Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Έχει σχέση ο Φίλης με τον Πάγκαλο;

Επικίνδυνος ιδεοληπτικός ή προβοκάτορας;

Σε πολλές κυβερνήσεις υπήρχαν στελέχη που αναλάμβαναν τον ρόλο του προβοκάτορα. 
Με προκλητικές δηλώσεις τους κόντρα στην λογική και το συναίσθημα της κοινωνίας επιχειρούσαν να αποπροσανατολίσουν από τα σημαντικά ζητήματα ή να δημιουργήσουν αισθήματα συνενοχής. 
Αυτό τον ρόλο αποδίδουν πολλοί στον σημερινό υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη...

Στο παρελθόν για παράδειγμα την κοινωνία είχε αναλάβει να προβοκάρει ο Θόδωρος Πάγκαλος
Ποιος μπορεί να λησμονήσει το περίφημο "όλοι μαζί τα φάγαμε", το οποίο λειτούργησε ψυχολογικά για την αποδοχή του πρώτου Μνημονίου; 
Πολύ παλαιότερα με διαφορετικό ύφος που εμπεριείχε και χιούμορ εκτός από λαϊκισμό ο μακαρίτης ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος απαξίωνε την βίλα της Εκάλης που έχτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τη Δήμητρα Λιάνη με το "έλα μωρέ, τόση φασαρία για ένα παλιόσπιτο"... (σσ. δική μας: στη πραγματικότητα είχε πει "κωλόσπιτο")

Η περίπτωση Φίλη όμως είναι μάλλον εντελώς διαφορετική. Μπορεί να προβοκάρει, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό το κάνει με βάση κάποιο σχέδιο. Και εδώ που τα λέμε είναι μάλλον άδικη η οποιαδήποτε σύγκριση του κατά τα άλλα εξαιρετικά ευφυούς κ. Πάγκαλου μαζί του. Δεν πιστεύω ότι ο στόχος του είναι να προκαλέσει σκοπίμως. Λέει απλώς αυτά που ο ίδιος πιστεύει.
Άλλωστε τα όσα είπε για τη γενοκτονία των Ποντίων τα έχει πει και παλαιότερα. Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί. Τι να πει δηλαδή κανείς για τις δηλώσεις του γύρω από την υπόθεση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Απλά με το θέμα των Ποντίων ξεπέρασε κάθε όριο. Το πρόβλημα στην περίπτωση του κ. Φίλη δεν είναι ότι έχει αυτές τις απόψεις. Δικαίωμά του, δημοκρατία έχουμε, έστω και αν δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν ο ίδιος πιστεύει σε αυτήν. 
Το πρόβλημα είναι ότι τον έχουν τοποθετήσει σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη θέση. Αυτή του υπουργού Παιδείας.

Ο άνθρωπος αυτός είναι ο υπεύθυνος για τις κατευθυντήριες γραμμές στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Ένας άνθρωπος που είτε λόγω μειωμένης αντίληψης, είτε πιθανότατα λόγω ακραίας ιδεοληψίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την διαπαιδαγώγηση των μαθητών και της νεολαίας. Ένας άνθρωπος με σταλινικό χαρακτήρα, απόλυτες απόψεις που δεν αφήνουν περιθώριο έκφρασης στους διαφωνούντες μαζί του, με έναν καταγγελτικό και ισοπεδωτική λόγο. Ένας υπουργός Παιδείας επικίνδυνος, ο οποίος μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

Ο πρωθυπουργός, όποιες δεσμεύσεις και αν έχει απέναντι στον υπουργό του, δεν θα πρέπει να κλείσει και αυτή τη φορά τα μάτια και τα αυτιά. 
Με τις θέσεις του στο θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων ο κ. Φίλης δεν είναι απλά ένας επικίνδυνος υπουργός Παιδείας. 
Είναι πλέον και εθνικά επικίνδυνος, 
Όσο θα διατηρεί ο κ. Τσίπρας στη θέση αυτή τον κ. Φίλη, τόσο θα διογκώνονται και θα πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα που θα δημιουργεί. 
Κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να αρχίσει να αναγνωρίζει τις λάθος επιλογές προσώπων και να τις διορθώνει.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
dimitris.papakonstantinou@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: