Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Έκθεση-σοκ της DW: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009… τo 2034 !

welt-grafimaO λόγος για την παγκόσμια έκθεση της εταιρείας Prognos AG για το 2015, με έδρα τη Βασιλεία σε θέματα που άπτονται των εξελίξεων σε διάφορες πτυχές της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας που δημοσιοποιεί κατά αποκλειστικότητα η γερμανική εφημερίδα Die Welt. 
Μέρος της φετινής έκθεση αφορά και την Ελλάδα και φυσικά την οικονομική κρίση, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές θα διαρκέσει ακόμη για πολύ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle...

welt-grafima
«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με ένα ποσοστό ανεργίας στα ύψη. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Ειδική αναφορά γίνεται στο υψηλό ποσοστό χρέους που όπως τονίζεται, θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα για χρόνια. «Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG Μίχαελ Μπέμερ δηλώνει πεπεισμένος ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».
Ο Μπέμερ αναφέρεται όμως και στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται μια ακόμη γενιά μέχρις μέχρι οι Έλληνες βρεθούν στην ίδια θέση όπως και πριν την κρίση. «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος». 
Αντίθετα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προβλέπει αισθητή βελτίωση της κατάστασης, η έκθεση εκτιμά ότι μόνο της δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε ένα σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει στο επίπεδο προ τηςκρίσης. Τελος, για το ποσοστό ανεργίας, σημειώνεται ότι μέχρι να κατέβει στο 10%, θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια.
Πάντως, ο Μπέμερ παραδέχεται ότι συγκεκριμένα για την χώρα μας, τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: