Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: «Δώρα» στον Ερντογάν δίνουν οι Βρυξέλλες

Προσφυγικό: «Δώρα» στον Ερντογάν δίνουν οι ΒρυξέλλεςΣε παροχή επιπρόσθετης χρηματοδότησης €3 δισ. στην Τουρκία και απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν με αντάλλαγμα την συγκράτηση της εισροής μεταναστών στην Ε.Ε.

Όπως μεταδίδουν οι F.T. το προσχέδιο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν η Κομισιόν και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι... αρκετά φιλόδοξο και περιλαμβάνει αρκετά «δώρα» για την τουρκική πλευρά.
Ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμα την πολιτική έγκριση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., πολλά εκ των οποίων ανησυχούν για το υψηλό πολιτικό και οικονομικό κόστος που απαιτεί ο κ. Ερντογάν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, μια Σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. αναμένεται να δώσει ένα ξεκάθαρο πολιτικό σήμα ότι στηρίζει τη συνεργασία, αλλά δεν θα εγκρίνει τους όρους που προβλέπονται.
Στους όρους περιλαμβάνεται η παροχή χρηματοδότησης €3 δισ., ένα ποσό έξι φορές υψηλότερο από το αρχικό που είχε προτείνει η Κομισιόν. Επίσης μια διαδικασία για να ανοίξουν πέντε κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας και μια απελευθέρωση στο καθεστώς χορήγησης βίζας που θα δίνει σε περίπου 75 εκατομμύρια Τούρκους άμεση πρόσβαση στην περιοχή του Σένγκεν από το 2016.
Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε επίσης ότι η Τουρκία αναμένει να συμπεριληφθεί στη λίστα της Ε.Ε. με τις χώρες ασφαλούς προέλευσης, κάτι που θα έκανε πιο εύκολη την απόρριψη Τούρκων που ζητούν άσυλο. Αναμένει επίσης η Ε.Ε. να διενεργήσει μια κοινή Σύνοδο με την Τουρκία ή να εκδώσει μια πρόσκληση προς αυτόν για να μιλήσει σε Σύνοδο την ηγετών της Ε.Ε.
Ως αντάλλαγμα, η Τουρκία θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, προχωρώντας ταυτόχρονα σε μια στενότερη συνεργασία με την Αθήνα. Σε αντάλλαγμα για τα προνόμια στη χορήγηση βίζας, η Αγκυρα θα ξεκινήσει μια συμφωνία «επανεισδοχής» για να υποδέχεται όσους έχουν ζητήσει άσυλο από την Ε.Ε. μετά την είσοδο τους σε τουρκικό έδαφος.

Η Τουρκία θα δώσει επίσης σε δύο εκατομμύρια Σύρος μια νομική οδό για να ζήσουν στην Τουρκία, μειώνοντας τα κίνητρα για να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

Αν και μεταξύ των κρατών μελών υπάρχει η βούληση να πληρώσουν το πολιτικό τίμημα για την τουρκική στήριξη, ανώτατοι υπουργοί παραδέχονται ότι οι όροι για απελευθέρωση των διαδικασιών χορήγησης βίζας μπορεί να είναι αδύνατο να υποστηριχθούν.

Ο κ. Ερντογάν περιμένει ένα σήμα ότι η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του μέσω μιας σειράς πολιτικών δηλώσεων στα συμπεράσματα της σημερινής Συνόδου.

Σε αυτές θα περιλαμβάνεται και η αναφορά σε ένα «σχέδιο δράσης». Επίσης, μια δήλωση που θα ξεκαθαρίζει ότι θα γίνουν περισσότερες προσπάθειες στην επιτάχυνση της απελευθέρωσης στην χορήγηση βίζας αν η Τουρκία εκπληρώσει τα κριτήρια. Επιπλέον, αναφορές στην «πολιτική και οικονομική συνεργασία» με την Τουρκία και μια διακήρυξη ότι η Ε.Ε. θα «βοηθήσει την Τουρκία στην ενταξιακή διαδικασία».

Ο υφιστάμενος «οδικός χάρτης» με την Ε.Ε. προβλέπει την απελευθέρωση για την βίζα το 2017, αλλά περιλαμβάνει δύσκολες πολιτικές και τεχνικές προϋποθέσεις, όπως η αναγνώριση της Κύπρου. Αν και οι Βρυξέλλες επιμένουν πως οι όροι δεν θα χαλαρώσουν, θέλει η διαδικασία να επιταχυνθεί για το 2016.

Ωστόσο υπουργοί ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τονίζουν πως η παραχώρηση τέτοιων δικαιωμάτων στους Τούρκους είναι αδύνατο να πωληθεί στους ψηφοφόρους τους.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: