Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

«Παρών» Καραμανλή στη δίκη για το σχέδιο δολοφονίας του


Παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση των υποκλοπών δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής τρεις ημέρες πριν από το κλείσιμο της δικογραφίας. 


Πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, για πρώτη φορά ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει «παρών», μέσω του νομικού που τον εκπροσωπεί και πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Αργύρη Καρρά, στην όλη διαδικασία. Νομιμοποιεί έτσι απολύτως τις ενέργειες του ανακριτή κατά της Διαφθοράς κ. Δημήτρη Φούκα...

Ουσιαστικά σπάει και τη σιωπή του, αφού θα παραστεί και σε ενδεχόμενη δίκη, αν τελικά αποφασιστεί από το Συμβούλιο Εφετών. Παράλληλα είναι πολιτική κίνηση, αφού παρεμβαίνει και στην άλλη δικογραφία που έχει συνενωθεί και αφορά το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας σε μια περίοδο διακυβέρνησης κατά την οποία, κατά τη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση έκανε πολιτικά ανοίγματα προς τη Ρωσία μέσω και οικονομικών συνεργασιών. Η χρονική στιγμή, η οποία συμπίπτει με την επίσκεψη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη, ουσιαστικά επιβραβεύει την έρευνα που έγινε.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το άρθρο 370A της Ποινικής Δικονομίας επιτρέπει στον πρώην πρωθυπουργό να παρίσταται ως πολιτική αγωγή, αφού κατά το διαβιβαστικό και ο ίδιος υπήρξε θύμα των γνωστών υποκλοπών μέσω της εταιρείας Vodafone η οποία παρακολουθούσε 107 παρόχους, πρώην υπουργούς, αλλά και απλούς πολίτες - κατονομάζονται όλοι, όπως και οι τηλεφωνικοί αριθμοί των παροχών τους.

Στο διαβιβαστικό αποκαλύπτεται ακόμη μία σημαντική λεπτομέρεια: το 2004, εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και λίγο πριν, ζητήθηκε από την ΕΥΠ και από τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας να δοθούν στοιχεία-τεχνικές πληροφορίες με σκοπό την ανεύρεση λύσεων σε θέματα επανασυνδέσεων. Τα στοιχεία, όπως αναφέρει ο κ. Φούκας, αφορούσαν «τον αριθμό των διακοπτών που κάλυπταν την περιοχή των Αθηνών και την εδαφική κάλυψη εκάστου αυτών, τα στοιχεία του κατασκευαστή κ.τ.λ.».

Διαδικασίες για δίκη
Οι δικογραφίες που έχουν συνενωθεί σε μία ολοκληρώνονται και οδηγούνται στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να πάρουν πιθανότατα τον δρόμο για την πραγματοποίηση μιας δίκης όπου ο κυρίως κατηγορούμενος είναι άφαντος. Με διαβιβαστικό του ανακριτή κ. Φούκα ζητείται από την Εισαγγελία Εφετών να προχωρήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση του καταλογισμού ευθυνών στον πράκτορα της CIA και εκζητούμενο Γουίλιαμ Μπέιζιλ (William Basil) για το έγκλημα της κατασκοπείας. Διώξεις έχουν ασκηθεί και για άλλους τρεις για το έγκλημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας στην υπόθεση διαρροής εγγράφων από την ΕΥΠ. Δύο είναι υπάλληλοι της ΕΥΠ (ΠαντελάκηΣπατιώτης), ενώ για τον τρίτο, τον πρώην βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη, το αδίκημα μετατράπηκε με βούλευμα σε πλημμέλημα, καθώς έγινε αποδεκτό ότι ήταν παραλήπτης μόνο των εγγράφων.

Παράλληλα για το σχέδιο αποσταθεροποίησης την περίοδο 2005-2007 (αποκαλούμενο «Πυθία») ασκήθηκε δίωξη κατ' αγνώστων για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας. Το σχέδιο περιγράφεται από τον ανακριτή εμμέσως με τον χαρακτηρισμό της δίωξης. Η ποινική δίωξη, όπως αναφέρεται, αφορούσε «την ύπαρξη συνωμοσίας, σχεδιασμού και ενδεχόμενης κεντρικής υποκίνησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης σε αλλαγή πολιτικής σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων ενεργειών και για το κατά πληροφορίες σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σκοπός των δραστών φέρεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και της οικονομικής προσέγγισης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται με τη σύναψη διμερών πολυμερών συμφωνιών σε σειρά θεμάτων...».

Και στοιχεία από WikiLeaks
Ο ανακριτής περιγράφει κινηματογραφικές συνθήκες για τον εντοπισμό των δραστών - προσπάθειες που πάντως δεν τελεσφόρησαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένορκη κατάθεση επιχειρηματία αποκαλύπτει και λεπτομέρειες για συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα. Ο ανακριτής αποκαλύπτει ότι έγινε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Αλέξανδρου Ρόντου αλλά και του Αρη Καρατζά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013. Από τις συνομιλίες εντοπίστηκε ενδιαφέρον αποδεικτικό υλικό. Στοιχεία αντλήθηκαν επίσης από τον ιστότοπο WikiLeaks και από τον ανακριτή εκτιμάται ότι τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν είναι απολύτως γνήσια. Εγιναν, όπως αναφέρεται, και ανακριτικές πράξεις, ενώ υπήρξε συνεχής επαφή και του ανακριτή με πρόσωπα που κινούνταν στον χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Μεταξύ των μαρτύρων που εξετάστηκαν είναι οι πρώην πολιτικοί κ.κ. Ιωάννης Βαληνάκης,Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης της ΕΥΠ, οι Α. Ρόντος και Α. Καρατζάς αλλά και οι επιχειρηματίες Γιώργος ΤερπεκλήςΒίκτωρ ΡέστηςΑναστάσιος Πάλλης.


http://www.tovima.gr/society/article/?aid=715151
www.newdemocracy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: