Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ποιός πήρε τα 5 δις € που χάθηκαν από το ΕΣΠΑ;

Είναι λεφτά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δουλειές. 

Είναι λεφτά που θα μπορούσαν να φορολογηθούν και να κλείσουν τρύπες του Προϋπολογισμού. 

Είναι λεφτά που θα στήριζαν χιλιάδες όνειρα, χιλιάδων νέων ανθρώπων να στήσουν τη ζωή τους, να παντρευτούν, να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να δημιουργήσουν, να προστατευτούν από την πολυετή ύφεση.

Είναι πλέον οριστικό: ...
Ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 έκλεισε στα 18,9 δις Ευρώ. Ο αρχικός σχεδιασμός της κοινοτικής μαζί και της εθνικής δαπάνης του προγράμματος ήταν 23,8 δις Ευρώ.
Η Ελλάδα –δεν έχει σημασία ποια κυβέρνηση και ποιο κόμμα, ποιος υπουργός και ποιος καρεκλοκένταυρος παρατρεχάμενος- η Ελλάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τα έργα που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το σύνολο των χρημάτων που ήταν διαθέσιμα ως μοναδικός μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Πολλά από τα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν, περίπου 540, θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μαζί με τις αμαρτίες που κουβαλούν, δεσμεύοντας πόρους από το επόμενο πρόγραμμα. Κάποια άλλα θα υλοποιηθούν –λέει- από τον εθνικό προϋπολογισμό κι αυτό όλοι ξέρουμε τι σημαίνει.
Η βασική αιτία της απώλειας των 5,1 δις από τον Προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ, δηλαδή από την πραγματική οικονομία, είναι ότι οι κυβερνήσεις αυτής της χώρας «πέτυχαν» να μειώσουν την περιβόητη «εθνική συμμετοχή». 
Προτίμησαν δηλαδή να δαπανήσουν λεφτά για διορισμούς, εξυπηρετήσεις κομματικών φίλων και τακτοποίηση εκλογικής πελατείας παρά να επενδυθούν στο μέλλον αυτής της δύσμοιρης χώρας.
Η Ευρώπη έκανε το καθήκον της απέναντι στην Ελλάδα. Χρηματοδοτήθηκαν τα έργα μέχρι του ποσού της κοινοτικής συμμετοχής και κατόπιν αφέθηκαν στο έλεος της κρίσης των Ελλήνων κυβερνώντων…
Η ΠΦΑ Κυβέρνηση κατάφερε να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, τα 212 έργα υποδομής που δεν ολοκληρώθηκαν στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Η «μεγάλη αυτή επιτυχία» συνεπάγεται ότι τα αναγκαία αυτά έργα υποδομής (ήταν αναγκαία πριν μια δεκαετία πόσο μάλλον σήμερα) θα υλοποιηθούν με τους όρους, τις προτεραιότητες και τις γνωστές διαδικασίες αξιολόγησης και «βολέματος φίλων» που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.
Σημασία όμως έχει ότι η ΠΦΑ Κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά. Προς όφελος ποίων είναι το ερώτημα…

Χρήστος Κώνστας

www.toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: