Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Γάλλος δημοσιογράφος για Βαρουφάκη: Είναι ένας ταχυδακτυλουργός, ένα είδος κλόουν για να διασκεδάσει το κοινό του

Ο Ζαν Κατρεμέρ παρακολουθεί την ελληνική κρίση από τη γέννησή της και σημειώνει 

την απροθυμία των κυβερνήσεων για μεταρρυθμίσεις, 

το λάθος Τσίπρα στο πρόσωπο Βαρουφάκη και 

τον κίνδυνο του Grexit που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έβαλε στο τραπέζι

Ο Ζαν Κατρεμέρ είναι ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες από το 1992. Έχει καλύψει τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κρίσεις των τελευταίων ετών αλλά η κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2010 αποτελεί τη μεγαλύτερη στην καριέρα του...

Ο Γάλλος δημοσιογράφος μίλησε στην Καθημερινή για τη διαπραγμάτευση, το Grexit, αλλά και το Γιάνη Βαρουφάκη για τον οποίο χρησιμοποιεί βαρείς χαρακτηρισμούς. Πρόσφατα παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARTE που προσπαθούσε να εξηγήσει την ελληνική κρίση των τελευταίων μηνών, στην οποία έχει συνεντεύξεις με μερικούς από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, όπως τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τον Γάλλο επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, αλλά αλλά και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε

Για τη διαπραγμάτευση

"Για επτά μήνες, η κυβέρνηση ΣΥριζα-ΑΝΕΛ δεν έκανε τίποτα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, αυξάνοντας τη δυσπιστία των εταίρων της" αναφέρει σχετικά με τη διαπραγμάτευση και τονίζει: "Η μόνη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε πραγματικά ότι οι πιστωτές της Ελλάδα θα δέχονταν να δανείσουν τη χώρα χωρίς πραγματικά ανταλλάγματα, μόνο και μόνο από τον φόβο τους για Grexit".

Η Ελλάδα έβαλε το Grexit στο τραπέζι

"Μετά έξι μήνες κρίσης, ειδικά όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ελλάδας πίστεψαν ότι τελικά το Grexit ήταν αυτό που πραγματικά επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας" αναφέρει στην εφημερίδα ο Κατρεμέρ. "Πιστεύω λοιπόν ότι την 11η Ιουλίου η πλειοψηφία της κυβέρνησης ήταν έτοιμη όχι να βγάλει την Ελλάδα εκτός ευρώ αλλά να την αφήσει να φύγει. Είναι όπως όταν σε μία σχέση ο ένας από τους δύο έχει αποφασίσει να χωρίσει, που τελικά τίποτα δεν μπορεί να τον αναγκάσει να μείνει. Οταν ο Τσίπρας αρνήθηκε να φύγει, όλοι ανακουφίστηκαν. Η απόδειξη είναι ότι η Γερμανία έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, αυτό που δεν ήθελαν τότε ούτε να ακούσουν".

Λάθος του Τσίπρα ο Βαρουφάκης

"Ένας ταχυδακτυλουργός, ένα είδος κλόουν για να διασκεδάσει το κοινό του" είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί για τον πρώην υπουργό οικονομικών. "Αμέσως πιέστηκε από τους συνομιλητές του, καθώς ο ίδιος αλαζονικά εμφανιζόταν με πλήρη άγνοια των ευρωπαϊκών μηχανισμών, την πολιτική εξουσία και ακόμη και την πραγματική οικονομική κατάσταση στη χώρα του" συνεχίζει αν και αναγνωρίζει πως "μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός καθηγητής οικονομικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, ένας μεγάλος αρθρογράφος των New York Times αλλά και η πολιτική καταστροφή για τη χώρα του. Ήταν λάθος του Τσίπρα που άφησε τον Βαρουφάκη στον ρόλο του πρωταγωνιστή για τόσο πολύ καιρό".
 Πηγή: Καθημερινή
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: