Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ! Έρχονται αυξήσεις – φωτιά έως και 50% στα δημοτικά τέλη μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ – Δείτε σε ποιους δήμους ξεκίνησαν ήδη οι αυξήσεις


Αυξήσεις των δημοτικών τελών, που επιβάλλονται και εισπράττονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποφασίζουν ήδη ή σχεδιάζουν πολλοί δήμοι της Ελλάδας, επικαλούμενοι την οικονομική ασφυξία που πλήττει τη χώρα, τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και την... αδυναμία των δημοτών να πληρώσουν τα ήδη ισχύοντα.

Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει σημάνει «συναγερμός» μετά την υπαγωγή του Δήμου Σαλαμίνας σε καθεστώς πτώχευσης προς εξυγίανση, καθώς τα οικονομικά του δεδομένα δεν επέτρεπαν το κλείσιμο του προϋπολογισμού για το έτος 2015! Ο ίδιος δήμος έχει ήδη επιβάλει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ύψους 50% και αναζητά άλλους τρόπους εξασφάλισης της βιωσιμότητάς του. Μεταξύ άλλων, προτείνεται δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο όμως χορηγείται με δυσβάστακτο επιτόκιο 4,5% ή και μεγαλύτερο.

Αυξήσεις έως και 10% επέβαλε ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη μετά από επεισοδιακές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΚΚΕ να αντιπροτείνει λύσεις για την εξασφάλιση εσόδων χωρίς να πληγούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά.

Τον… ανήφορο πήραν τα δημοτικά τέλη και στο Δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης. Τα τέλη για κατοικίες αυξήθηκαν κατά 34% στον πρώην Δήμο Ελληνικού με το σκεπτικό της εξίσωσης με τα τέλη που ήδη ισχύουν στον πρώην Δήμο Αργυρούπολης. Η αύξηση για τα καταστήματα είναι 25% και αυτή επιβάλλεται και στις δύο περιοχές του εκ συνενώσεως δήμου.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θεωρητικώς, οι δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να αντιμετωπίσουν παλαιά χρέη ή γενικώς τα λειτουργικά τους έξοδα.

Τα τέλη που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αφορούν την κάλυψη των εξόδων που προκαλούν συγκεκριμένες λειτουργίες, δηλαδή η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η συντήρηση του Πρασίνου.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη δεν επικαλείται στη σχετική απόφαση τα ελλείμματά του, αλλά «τη μεγάλη μείωση των εισπραττόμενων εσόδων από τα τέλη καθαριότητας από το 2011 και ύστερα», τις προβλεπόμενες απαλλαγές από τα τέλη καθαριότητας για δημόσια κτίρια και υποδομές και το μεγάλο αριθμό κλειστών επιχειρήσεων και οικιών που φυσικά δεν πληρώνουν ούτε τη ΔΕΗ, αν και είχαν προϋπολογιστεί τα σχετικά έσοδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: