Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Πώς η ρωσική εκστρατεία στη Συρία «αναπτέρωσε» τη ρωσική οικονομία

Πώς η ρωσική εκστρατεία στη Συρία «αναπτέρωσε» τη ρωσική οικονομία
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επέλεξε τη σωστή στιγμή για τη στρατιωτική επιχείριση στη Συρία. Αυτή η έξυπνη κίνηση τού προσφέρει τη δυνατότητα να ξαναγίνει η Ρωσία παγκόσμια υπερδύναμη, γράφει η DWN.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και έδωσαν στη Ρωσία ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν γνωρίζει ότι...
όποιος ελέγχει τις πετρελαϊκές κάνουλες έχει και τον τελευταίο λόγο στα γεωπολιτικά θέματα, γράφει η εφημερίδα.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία δεν έκανε μόνο στρατιωτικές αλλά και γεωπολιτικές κινήσεις. Η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος και σύμμαχος στη Συρίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η οποία αποτελεί σημαντικό προγεφύρωμα για τη Μέση Ανατολή, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις οδούς μεταφοράς για τις πρώτες ύλες.
Οι ΗΠΑ ήθελαν να αποκόψουν τη Ρωσία και να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή, αλλά η ρωσική στρατιωτική επιχείριση στη Συρία έπιασε τους Αμερικανούς «στον ύπνο», γράφει η εφημερίδα.
Το νέο σοκ (η πτώση) στις τιμές του πετρελαίου (το προηγούμενο διάστημα) θα μπορούσε να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τη Ρωσία. Η ενέργεια είναι το θεμέλιο της οικονομίας της, της κυβέρνησής της και του πολιτικού της συστήματος.
Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει πολλές φορές τονίσει τη σημασία των ορυκτών πηγών για τη διατήρηση της ρωσικής οικονομικής ανάπτυξης και βιομηχανικής επέκτασης ώστε να πιάσει η Ρωσία τις αναπτυγμένες οικονομίες. Επίσης, οι αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία είχαν αυξήσει επιπλέον την πίεση.
Η αρχή της στρατιωτικής επιχείρισης της Μόσχας στη Συρία συνέβαλε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και έδωσε στη Ρωσία την ευκαιρία να αποκαταστήσει τη θέση της ως παγκόσμια δύναμη.
Σύμφωνα με την DWN οι συμμαχίες του Πούτιν με το Ιράκ, το Ιράν και ειδικότερα με την Κίνα είναι η απόδειξη μια βέβαιης πρόβλεψης: Έχοντας αυτές τις χώρες ως εταίρους, η Ρωσία μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.
Η Ρωσία ίσως καταφέρει ακόμα και να διασπάσει τον OPEC σε δύο μπλοκ και να απομονώσει τη Σαουδική Αραβία. Εάν το σχέδιο της πετύχει, τότε η Ρωσία θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου.
Εάν όλος αυτός ο σχεδιασμός της «βγει» τότε θα έχει ανακτήσει τη θέση της ως παγκόσμια υπερδύναμη, θέση που είχε ως Σοβιετική Ένωση.
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: