Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ KATA TOY OMΠAMA! Η απάντηση-χαστούκι κατά της Δύσης

Σφοδρά πυρά κατά του Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαντώντας άμεσα στις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου ότι ο μοναδικός σκοπός των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία είναι να ενισχύσουν το καθεστώς του Άσαντ.
«Η Δύση δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στη Συρία και η ρωσική...
στρατιωτική παρέμβαση έχει σαν στόχο τους τρομοκράτες και όχι να ενισχύσει τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ», είπε στο CNBC στο πλαίσιο του φόρουμ επενδυτών Russia Calling που διεξάγεται στη Μόσχα.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συμβάλλουμε στη μάχη κατά της τρομοκρατίας που είναι απειλή για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τις ευρωπαϊκές χώρες και όλον τον κόσμο» ενώ πρόσθεσε ότι δεν ξέρει τι έχουν στο μυαλό τους  οι Αμερικανοί ηγέτες.
«Όλες οι ενέργειές μας συμμορφώνονται απόλυτα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή νομοθεσία, σε αντίθεση με τις ενέργειες των Αμερικανών συμμάχων μας που ενεργούν χωρίς να έχουν λάβει καμία εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και καμία έγκριση από τις συριακές αρχές», είπε χαρακτηριστικά.

«Η παρουσία μας στη Συρία δεν έχει να κάνει με την επικράτηση στην περιοχή. Στη Συρία υπάρχει μόνο ένας κυρίαρχος και αυτός είναι ο λαός της χώρας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNBC.
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Μόσχα ζήτησε από τις δυτικές δυνάμεις πληροφορίες σχετικά με στόχους, προκειμένου οι επιχειρήσεις της να γίνουν πιο αποτελεσματικές, ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση. «Το μόνο που μας είπαν είναι ότι δεν είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί μας και ότι χτυπάμε λάθος στόχους», υπογράμμισε.
Γεγονός είναι ότι η σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για τη Ρωσία. Η οικονομία της χώρας θυμίζει τρενάκι του τρόμου τα τελευταία χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας και τον ρόλο της στην εξέγερση στην Ουκρανία που οδήγησε στην διεθνή απομόνωση από την οποία προσπαθεί να βγει με τη βοήθεια της Δαμασκού.
Πέραν από τα γεωστρατηγικά οφέλη και τη συμμαχία με τον Άσαντ, ο Πούτιν έχει κι άλλους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να επέμβει τώρα στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Guardian, η απόφαση του σχετίζεται άμεσα με το πετρέλαιο, και αποσκοπεί στην άνοδο των τιμών του. Ο Alexander Temerko, επιχειρηματίας στον πετρελαϊκό τομέα, εξηγεί:
«Τίποτα δεν σταματά τον Πούτιν από το να επιτύχει τους στόχους του. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το διεθνές κύρος της Ρωσίας, αλλά υπάρχει επίσης ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι για την επίτευξη υψηλότερων τιμών πετρελαίου. Ζήτημα είναι τα «πετροδολάρια» να πάνε προς τη Ρωσία, κάτι που θα ενισχύσει και τη δημοτικότητα του Πούτιν, ακόμα περισσότερο, στο εσωτερικό της χώρας του.
Όσο περισσότερο εξαπλώνεται η σύγκρουση, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να ανέβουν και οι τιμές του πετρελαίου, κάτι που θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: