Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Δέκα ερωτήσεις και σύντομες απαντήσεις για το Ισλαμικό Κράτος (ΦΩΤΟ)

Δέκα ερωτήσεις και σύντομες απαντήσεις για το Ισλαμικό Κράτος (ΦΩΤΟ) - Κεντρική Εικόνα- Ποιοι είναι;
- Πού πιστεύουν
- Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους
- Τι στόχο έχουν
- Η Ελλάδα κινδυνεύει;


1)Τι είναι το Ισλαμικό κράτος;

(Με μαύρο το Ισλαμικό κράτος)
Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια στρατιωτικο-πολιτική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ανακήρυξε στις 29 Ιουνίου 2014 την ίδρυση Χαλιφάτου στις περιοχές που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία.
2)Ποιες θρησκευτικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους;
Το Ισλαμικό Κράτος είναι ένα κίνημα «σαλαφιστών». Είναι φανατικοί σουνίτες , που είναι εχθρικοί απέναντι στους σιίτες. Οι σαλαφιστές θέλουν η Μέση Ανατολή να επιστρέψει στον 7ο αιώνα. Το όνομα τους προέρχεται από την λέξη «σαλάφ» που σημαίνει «πρόγονος»
3)Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σουνιτών και σιιτών;
Οι μουσουλμάνοι διχάστηκαν σύντομα μετά το θάνατο του Μωάμεθ, εξαιτίας της στάσης που κράτησαν στο ακανθώδες θέμα της διαδοχής του. Η βασική αντίρρηση προήλθε από όσους πίστευαν ότι χαλίφης (θρησκευτικός ηγέτης) μπορεί να γίνει μόνο κάποιος άνθρωπος που κατάγεται από την οικογένεια του προφήτη. Ονομάστηκαν σιίτες, (σι'ατ Αλή, «κόμμα του Αλή». ο Αλή ήταν εξάδελφος του Μωάμεθ και είχε παντρευτεί την κόρη εκείνου, τη Φατιμά). Επικράτησαν ωστόσο οι σουνίτες, αυτοί που δεν θεώρησαν απαραίτητη αυτή την προϋπόθεση. Οι σουνίτες θεωρούν ότι παραμένουν πιστοί στην παράδοση (σούνα), η οποία κατ' αυτούς αποτελείται από τις έξι Χαντίθ («Αναφορές») που συντάχθηκαν τον 3ο αιώνα μετά το Μωάμεθ (τον 9ο μ.Χ.). Οι σιίτες αποδέχονται τη δική τους Χαντίθ. Σήμερα οι σουνίτες μουσουλμάνοι κυριαρχούν σήμερα στο μουσουλμανικό κόσμο.
4) Τι στόχο έχουν;
Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα μουσουλμανικό κράτος που θα ξεκινάει από την Βόρεια Αφρική και θα φτάνει στην κεντρική Ασία.
5)Τι διαφορά έχει το Ισλαμικό Κράτος από την Αλ Κάιντα;
Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα. Η Αλ Κάιντα πιστεύει ότι το τζιχάντ πρέπει κυρίως να στραφεί εναντίον των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των δυτικών χωρών και των συμμάχων τους. Από την πλευρά του το Ισλαμικό Κράτος πιστεύει ότι ο βασικός εχθρός είναι το Ιράν και οι σιίτες. Τ0 2006 έγιναν πραγματικές μάχες ανάμεσα στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
6)Η θρησκεία τι ρόλο παίζει;
Ο στόχος των Ισλαμιστών είναι να αναπτύξουν μία «μαζική θρησκευτικότητα», να κάνουν δηλαδή την θρησκεία τους προτεραιότητα στην κοινωνική και πολιτική ζωή
7) Ποιά η σχέση των τζιχατζιστών με τον Πρόεδρο της Συρίας Άσαντ;
Ο πρόεδρος της Συρίας είναι σιίτης και συγκεκριμένα αλαουίτης, μία μυστικιστική θρησκευτική ομάδα, η οποία επικεντρώνεται στη Συρία και ακολουθεί έναν κλάδο του Σιιτικού Ισλάμ, σχετικά με τους Δώδεκα Ιμάμηδες των Σιιτών. Οι Αλαουίτες τιμούν τον Αλί. Οι Τζιχατζιστές είναι σφόδρά πολέμιοι του προέδρου Άσαντ. Οι Αλαουίτες έχουν κρατήσει ιστορικά κρυφές τις πεποιθήσεις τους σε άλλα θρησκευτικά δόγματα, καθώς αυτοί όπως και οι Σιίτες σε γενικές γραμμές διώκονται για τις πεποιθήσεις τους από τους ηγεμόνες της περιοχής Σουνίτες Μουσουλμάνους. Η κατάληψη της περιοχής της Συρίας, στις αρχές του 20ου αιώνα, από τους Γάλλους έφερε πολλές αλλαγές στην περιοχή. Οι Γάλλοι έδωσαν πολλά προνόμια στις μειονότητες, ενώ προχώρησαν στην ίδρυση του Αλαουιτικού κράτους, προτεκτοράτου της Γαλλίας στην περιοχή.
8)Η Δύση πως αντιδρά;
Η Δύση σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να αντιληφθεί ολοκληρωμένα τους λόγους που οδήγησαν στην έκρηξη του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Το θρησκευτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο που έχει χαώδεις διαφορές και τελείως διαφορετική κοσμοαντίληψη, οδηγεί πολλές φορές σε αργοπορίες στην αντιμετώπιση του φαινομένου από την πλευρά της Δύσης.
9)Yπάρχει σχέση με τις Σταυροφορίες του Μεσαίωνα;
Οι Σταυροφορίες ήταν στρατιωτικές επιχειρήσεις με την επιδοκιμασία της Λατινικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατά το Μέσο και ύστερο Μεσαίωνα, δηλαδή ξεκίνησαν τον 11ο αιώνα μ. Χ και κράτησαν μέχρι και τον 16ο. Είχαν στόχο την αποκατάσταση της πρόσβασης των Χριστιανών στους Άγιους Τόπους, μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ. Οι σταυροφορίες ξεκίνησαν υποκινούμενες κυρίως από την Καθολική εκκλησία, με σκοπό να επεκτείνει την εξουσία της στην Ανατολή, και να καταφέρει να υποτάξει την εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει στοπ περιοδικό των ISIS «Dabiq» ο Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ, ο «εγκέφαλος» πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, είχε αποκαλέσει τους Δυτικούς «Σταυροφόρους» . Λέει χαρακτηριστικά :
«Αντιμετωπίσαμε διάφορες δυσκολίες στο ταξίδι. Περάσαμε μήνες προσπαθώντας να βρούμε δρόμο μέσα από την Ευρώπη και με τη βοήθεια του Αλλάχ καταφέραμε στο τέλος να φτάσουμε Βέλγιο. Εκεί καταφέραμε να βρούμε όπλα και ένα ασφαλές καταφύγιο για να ξεκινήσουμε τις επιθέσεις μας κατά των Σταυροφόρων. Η μόνη δύναμη είναι ο Αλλάχ». Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται στην «δική σας Ρώμη»:
«Θα κατακτήσουμε τη δική σας Ρώμη, θα σπάσουμε τους σταυρούς σας και θα κάνουμε τις γυναίκες σας σκλάβες» δηλώνει ο Abou Muhammad al-Adni, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους. «Κι αν δεν τα καταφέρουμε αυτή τη φορά, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα τα καταφέρουν και θα πουλήσουν τα παιδιά σας στην αγορά σκλάβων.».
Άρα ο Δυτικός πολιτισμός μπορεί να τα έχει ξεπεράσει όλα αυτά, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως σκέφτονται εκείνοι.
10)Η Ελλάδα κινδυνεύει;
Η Ελλάδα είναι μέσα στον χάρτη που έχουν οι τζιχατζιστές με τον τελικό τους στόχο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που κινδυνεύουν, καθώς δεν έχει -παρά την στρατηγική της θέση- σημαντικό ρόλο στην διεθνή σκακιέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: