Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Γιατί σνομπάρει τους επενδυτές ο Τσίπρας

Άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα να ζητάει (και ορθώς) από τους Eλληνοαμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία.

Δεν θέλω να κάνω καμία δίκη προθέσεων, αλλά οι επενδυτές, είτε είναι Eλληνοαμερικανοί, είτε είναι Aρειανοί, θα επενδύσουν στη χώρα μας μόνον όταν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα τους κάνουν να...
αισθανθούν ασφαλείς. 
Θα έρθουν μόνο, δηλαδή, όταν θα δημιουργηθεί ένα νομοθετικό, φορολογικό και εργασιακό περιβάλλον που θα τους εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις να αυγατίσουν τα λεφτά τους. Οι επενδυτές, είτε είναι Eλληνοαμερικανοί, είτε είναι ελληνοαρειανοί, ή Αφρικανοί, είναι πάνω απ' όλα επιχειρηματίες που ρισκάρουν τα χρήματά τους και άρα όπου πάνε, δεν πάνε για την ψυχή του μπατζανάκη τους, αλλά για να κερδίσουν χρήματα.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτοί είναι οι κανόνες της ελεύθερης οικονομίας και όποιος πιστεύει ότι μπορεί να βάψει αυγά με άλλον τρόπο, απλά χάνει τον χρόνο του και αναπαράγει τη μιζέρια. Ξέρω ότι ο Τσίπρας, που δείχνει ο ίδιος ωστόσο δείγματα προσαρμογής στην πραγματικότητα, προέρχεται από ένα πολιτικό και ιδεολογικό κόσμο που αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα περίπου σαν εγκληματική οργάνωση. Οχι πως δεν υπάρχει στην επιχειρηματικότητα παραβατικότητα, αλλά στον πολιτισμένο κόσμο, στον οποίο θέλουμε να ανήκουμε, υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν τους κανόνες. Με δυο λόγια, για να υπάρξει ανάπτυξη που θα ξαναφέρει πλούτο και ευημερία, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Και οι επενδύσεις θα έρθουν όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να δει την οικονομία σαν μία κερδοφόρα δραστηριότητα και όχι σαν μία ταξική αντιπαράθεση με την αυτοκρατορία του κακού. Ολα τα άλλα είναι ευχολόγια που θα μας οδηγήσουν εκ νέου σε χειρότερα συλλογικά αδιέξοδα και τον ίδιο τον Τσίπρα εκεί που βρίσκονται τώρα οι προκάτοχοί του.

Και ενώ διάβαζα τις εκκλήσεις του Τσίπρα στους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, πληροφορήθηκα ένα περιστατικό που δείχνει ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει συνειδητοποιήσει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει. Εμαθα, λοιπόν, ότι ο Πρεμ Γουάτσα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού επενδυτικού κολοσσού FairFax, που διαχειρίζεται πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια, αποφάσισε να γιορτάσει τα 30ά γενέθλια της εταιρείας του στην Αθήνα. Για τον λόγο αυτό, έφερε τα 70 κορυφαία στελέχη της εταιρείας με τις γυναίκες τους για να περάσουν ένα τετραήμερο στο Costa Navarino. Ο Γουάτσα, που είναι ο βασικός μέτοχος στη Eurobank (και θα ξαναβάλει χρήματα στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας) και μεγαλομέτοχος στον όμιλο Μυτιληναίου, έδωσε μία δεξίωση για τα στελέχη του και τους Ελληνες συνεταίρους του χτες στη Αθήνα, όπου και έλαμψε διά της απουσίας της η κυβέρνηση. Μόνο ο Στουρνάρας πήγε στη δεξίωση, ο οποίος όμως δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος και άρα η παρουσία του λογίζεται μόνο συμβολικά. Εμαθα, δεν ξέρω αν ισχύει η πληροφορία, ότι ζητήθηκε και ένα ραντεβού με τον Τσακαλώτο, που δεν κανονίστηκε ποτέ! Θα τους δει, όμως, ο Δραγασάκής. Κάτι είναι και αυτό...

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: