Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ενας «παλιός», δύο «νέοι» και οι ψηφοφόροι

Με την τυπική  ανακοίνωση της αναμενόμενης υποψηφιότητας Μεϊμαράκη την Πέμπτη, ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αρχή της κούρσας για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Οι υποψηφιότητες φαίνεται ότι θα είναι τρεις,  υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, αλλά όλα θα κριθούν από τη σύνθεση των ψηφοφόρων που θα φτάσουν στην  «γαλάζια» κάλπη...

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις κι ενώ η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει το απόγευμα της Παρασκευής,  η μάχη θα δοθεί μεταξύ του «παλιού» Βαγγέλη Μεϊμαράκη και δύο στελεχών της νεότερης γενιάς,  του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Αυτοί οι τρεις, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι συγκεντρώνουν  τις απαιτούμενες από το Καταστατικό του κόμματος 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής. Σ’ αυτό το πεδίο ο κ. Μεϊμαράκης έχει ένα σαφές πλεονέκτημα, αφού έχει την υποστήριξη της θεωρούμενης ως μεγαλύτερης πτέρυγας, της καραμανλικής, η οποία έχει εκδηλωθεί με δημόσιες δηλώσεις πολλών στελεχών.
Ο νυν αρχηγός, 61 ετών,  θεωρείται ότι πλεονεκτεί μεταξύ του στελεχικού δυναμικού και θα έχει την στήριξη των περισσότερων επώνυμων παραγόντων του κόμματος. Προβάλλεται ως ο εγγυητής της «συνέχειας» και της «ενότητας». Η πρόσφατη εκλογική ήττα αποτελεί ένα από τα «μείον» της υποψηφιότητάς του. Ωστόσο, του αναγνωρίζεται ότι ανέλαβε το κόμμα σε πολύ δύσκολη στιγμή, δεν είχε χρόνο και κατάφερε να συγκεντρώσει ένα «αξιοπρεπές» ποσοστό.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι ελπίζουν  ότι θα απευθυνθούν στην εκλογική βάση του κόμματος προβάλλοντας περισσότερο την ανάγκη της «ανανέωσης», η οποία έχει και την ηλικιακή της διάσταση, λόγω του γεγονότος ότι οι «απέναντι» έχουν επικεφαλής τον «σαραντάρη» Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 47 ετών,  υποσχόμενος «ανανέωση εκ βάθρων», θέλει να ξεπεράσει το «μειονέκτημα του ονόματος», όπως ο ίδιος έχει πει,  που κουβαλάει. Ο Τζιτζικώστας,  37 ετών, έχει στα «υπέρ» του ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 εξελέγη περιφερειάρχης με 70% κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος (Γ. Ιωαννίδης). Ωστόσο, στα «κατά» του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι εξωκοινοβουλευτικός και μέχρι το 2019 δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής, λόγω κωλύματος.
Κι ενώ το θέμα των υποψηφιοτήτων θα λήξει την Παρασκευή, πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί ήδη ο χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας .Ο κ. Μεϊμαράκης προκρίνει γρήγορες διαδικασίες, ώστε η εκλογή να γίνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Αντίθετα, οι κκ Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας θέλουν να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους. Ο κ. Μητσοτάκης  ζήτησε η εκλογή να γίνει στις 15 Νοεμβρίου.
Πάντως, ανεξάρτητα από τους όποιους υπολογισμούς για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, τα πάντα θα κριθούν από το σώμα των ψηφοφόρων που θα πάει στην κάλπη. Η «ανοιχτή» ψηφοφορία είναι ανοιχτή και σε εκπλήξεις.
Η διαδικασία αυτή( εκλογή από τα μέλη του κόμματος και όχι από το συνέδριο) εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά στη ΝΔ,  στις 29 Νοεμβρίου 2009, όταν ο Αντώνης Σαμαράς υπερίσχυσε της Ντόρας Μπακογιάννη. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι  είχαν ψηφίσει 782.136 μέλη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ, ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΝΟΥΔΟΥΛΑ!!!