Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Φωτογραφίες-σοκ από τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο

Φωτογραφίες-σοκ από τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο [εικόνες]Θλίψη και σοκ προκαλούν οι πρώτες φωτογραφίες που δημοσιοποιούν ρωσικά ΜΜΕ από τη συντριβή του Airbus Α321 σήμερα στην Αίγυπτο.

Οπως μεταδίδει το «lifenews», στις φωτογραφίες φαίνεται ένα καμένο κατεστραμμένο φτερό σε μια ερημική περιοχή. 
Oλα δείχνουν ότι...
γίνεται λόγος για πλήρη καταστροφή του αεροσκάφους των ρώσικων αερογραμμών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 224 επιβαινόντων.
Το χρονικό
Συναγερμός σήμανε το πρωί του Σαββάτου στην Αίγυπτο, όταν «χάθηκε» από τα ραντάρ αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία.
Αν και οι πρώτες πληροφορίες για την τύχη του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 224 άτομα, ήταν συγκεχυμένες, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου επιβεβαίωσε τις χειρότερες προβλέψεις ανακοινώνοντας ότι το Airbus A-321 συνετρίβη στο Σινά.
Το αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σεΐχ, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Στην πτήση 79628 υπήρχαν 217 επιβάτες- κατά κύριο λόγο Ρώσοι τουρίστες, ανάμεσά τους 17 παιδιά- και πλήρωμα 7 ατόμων.
Δεν υπάρχουν επιζώντες
Παρά τις πρώτες αισιόδοξες αρχικές εκτιμήσεις, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχουν επιζώντες. Από τους 217 επιβάτες, οι 17 ήταν παιδιά, 138 γυναίκες και 62 άνδρες. Οσο για την εθνικότητά τους, εκτός από τρεις Ουκρανούς, οι υπόλοιποι ήταν Ρώσοι σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Σοκαριστικές περιγραφές από το σημείο της τραγωδίας
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί και ήδη έχουν ξεκινήσει το έργο τους οι ομάδες διάσωσης. Το αεροπλάνο κατέπεσε σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά και οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στον τόπο του δυστυχήματος.
«Το Airbus έχει καταστραφεί εντελώς, το πιο πιθανό είναι πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί», δήλωσε αξιωματούχος ασφάλειας στο Reuters. Παρόλα αυτά, άλλος Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι ο ίδιος άκουσε φωνές από παγιδευμένους επιβάτες, μέσα στο αεροσκάφος, το οποίο έχει κοπεί σε δύο κομμάτια. «Υπάρχει μέρος του αεροσκάφους με επιβάτες μέσα σε αυτό και οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν ακόμη να μπουν. Ελπίζουμε να βρούμε επιζώντες. Ακούμε κραυγές ανθρώπων που πονάνε από μέσα», δήλωσε υπό το καθεστώς ανωνυμίας ο αξιωματούχος. Ομως, το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε το πιο δυσοίωνο σενάριο, αφού αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες και πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.
«Βλέπω μία τραγική σκηνή μπροστά μου», είπε ο ίδιος αξιωματούχος. «Πολλοί νεκροί στο έδαφος και πολλοί που πέθαναν ενώ ήταν ακόμη δεμένοι στις θέσεις τους», είπε. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του αεροσκάφους, συμπλήρωσε «Κόπηκε στα δύο. Ενα μικρό κομμάτι, της ουράς, που κάηκε και ένα μεγαλύτερο που έπεσε σε βράχο. Εχουμε ανασύρει τουλάχιστον 100 σορούς και οι υπόλοιποι είναι ακόμη μέσα στο αεροσκάφος». Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι και τα 17 παιδιά που ήταν στην πτήση, ανασύρθηκαν νεκρά.
Στο σημείο βρίσκονται 45 ασθενοφόρα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε, τόνισαν οι ίδιες πηγές από την Αίγυπτο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, καθώς στην περιοχή του βόρειου Σινά δρουν ομάδες τζιχαντιστών, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος.
Το πλήρωμα είχε αναφέρει προβλήματα
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως την τελευταία εβδομάδα το πλήρωμα του αεροσκάφους είχε αναφέρει προβλήματα με τον κινητήρα. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει στην τεχνική υπηρεσία του αεροδρομίου Σαρμ Ελ Σεΐχ- από το οποίο ξεκίνησε το μοιραίο του ταξίδι- ότι υπήρχαν ζητήματα αποτυχίας λειτουργίας του κινητήρα.
Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά
Στη διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας θα βοηθήσουν τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, αυτά εντοπίστηκαν στο σημείο της συντριβής και αναμένεται το ταχύτερο δυνατό να αξιοποιηθούν ώστε οι ερευνητές να αποκτήσουν σαφή εικόνα για το τι συνέβη στο αεροσκάφος πριν αυτό πέσει στο Σινά.
Αναφορές για μηχανικό πρόβλημα
Το αεροσκάφος που συνετρίβη ήταν 18 ετών. Αιγυπτιακά ΜΜΕ αποδίδουν τη συντριβή του σε τεχνικό πρόβλημα. Μάλιστα, Αιγύπτιος πιλότος που ανέλαβε τη διερεύνηση των αιτών του δυστυχήματος δήλωσε στο Ahram Online ότι ο πιλότος του Airbus ανέφερε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι είχε πρόβλημα και ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι το αεροσκάφος επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Αλ- Αρις στο βόρειο Σινά.
Πριν από τη δήλωση του Αιγύπτιου πρωθυπουργού υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες, καθώς πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το αεροσκάφος είχε περάσει στον τουρκικό εναέριο χώρο και πως συνέχιζε το ταξίδι του με ασφάλεια, έχοντας επικοινωνήσει με τους εκεί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ενα αισιόδοξο σενάριο το οποίο δυστυχώς διέψευσε η ανακοίνωση από την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής υπηρεσίας αερομεταφορών, Σεργκέι Ιζβόλσκι, το αεροσκάφος έπρεπε να κάνει επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου 23 λεπτά μετά από την απογείωσή του, κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ.
Το ISIS «ανέλαβε» την κατάρριψη
Με ανάρτησή του στο Twitter το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος που κατέπεσε σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.
"Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι" ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε "αντίποινα" για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.
Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο "πρακτορείο" των τζιχαντιστών.
Οι ισχυρισμοί ότι το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην Αίγυπτο καταρρίφθηκε από τρομοκράτες "δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς" δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.Αποκλείουν τρομοκρατική ενέργεια οι Ρώσοι
"Τώρα, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό επιβατικό (...) υποτίθεται ότι καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής", φέρεται να είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο. "Είμαστε σε στενή επαφή με τους Αιγύπτιους συναδέλφους μας και τις αεροπορικές αρχές της χώρας αυτής. Προς το παρόν, δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτούς τους υπαινιγμούς", συνέχισε.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Sputnik ανέφεραν εξάλλου ότι από την πρώτη εικόνα που έχουν από το σημείο της συντριβής, αποκλείουν την πιθανότητα δολιοφθοράς στο αεροπλάνο.
Το Airbus A321 που εκτελούσε την πτήση 9268 από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη κατέπεσε στο Σινά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 217 επιβάτες του και τα επτά μέλη του πληρώματος.
Ο τρόπος που είναι διασκορπισμένα τα συντρίμμια και τα πτώματα "αποκλείει την πιθανότητα να εξερράγη το αεροπλάνο στον αέρα", είπε μία πηγή.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: