Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Μελετούν ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στα τυχερά παιχνίδια και φόρο στο κρασί

Τα χαρτιά της άνοιξε η κυβέρνηση για την χθεσινή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Όπως σημείωσαν, η συμφωνία καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα αλλά και ορισμένα θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα «που ήρθαν μπροστά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» σύμφωνα με το Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι.... «ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Το καλοκαίρι η πίεση ήταν το Grexit, τώρα η ανακεφαλαιοποίηση».
Ωστόσο, συμπλήρωσε, «η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό να διαπραγματευτούμε και να κερδίσουμε πράγματα συνεχίζεται. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τρία βήματα: την ανακεφαλαιοποίηση, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος».

Αναφερόμενος στο EWG σημείωσε ότι «το EWG επιβεβαίωσε ότι έγινε η συμφωνία, ενώ συμπλήρωσε ότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί θα βοηθήσουν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το EWG θα επιβεβαιώσει ότι ψηφίστηκε ό,τι συμφωνήθηκε.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη κριθεί τι θα γίνει με την φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το τέλος της επιβάρυνσης να είναι μεγαλύτερο και των 5 λεπτών, ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν τα τεχνικά κλιμάκια. Υπολογίζεται δε ότι από αυτή την επιβάρυνση θα εξοικονομηθούν 200 εκατ. από τα 300 εκατ. που αναζητά ως ισοδύναμα από το ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Για την εξεύρεση των υπολοίπων 100 εκατ. ευρώ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή ειδικού φόρου στα κρασιά ο οποίος μπορεί να φθάσει τα 30 με 40 σεντς του ευρώ ανά φιάλη, ενώ απέφυγε να απαντήσει αν θα επανέλθει ο ειδικός φόρος για τις μικροζυθοποιίες, κάνοντας λόγω για θέματα που είναι στην Γκρίζα Ζώνη μέχρι τα δεύτερα προαπαιτούμενα.

Αποκάλυψε δε, μεταξύ άλλων, ότι η θητεία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μειώνεται στα 2 χρόνια από 5 που ήταν μέχρι τώρα.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση ανέφερε ότι, όταν γίνει γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση, θα γίνει η μεταβίβαση του ποσού που θα χρειαστεί από τα 10 δισ.

«Τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν στα ληξιπρόθεσμα μπορούν να απελευθερωθούν νωρίτερα», εκτίμησε.

Όπως είπε, οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή, για να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και τα επόμενα βήματα.

Τι προβλέπεται για τα στεγαστικά

Αναφερόμενοι στο μείζον θέμα των στεγαστικών δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας επεσήμαναν ότι η συμφωνία προβλέπει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, από κουμπαρά 100 εκατ. ευρώ που θα διατηρεί το δημόσιο, και διαγραφή μέρους των οφειλών για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 35.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 230.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη , η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς αφορά στο 25% και 35% των δανειοληπτών αντίστοιχα ενώ η διαπραγμάτευση ξεκίνησε, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος με τους θεσμούς να θέλουν την προστασία μόνο του 16%-20% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 170.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτου, για 4μελή οικογένεια, θα υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς στην κατηγορία αυτή το όποιο έλλειμμα εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του δανείου θα καλύπτεται από το δημόσιο.

Για την επόμενη κατηγορία των νοικοκυριών, με εισόδημα έως 35.500 ευρώ ο προσδιορισμός της δόσης που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά θα γίνονται από το δικαστήριο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας. Αν για κάποιο λόγο, οι δανειολήπτες δεν μπορούν παρ' όλα αυτά, να εξυπηρετήσουν την εξόφληση του δανείου, με βάση την τρέχουσα αξία, τότε το δάνειο θα παραπέμπεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα στεγαστικά δάνεια είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και ότι οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς καθώς οι αξίες είναι χαμηλές και υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθούν.

Αναφερόμενος στο Νόμο Κατσέλη ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι ήταν καλός στην περίοδο της πτώσης της οικονομίας αλλά δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Χρειάζεται οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση να μπορούν να δίνουν δάνεια.

Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, θα ισχύσει για τρία χρόνια και όπως τονίστηκε ένα εξάμηνο πριν εκπνεύσει αυτή η περίοδος θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα του μέτρου για να υπάρξει ρεαλιστική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι οι αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί για ένταξη στο νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν με βάση το παλιό θεσμικό πλαίσιο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όπως υπογραμμίστηκε, με τη συμφωνία γίνεται το πρώτο βήμα προκειμένου να επεκταθεί στη συνέχεια η κρατική στεγαστική πολιτική. Επίσης έτσι θα μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαγούν από το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ώστε να είναι δυνατόν να ξαναδώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τα κόκκινα δάνεια σήμερα διαμορφώνονται στο 40% επί του συνόλου, έναντι 5%-7% στην ΕΕ.

Κλείνοντας την αναφορά στα κόκκινα δάνεια σημειώθηκε ότι στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης θα εξεταστεί η στρατηγική για την αντιμετώπιση συνολικά των κόκκινων δανείων που δεν θα είναι ενιαία αλλά θα περιλαμβάνει διαφορετικές λύσεις για τις διάφορες κατηγορίες δανείων χωριζοντάς τα σε μεγάλα επιχειρηματικά, μικρομεσαία, στεγαστικά και καταναλωτικά.

Οι επιλογές, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, περιλαμβάνουν τόσο υπάρχοντα εργαλεία, όπως ο νόμος Δένδια, όσο και τη συζήτηση για το αν θα υπάρξει συνολικά «αγορά κόκκινων δανείων».

liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια: