες ρωσικά πλοία να είναι σε αναμονή...

Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο ΡIA Novosti ότι μια ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. «Η Τουρκία, είπε ο κ. Κραβσένκο, δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Μοντρέ, ειδικότερα, – ένα έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή από τις περισσότερες χώρες…»
Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα- νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις.»
Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση του Μοντρέ, σε περιόδους ειρήνης, η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων. Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας, μπορούν να πλοηγούν πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κατηγορίας, μέσω των Στενών, «υπό τον όρο ότι τα σκάφη αυτά περνούν μέσα από τα Στενά μεμονωμένα, συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά.»
Σε καιρό πολέμου, η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα πρέπει να αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο.
Τον Δεκέμβριο του 1982, ο ΟΗΕ επεξεργάστηκε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει και η Σύμβαση του Μοντρέ παρέμεινε σε ισχύ.
Το 1994, η Τουρκία εξέδωσε μονομερώς κανονισμούς νέας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τα Στενά, και περιελάμβανε μια σειρά περιορισμών για τη διέλευση των ξένων πλοίων.
Είχε ήδη γίνει γνωστό ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ( Σαρλ ντε Γκολ), θα λάβει επιμελητειακή υποστήριξη στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας.
Ωστόσο, ανώνυμη ρωσική στρατιωτική πηγή δήλωσε πριν από λίγο στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την διέλευση των ρωσικών πλοίων από τον Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων. Η καθυστέρηση η οποία παρατηρήθηκε νωρίτερα σήμερα στη διέλευση των πλοίων, οφείλεται, σύμφωνα με την πηγή του Ria Novosti, σε φόρτο εργασίας, καθώς και στις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Νωρίτερα σήμερα, δημοσιεύματα ανέφεραν οτι δεν διαπλέουν ρωσικά πλοία τον Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων, λόγω της επιδείνωσης των Ρωσο-τουρκικών σχέσεων, με αφορμή την κατάρριψη την περασμένη εβδομάδα ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους από τουρκικό μαχητικό. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τόνισε η πηγή αυτή στο ρωσικό πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: